Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Klart: SvFF sätter ”stopp” för klubbflyttar

SOLNA. Om en klubb byter ort över en distriktsgräns ramlar A-laget/A-lagen ner i lägsta serien. Det klubbades på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte under fredagen.
- Man får flytta, vi förbjuder inget. Men om man flyttar så får det tävlingsmässiga konsekvenser, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Frågan om klubbar som flyttar har varit omdiskuterad de senaste åren, eftersom AFC United blev AFC Eskilstuna och bytte Solna mot Eskilstuna inför 2017 och Dalkurd FF nu bestämt sig för att flytta sin verksamhet från Borlänge till Uppsala.

Men om en klubb skulle vilja följa efter AFC och Dalkurd genom att göra en liknande flytt utan att straffas för det måste den klubben genomföra en sådan flytt innan den 1 april 2018. Därefter kommer en förening som byter ort över en distriktsgräns påverkas på så vis att föreningens representationslag flyttas ner i lägsta serien.

Den förändringen klubbades igenom på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte under fredagen. En av de stora anledningarna till att SvFF föreslog den nya regeln är att man inte vill att klubbar ska flytta runt bara på grund av vilka förutsättningar som kommuner och näringsliv kan locka med.

- Det blir någon sorts NHL-verksamhet där högstbjudande kommun eller företag lockar till sig ett lag i högsta serierna, sa SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Dalarnas Tidningar i oktober.

En klubb kan dock få dispens att flytta över en distriktsgräns. SvFF:s tävlingskommitté får besluta om undantag om det finns ”synnerliga skäl” till det, exempelvis om det är en kort geografisk flytt.

- Det har varit en ganska lång diskussion kring de här frågorna och det finns flera perspektiv i det här. Man finns ofta i en kontext, man bedriver barn- och ungdomsfotboll, man förväntar sig att det från kommunens håll ska investeras i arenor och anläggningar för breddfotboll. Att en kommun gör stora åtaganden och att en förening sen kan till högstbjudande lyfta hela sin verksamhet till en annan miljö... det känns inte rättvist, säger SvFF:s Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen

- Man får flytta, vi förbjuder inget. Men om man flyttar så får det tävlingsmässiga konsekvenser.

Det ska alltså inte kunna bli någon sorts budgivning mellan kommuner?
- Nej, jag tror det är väldigt viktigt.

De 45 rösterna på representantskapsmötet fördelas på följande sätt: 24 från distriktsförbunden, åtta från Svensk Elitfotboll, sju från förbundsstyrelsen samt sex från Elitfotboll Dam.

Publicerad 2017-12-01 kl 14:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons