Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
45v

Klubbat: Fria byten införs i tre serier - men Skåne ifrågasatte

Foto: Bildbyrån.

SOLNA. Från och med nästa säsong gäller fria byten i division 2 och 3 för herrar, samt i division 1 för damer. Det bestämdes under fredagen, på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte.
- Vi tappade spelare med det gamla systemet, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager.

Under fredagen hölls Svenska Fotbollförbundets årliga representantskapsmöte. Då klubbades vissa regeländringar igenom. Bland annat bifölls en motion från Hallands FF om att fria byten ska införas i division 2 och 3 för herrar, samt i division 1 för damer.

- Vi tappar spelare. Vi kan inte låta unga spelare åka 10-20 mil för att sitta på bänken i de här serierna. Det är orimligt. Vi får inte spelarna att stanna kvar inom fotbollen om vi har det systemet, sa SvFF:s tävlingskommittés ordförande Gerhard Sager på representantskapsmötet.

Skånes Fotbollsförbund, via Martin Åkerman, yrkade dock avslag. Skåne ville att förändringen inte skulle genomföras till 2018 och att Svenska Fotbollförbundets förbundsstyrelse fram till nästa års representantskapsmöte skulle analysera vad fria byten i de nämnda serierna får för konsekvenser.

- Vid första tanken kan det här verka tilltalande, att det är klart att det är bra att fler spelare kan spela. Men vad får det för följder? I division 2 och 3 har vi förhoppningsvis blivande elitspelare. Gynnar det de spelarna att det kan bytas in spelare som blir nickspecialister på hörnor eller som är frisparksspecialister? Vad får det för följder om tränaren börjar nyttja systemet på det viset? Det har vi sett hänt i Skåne på lägre nivåer, sa Martin Åkerman under representantskapsmötet.

- Jag tror inte att det är utvecklande för unga spelare att genomföra det här utan att man har gått igenom konsekvenserna.

Skånes Fotbollsförbund hade även ett andrahandsyrkande som gick ut på att om motionen från Hallands FF bifölls ville man att systemet endast skulle införas på prov i division 3 herrar. Men inget av Skånes yrkanden gick igenom när de 45 röstberättigade i lokalen sade sitt. Det slutade med votering och några röster lades på Skånes två förslag, men en klar majoritet röstade igenom fria byten i de tre serierna.

Det nya systemet innebär att så kallade flygande byten införs, vilket innebär att en spelare som redan blivit utbytt i en match kan bytas in igen. Samtliga sju avbytare får användas, enligt Gerhard Sager.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen:

- Vi vill ju ofta ha svar på alla frågor innan vi provar det. Nu vill svensk fotboll prova det här, och får det allt för svåra negativa konsekvenser kan det här forumet alltid pröva frågan igen. Det kan ju vara så att lite fler spelare får lite mer speltid och därmed är beredda att hålla på med fotboll. Att åka vecka ut och vecka in och aldrig få en minut, det är inte bra. Det är alldeles för många unga spelare som är drabbade.

De 45 rösterna på representantskapsmötet fördelas på följande sätt: 24 från distriktsförbunden, åtta från Svensk Elitfotboll, sju från förbundsstyrelsen samt sex från Elitfotboll Dam.

Publicerad 2017-12-01 kl 13:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons