POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
5v

Klubbar varnar unga för nya tränarfenomenet - flera dömda för brott: "Det är ett otyg"

Foto: Bildbyrån.

Det blir allt vanligare att spelare har individuella tränare.
Fotbollskanalen har tittat på 14 stycken som vill jobba med unga spelare - det visar sig att flera har dömts för olika brott.
- Våra spelare måste berätta om man tänkt vara med någon individuell tränare, vi vill veta vems klor våra spelare är i, säger AIK:s akademichef Johannes Wiklund.

Något som har blivit mer och mer populärt för fotbollsspelare är att ha individuella tränare.

På sociala medier kan man ibland se hur landslagsspelare kör extra med individuella tränare. Det har gett ringar på vattnet och fått många yngre spelare att ta efter.

Många unga och äldre tycker inte att träningen med laget räcker utan vill jobba extra med personer utanför klubben.

Flera klubbar som Fotbollskanalen har pratat med upplever det här som problematiskt.

- Det här är ju något som har blivit populärt hos spelarna. Det är så många olika individuella tränare som ploppar upp. Det kan vara gamla spelare, det kan vara folk med agentkoppling och annat. Det är ett otyg, säger Tomas Andersson, akademichef i Häcken.

Fotbollskanalen har tittat på 14 stycken som kör individuell träning med unga spelare runt om i landet och som alla är populära och kända inom genren.

Vissa har varit spelare och/eller tränare på elitnivå medan andra inte har varit aktiva på elitnivå. En del har en gedigen utbildning som fotbollstränare eller personlig tränare medan andra inte har det.

Dessutom har flera koppling till agenter, några kör verksamheten utan registrerat bolag - och flera är dömda för olika brott.

Ett bolag som erbjuder individanpassad träning startade upp sin verksamhet 2018. Den som grundade bolaget har varit framgångsrik inom fotbollen, och samma år som verksamheten drog igång så dömdes han för rattfylla och året efter för olovlig körning.

Ett annat bolag skriver att man ska bedriva verksamhet inom fotbollsträning och spelarförmedling. Av personerna som går att se på hemsidan och i styrelsen så har några erfarenhet av att träna på låg nivå, och en dömdes i år för rån.

En tredje individuell tränare stoppades nyligen av en av landets elitklubbar då han utan klubbens vetskap sökte upp akademispelare som han sedan tränade individuellt. Den personen har haft en tjänst i en elitklubb, han har varit agent och är nu aktiv i en förening där A-laget flera gånger har misstänkts för matchfixning. Personen har dömts för bedrägeri, stöld och rattfylla.

En fjärde individuell tränare har som spelare tillhört några elitklubbar. Nu, som individuell tränare, har han ungefär 100 trogna klienter och han har dömts för misshandel, olaga hot och ofredande.

En femte person är agent och kör individuell träning med flera av sina klienter. Personen startade agenturen tillsammans med bland annat en sportchef i en svensk klubb. Sportchefen är inte längre kvar i bolaget men det är den här agenten, som dels har börjat jobba med flera unga och lovande spelare som är i sportchefens, tillika hans förra kompanjons, klubb, dels tagit dit unga talanger från andra lag. Flera klubbar uppger för Fotbollskanalen att den här agenten jobbar med spelare under 15 år.

Under 2019 så ertappades den här agenten med kokain, något han senare dömdes för.

- Vi följer reglerna som finns och det är 15 år. Min yngsta klient är 15 år. Vad gäller det jag dömdes för så är det inte positivt för mig. Det är klart att det försvårar för mig i yrket och det är något som jag inte är stolt över, säger han till Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med flera av de andra individuella tränarna som har dömts för olika brott. Ingen vill vara med i en intervju, men en av dem har sin bild klar om varför klubbarna är så kritiska till individuell träning.

- Klubbarna vill väl stå för utbildningen själva. Men det jag gör är unikt. Alla mina spelare har förlängt, alla fortsätter ju. Det kanske biter på klubbarna. Spelarna har kanske fått ett annat självförtroende hos mig. Det handlar inte bara om att träna en person. Hos mig är det för att spelarna utvecklas. Jag kan prata med spelarna på natten och prata hur man mår. Vem uppskattar inte att bli sedd?, säger han.

När Fotbollskanalen presenterar granskningen reagerar flera klubbar starkt på uppgifterna.

- Det här förstärker väl vår bild av den här grejen. Det har blivit vanligare med en ny våg av människor som säger att man kan hjälpa unga spelare. Man kallar sig inte förmedlare utan något annat luddigt, säger AIK:s akademichef Johannes Wiklund och fortsätter:

- För oss blir det viktigt att ta reda på hur vi kan möta detta när föräldrarna väl blir kontaktade, att spelare och föräldrar känner att man inte behöver råd om kosten eller träningen, att man inte behöver någon som jobbar extra med en. Vi vill att spelarna informerar oss om extraträning, om det är någon som vill testa det, så att vi vet vilka som sätter klorna i våra spelare.

Hammarbys akademichef Jocke Rydberg håller med:

- Det med individuella tränare är något som vi lyfter på föräldramöten, precis som vi gör med agenter. Både individuella tränare och agenter pratar vi med spelarna och föräldrarna om redan från nio års ålder. Vi vill att man tar en diskussion med oss om det är så att det finns en tanke om att köra med någon individuell tränare. Det du har fått fram har varit vår känsla lite, att det är ett minerat fält och att det gäller att vara försiktigt med vilka man jobbar med, säger Rydberg.

AIK och Hammarby är inte ensamma om att vara skeptiska till fenomenet individuell träning. Även ute i landet ser klubbarna detta som ett växande problem.

- Det här är ju något som har blivit populärt hos spelarna. Det är så många olika individuella tränare som ploppar upp. Det kan vara gamla spelare, det kan vara folk med agentkoppling och annat. Det är ett otyg. Vi tycker inte att våra spelare behöver detta, så vi vill veta om det är någon som vill träna extra och vill då också veta vem personen är, säger Tomas Andersson, akademichef i Häcken.

Per Ågren, sportchef för Malmö FF:s ungdomssida:

- Vi förbjuder inte våra spelare från att köra extra med individuella tränare, men vi vill gärna veta om det är någon som har tänkt att göra det, säger han.

Flera klubbar som Fotbollskanalen har pratat med återkommer till att gränsen mellan individuell tränare och agent kan vara svår att skilja på.

- Det blir ju en gråzon. En agent får inte skriva avtal med spelare under 15 år. Men vad om en spelare som är 14 eller 13 år har en individuell tränare som är med en agent?, säger en klubbledare till Fotbollskanalen.

Förra året blev en ledare i Djurgårdens 11-årslag uppringd av en av en person som sa att han var agent för en spelare i det laget, och ville medla efter ett bråk som uppstått i en match dagen innan. Personen som presenterade sig som agent är också personlig tränare för spelare.

- Det är anmärkningsvärt. När jag pratade med föräldern så tog den avstånd ifrån det och sa att det är en tränare, säger Christian Gentile, akademichef i Djurgården.

- Men det är bra för föräldrarna att fundera på detta. Från vårt håll måste den kompletterande träningen komma med frågor som varför, vilken träning, och vem ska träna dig. Det är olika för olika spelare, vilka behov man har. Det är skillnad på en som är i ett akademilag och som redan tränar mycket och vill komplettera, och en som är i ett pojk- eller flicklag där man inte kan erbjuda mer träning men man vill köra mer. Det är bra att reda ut frågorna.

Christian Gentile fortsätter:

- När det gäller bakgrund på tränarna så är det enklare om personerna tillhör en förening som tar utdrag ur belastningsregistret. Sedan kan det ju också vara någon som har hittat en bana som är en väg ur ett kriminellt förflutet. Det kanske är något konstruktivt för den personen att hålla på med träning. Det vet man ju inte. Jag ska inte försvara brottsliga handlingar, men det är viktigt att ställa frågor, säger han.

Förutom tränarna som Fotbollskanalen har granskat finns det flera andra andra företag som kör individuell träning, några har kört i flera år, andra är nystartade. Flera har registrerade bolag, fylliga hemsidor där det går att se vad man kan köpa och till vilka priser, samt beskrivelse om personerna som arbetar där.

Ett bolag som är etablerat och populärt och som har tränare som är utbildade har sett att det har dykt upp många nya aktörer.

- Det ploppar upp många nya konton på Instagram med individuella tränare och färgglada käppar, koner och stegar. Många aktörer har en helt annan prisbild än vad vi har. Om vi tar 1 200 kronor för ett pass så tar andra 400-500 för ett pass, säger en person på företaget och fortsätter:

- Det är många som hör av sig till oss och som vill träna extra. Då är vår rekommendation att träna själv eller köra extra med sitt lag. Det är många som vi säger till att individuell träning är nog inte för er nu.

- Vi har ju sett det här med trenden att många nya startar upp och att det ser tveksamt ut, och det har varit en diskussion hos oss om vi ska ha kvar den här delen med individuell träning, vi kör andra saker också. Men vi tycker att det behövs. Men många saker måste vara på plats innan du behöver en individuell tränare. Det är lite som en klubb som köper en gps innan du kan slå en bredsida. Saker måste komma i rätt ordning. Det kan göra skillnad om allt kommer i rätt ordning. Du måste ha en bra träningsverksamhet och träna tillräckligt mycket, och få bra matcher regelbundet. Du måste ha alla komponenter på plats, annars behöver du inte det här. Har du maxat allt annat annat då kan det göra skillnad med en individuell tränare.

Publicerad 2020-06-04 kl 10:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto