Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Konflikten mellan polis och supportrar lyftes i riksdagen: "Dialogen är återupptagen"

Allsvenskan

Konflikten mellan polis och supportrar är omdiskuterad. 
På torsdagen lyftes frågan i riksdagen och kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP), som även har ansvar för idrottsfrågor, fick bemöta ämnet.
- Jag tror på den fördjupade dialogen som också är återupptagen, säger hon. 

Foto: TT.

En konflikt mellan supportrar och polis har präglat den allsvenska vårsäsongen. Polisen har i år arbetat mer aktivt utifrån en villkorstrappa för att motverka användandet av pyroteknik på fotbollsläktare, vilket bland annat resulterat i förbud mot OH-flaggor och protester från supportrar mot polisens agerande med olika typer av banderoller och som i senaste Stockholmsderbyt tio tysta minuter, precis som i mötet mellan Malmö FF och Elfsborg tidigare i vår på Stadion.

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) uttalade sig i slutet av maj för Aftonbladet om läget mellan supportrar och polis och medgav då att "det har blivit en upptrissad stämning", samtidigt som han manade till dialog mellan alla inblandade parter. 

Annons

Under torsdagseftermiddagen lyftes ämnet även i Sveriges riksdag. Riksdagsledamoten Vasiliki Tsouplaki (V) uttryckte oro över det som hon uttryckte det som "en allvarlig situation" och ställde en fråga till Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna, om hur hon ser på den rådande situationen mellan polis och supportrar. 

Lind, som tidigare nekat intervju med Fotbollskanalen, gav då sin syn på ämnet. 

- Jag vill återigen betona hur fantastiskt det är med människors engagemang för en sport och hur viktig supporterkulturen är för stämningen på en idrottsarena. Sedan är det också självklart att det ska vara lugna och trygga situationer och oavsett vem man är ska man kunna gå på en fotbollsmatch utan att känna sig rädd, säger hon.

Lind fortsätter:

Annons

- Vi vet sedan tidigare att dialog mellan supporterorganisationer, mellan elitklubbar, mellan idrottsrörelsen och polisen är en framgångsfaktor. Polisen har självklart ett ansvar att upprätthålla lag och ordning på arenorna och också se till att agera mot lagbrott. Sedan är utmaningen att se till att man gör det på ett sätt som inte drabbar de positiva inslagen på läktarna. Jag tror på den fördjupade dialogen som också är återupptagen och att det är en väg framåt. 

Tsouplaki svarade därefter ministern och uttryckte åter oro över läget mellan supportrar och polis, samtidigt som hon bad Lind och civilminister Ardalan Shekarabi (S) om att "uppmana till dialog mellan parterna innan höstsäsongen är igång". 

- Jag vill verkligen inskärpa att det är en allvarlig situation vi ser. För klubbarna innebär den nya polistaktiken osäkerhet och ökade kostnader och för polisen innebär vårens händelser risk för förlorad respekt från tusentals matchbesökare som sedan tar med sig den känslan ut i samhället. Jag hoppas att Amanda Lind tillsammans med civilministern kan uppmana till dialog mellan parterna innan höstsäsongen är igång och att vi får se en tillbakagång till tryggare och forskningsbaserade metoder. 

Annons

Lind menade då att dialogen redan är igång och att han håller sig informerad. 

- Jag har varit i kontakt med flera aktörer inom idrottsrörelsen och kommer att hålla mig fortsatt informerad om det pågående arbetet. 

Publicerad 2019-06-13 kl 15:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto