Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Konflikten kan få Sundhage att lägga av: "Blivit bränd av det"

Foto: SCANPIX.

Pia Sundhage överväger att sluta helt med fotbollen.
Konflikten med de allsvenska klubbarna tog hårt.
- Jag tror att jag blivit bränd av det, säger Sundhage i det senaste numret av Offside.

EM-slutspelet nästa sommar blir det sista som Pia Sundhage gör som svensk förbundskapten. Därefter kommer Peter Gerhardsson att ersätta, något som blev klart för ett par veckor sedan.

Sundhage kan se tillbaka på sin sejour som högst ansvarig och konstatera att hon lett det svenska landslaget till ett OS-silver och till ett EM-brons. Men tiden på posten har också präglats av en stor konflikt mellan henne och de allsvenska klubbarna.

När klubbarnas organisation EFD, Elitfotboll Dam, höll konferens röstade samtliga tolv ordföranden för de damallsvenska klubbarna nej på frågan om man tyckte att Pia Sundhage skulle få förnyat kontrakt över EM.

Skälet till konflikten grundar sig i att Sundhage inte ansett sig få tillräckligt mycket tid med spelarna under landslagssamlingarna – och klubbarna har i sin tur visat sitt tydliga missnöje med Sundhages ledarskap.

I en intervju i det senaste numret av Offside säger Sundhage att konflikten med klubbarna har tärt på hennes motivation – och att hon nu på allvar funderar över att sluta med fotbollen helt efter EM.

– Jag har stående inbjudningar från klubbar i USA, men jag vet inte … det kan vara så att jag rent av lämnar fotbollen och blir pensionär, säger Sundhage till tidningen – och förklarar att konflikten har en stor del i resonemanget.

– Ja, jag tror att jag blivit bränd av det. Nu borde vi ju sitta här och du borde ställa frågor om hur fan vi bar oss åt för att ta ett OS-silver. Istället blir det sådant här hela tiden, det enda jag får höra är att tolv ordförande röstat emot mig. Det tar på en i längden.

Samtidigt är Sundhage en smula självkritisk och säger att det finns saker hon kunde ha gjort annorlunda.

– När jag tog över var jag kanske lite naiv. Dagens klubbar har utvecklats enormt sedan VM-silvret 2003 och jag borde ha insett att den enskilda klubbtränaren i dag har andra förutsättningar. Jag trodde att man i ett litet land som Sverige tillsammans kunde diskutera sig fram till vad som var bäst för både klubbarna och landslaget. Men samtalen med klubbtränarna föllaldrig väl ut, och sedan 2015 har jag ställt in mig i ledet och insett att jag förlorat.

Offside nummer 6 2016 finns i butik från och med onsdagen den 13 december och där man kan man läsa reportaget i sin helhet.

Publicerad 2016-12-13 kl 16:21
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons