POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
4d

Klart: Betting lägre än division 2 förbjuds

Foto: Bildbyrån.

Nya regler tillkommer för de licensierade spelbolagen.
Från och med nu förbjuds bland annat spel på matcher längre ner än division 2.
- Detta är ytterligare ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen, i en kommentar på myndighetens hemsida.

Fotbollskanalen har flera gånger tidigare rapporterat om den nya spellagstiftningen som trädde i kraft den 1 januari 2019. Den nya lagen innebär bland annat att alla bolag som ska erbjuda spel på den svenska marknaden måste ha fått en licens utfärdad av Spelinspektionen och att man måste betala skatt i Sverige. 

Efter lagens tillkomst har Spelinspektionen arbetat med att ta fram så kallade föreskrifter till lagen - fler kompletteringar/förbud helt enkelt.

Förslaget var därefter ute på remiss och tidigare i år föreslogs ett förbud mot spel på matcher under de fyra högsta divisionerna i Sverige - och på tisdagen meddelade Spelinspektionen att man infört just den regeln.

Därtill förbjuds att erbjuda spel på regelbrott under tävlingar, exempelvis gula kort. Dessutom förbjuds spel på ”individuella prestationer av spelare som är under 18 år”.

- Detta är ytterligare ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen, i en kommentar på myndigheterna hemsida.

Spelinspektionen skriver.

"I och med dessa förbud och begränsningar bedömer Spelinspektionen att det kommer att saknas skäl att påverka utgången av spel på den svenska licensmarknaden inom de berörda områdena.

Fotboll är en högrisksport när det gäller matchfixning och det finns särskilda risker med låga divisioner. Bevakningen är sämre och utövarna tjänar inte pengar på sitt idrottande. Spelinspektionen har därför valt att lägga särskild vikt vid fotbollen och har därmed beaktat de synpunkter som kommit in från remissinstanserna."

Dock så kommer möjligheten fortsatt att finnas att spela på matcher längre ner i seriesystemet på utländska bolag som inte har licens i Sverige.

Svenska Fotbollförbundet har länge argumenterat för att fler förbud, likt de som nu införts, har behövts till den nya spellagen. Spelbolagen å sin sida menar att den här typen av förbud minskar kanaliseringen, det vill säga andelen spel som sker på den licensierade svenska spelmarknaden - och att fler förbud i stället öppnar upp för mer spel på den oreglerade marknaden.

Fotbollskanalen har även tidigare granskat huruvida det eventuellt finns en risk att den nya lagen inte täcker in spelproblematiken så väl som man hoppats - och att det kan finnas juridiska frågetecken om spel läggs oss ett icke-licensierat bolag som inte vänder sig till den svenska marknaden - på spel som inte de svensklicensierade bolagen får erbjuda.

Ännu har inte den nya lagen prövats vid något tillfällen.

Föreskrifterna till den nya lagen träder i kraft den 1 januari.

Publicerad 2020-09-15 kl 14:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto