Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Klart: Sverige nobbas igen - EM-matcherna till London

Foto: Bildbyrån.

Hoppet fanns om att Sverige skulle få EM-matcher.
Men Uefa gav i stället Wembley fler matcher, det bekräftar nu Uefa.
- Det finns hundratals miljoner skäl för Uefa att välja Wembley, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen

2012 fattade Uefa beslutet att sprida ut EM-slutspelet 2020 över Europa. Då bestämdes att matcherna skulle spelas i 13 olika städer och inför offentliggörandet av vilka arenor som valts ut var Svenska Fotbollförbundet hoppfullt om att Friends Arena skulle få matcher. Men Sverige ratades, till förmån för bland annat Parken i Köpenhamn (som byggdes 1992), vilket chockerade SvFF.

- Jag är fruktansvärt besviken och bedrövad, sa förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson då.

Men Sverige hade trots det förhoppningen om att få arrangera EM-matcher 2020. Bygget av Eurostadium i belgiska Bryssel har nämligen dragit ut på tiden och därför har Uefa sett sig om efter en ny värdstad. Alternativen? Friends Arena, men även Wembley i London (som redan sedan tidigare är en av EM-arenorna) och Principality Stadium i Cardiff.

I dagarna rapporterade brittiska Daily Mail att Uefas val skulle falla på just Friends Arena i Solna. Enligt tidningen skulle anledningen delvis vara att det faktum att London, Glasgow och Dublin redan tilldelats matcher och att det skulle vara ”tillräckligt” för de brittiska öarna. I Skandinavien var det bara Köpenhamn utsågs till värdstad till en början. 

Under torsdagen sammanträdde Uefas exekutiva kommitté i schweiziska Nyon och då fattades dock beslutet om att Wembley får Bryssels matcher, det skriver Uefa på sin hemsida. Ett nytt bakslag för Friends och SvFF alltså och matcherna kommer nu i stället att spelas i tolv städer.

- Det var ett enhälligt beslut, säger presidenten Alexander Ceferin på en presskonferens.

Totalt rör det sig om fyra matcher som skulle spelats i Bryssel - och London kommer nu att vara värd för hela sju matcher.

- Jag förstår beslutet. Jag är naturligtvis beslutet å svensk fotbolls vägnar men det finns hundratals miljoner skäl för Uefa att välja Wembley, denna stora arena som tar 40 000 åskådare mer än vad vi kan klämma in på Friends Arena. När det blev en fråga om ekonomi så blev det en nästintill omöjlig uppgift. Vi är oerhört tacksamma och glada över att vi fick grönt ljus på alla delar, det var ett bra erbjudande vi hade men vi förlorade mot en övermäktig motståndare som i det här fallet genererar oerhört stora intäkter för Uefa. Det kunde vi inte match med en mindre arena, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Nilsson är inte förvånad över sättet Uefa resonerat på.

- Vår chans var att man skulle leva efter principen som man tidigare sjösatt, att det skulle vara 13 olika länder. När man nu väljer lösning där man också tittar på ekonomi och organisation så är beslutet i högsta grad rimligt och förståeligt. Jag tror att det blivit ganska stark kritik om man avstått flera hundra miljoner kronor för att man till varje pris skulle hålla sig till 13 städer. Jag är inte säker på att det heller varit bra för europisk fotboll och Uefas rykte.

Nilsson menar samtidigt att SvFF inte tappat hoppet om att få arrangera stora evenemang i framtiden.

- Vi kommer igen. Det finns goda möjligheter att söka andra arrangemang i framtiden. Friends Arena har redan haft två finaler under den här korta levnadstiden. 2013 och dam-EM, samt Europa League-finalen i år. Ett gott rykte i Europa men att kunna matcha en arena som tar 90 000 blir jättesvårt.

Karl-Erik Nilsson sitter med i Uefas exekutiva kommitté. Han är också Uefas förste vicepresident och har en nära relation till Uefa-presidenten Aleksander Ceferin.

- Vi är väldigt goda vänner och hans värderingar ligger så otroligt nära de som vi har i det nordiska perspektivet. Han är en väldigt god fotbollskompis, men jag är god kompis med de andra ordförandena i Europa också. Men vi har en väldigt, väldigt bra relation. Jag tycker att han är en oerhört duktig och målmedveten ledare som kommer betyda mycket för Uefa, sa Nilsson till Fotbollskanalen tidigare i år.

Publicerad 2017-12-07 kl 15:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons