Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klubbar och förbund hoppas på hjälp av staten - detta händer nu

Sverige

Ett räddningspaket från staten ska sänka företags och klubbars lönekostnader.
Men först krävs tummen upp av Tillväxtverket.
I dag öppnas ansökan.
- Man ska ha hamnat i en svår ekonomisk situation, säger Tillväxtverkets pressansvarig Niklas Kjellberg till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Korttidsarbete (som tidigare var benämnt som korttidspermittering) innebär att arbetsgivare, så som klubbar, förbund och företag, kan minska anställdas arbetstid och få stöd av staten att täcka stora delar av de anställdas lönekostnader. Det innebär att arbetstiden för en anställd är kortare än den ordinarie arbetstiden under en begränsad period och att lönen därför är lite lägre än den ordinarie lönen. Storleken på stödet från staten kan samtidigt variera beroende på om en anställds arbetstid minskar med 20, 40 eller 60 procent. Däremot gäller ett lönetak på 44 000 kronor i månaden. 

Annons

Flera svenska klubbar och Svenska Fotbollförbundet har meddelat att de vill permittera spelare alternativt personal för att få hjälp ekonomiskt. En del klubbar vill permittera både spelare och personal, medan andra klubbar endast vill permittera personal. SvFF gav i sin tur dock under måndagen besked om att det är oklart hur många av de 90, som berörs, som ska gå ner i arbetstid och som förbundet kommer söka ekonomiskt stöd för. 

Men för att få ta del av det statliga stödet krävs också att en ansökan om stödet till Tillväxtverket beviljas, då olika krav (se faktarutan nedan) måste vara uppfyllda.

Nu, under tisdagen, kan arbetsgivare ansöka om att få ta del av det statliga stödet, som dock tillämpades redan 16 mars, vilket innebär att arbetsgivare kan få retroaktiv betalning från och med den 16 mars, även om man först beviljats stödet den här veckan.

Annons

- Det som hänt nu är att ansökan öppnats på vår hemsida. Man kan gå in där och förbereda sin ansökan genom att göra ett webb-test, som man kan klicka i, och kolla om man har rätt till stödet eller om det är något man behöver tänka på, säger Tillväxtverkets pressansvarig Niklas Kjellberg till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det finns även en beräkningshjälp, där man kan beräkna hur mycket stöd man har rätt till. Det finns också massor av frågor och svar, där man kan läsa på om allt man undrar över och om vad som gäller. Sedan kan man då göra en enkel ansökan på vår hemsida. 

Kjellberg menar även att det inte finns något tak för hur mycket pengar som delas ut till klubbar, förbund eller företag. De som har rätt till stödet får det också.

- Det är ett rättighetsstöd, så alla som har rätt till det kommer att få det. Pengarna tar inte slut, säger Kjellberg. 

Annons

Kjellberg menar dock att det är en "definitionsfråga" gällande om exempelvis allsvenska klubbar, som har mycket pengar på banken och ett starkt eget kapital, kan få ta del av stödet. Ett krav, på Tillväxtverkets hemsida, är bland annat att "arbetsgivaren måste ha använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska arbetskraftskostnader" och att det kan handla om att "genomföra förändringar i skiftläggningen samt uppsägning av personal som inte är tillsvidareanställd och som inte bedöms vara verksamhetskritisk, t.ex. konsulter, inhyrd personal eller tillfälligt anställd personal". Det tittar Tillväxtverket på.

- Man ska ha hamnat i en svår ekonomisk situation på grund av coronakrisen och sedan kan jag inte svara på exakt hur mycket kapital man har och sådär. Det blir en fråga för en utredning som vi gör sedan av de som fått stödet beviljat. Då får man sedan se och om det stämmer överens med det. Först får man ansöka och sedan får vi se, säger Kjellberg och fortsätter:

Annons

- Jag tror inte att det finns någon gräns för hur mycket kapital man får ha eller inte får ha. Jag vet att en del fotbollsklubbar har väldigt mycket pengar, men jag vet inte exakt hur det kommer påverka. Jag kan inte svara på detaljfrågor, jag vet faktiskt inte. 

Hur lång tid tar det till att den som ansöker kan få ansökan beviljad?
- Vi har inte velat gå ut med någon prognos för handlingstider ännu. Nu inväntar vi ansökningarna som kommer i dag och vi hoppas att allt går in som det ska och att systemet fungerar. Sedan är vår ambition att skyndsamt handlägga det här. 

Vilka får stödet först? Finns det företag eller branscher som är prioriterade?
- Jag kan inte svara på det, även om jag inte skulle tro det. Jag vet inte exakt hur handläggningen går till. Jag är inte insatt i det.

Fakta

Beskrivning av korttidsarbete (tidigare kallat korttidspermittering)

Korttidsarbete är arbete där arbetstiden är kortare än den ordinarie arbetstiden, där partiell arbetsbefrielse införs med stöd av ett kollektivavtal (eller - om kollektivavtal saknas - med stöd av avtal med berörda medarbetare under vissa förutsättningar) under en begränsad period. Lönen är därför något lägre än den ordinarie lönen.

Det statliga stödet innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Den tillfälliga höjningen av statens andel av kostnaden under 2020 innebär att systemet blir mer förmånligt för både arbetstagare och arbetsgivare.

Det aktuella stödet för korttidsarbete baseras på lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete. Initialt kallades stödet för stöd vid korttidspermittering.

Källa: Tillväxtverkets hemsida. 

Fakta

Kraven för att beviljas stödet

- Det ska finnas stöd för korttidsarbete i centrala och lokala kollektivavtal.

- Har man inte kollektivavtal, så ska minst 70 procent av medarbetarna på driftsenheten godkänna och delta i korttidsarbete. Den arbetstids- och löneminskning som har avtalats ska vara densamma för alla deltagande arbetstagare inom driftsenheten.

- Arbetsgivaren måste ha använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska arbetskraftskostnader. Sådana åtgärder kan handla om att genomföra förändringar i skiftläggningen samt uppsägning av personal som inte är tillsvidareanställd och som inte bedöms vara verksamhetskritisk, t.ex. konsulter, inhyrd personal eller tillfälligt anställd personal. I bedömningen ska alltså arbetsgivaren ta hänsyn till den anställdes roll och funktion i verksamheten. Även konsulter och inhyrd personal kan vara verksamhetskritiska och det finns inget generellt krav på att säga upp konsulter och inhyrd personal. Bedömningen får göras i varje enskilt fall utifrån förhållandena hos den aktuella arbetsgivaren.

- Företag som vid tidpunkten för ansökan är skyldiga att upprätta kontrollbalansräkning, är föremål för företagsrekonstruktion eller är på obestånd kan inte få stödet.

Källa: Tillväxtverkets hemsida. 

Publicerad 2020-04-07 kl 12:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto