POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
13v

Krisande AIK och HIF jublar över pengarna: "Ger oss lite luft i simkuddarna"

Foto: Bildbyrån

Uefa betalar ut ersättning till svenska klubbar som släppt iväg spelare på landslagsspel.
Då jublar krisande klubbar som AIK och Helsingborgs IF.
- De går in i det paket som vi arbetar med för att hålla näsan ovanför vattenytan, säger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström.
- Det är goda nyheter du kommer med, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till Fotbollskanalen.

Under förra veckan meddelade Uefas exekutiva kommitté att en ersättning, för de klubblag som har släppt iväg spelare på landslagsspel till EM-kval och Nations League, kommer att betalas ut i förskott. Totalt ligger beloppet på 833 190 euro (cirka 8,9 miljoner kronor) från Uefa.

På onsdagen bekräftade Svensk Elitfotboll (klubbarna i allsvenskans och superettans intresseorganisation) nyheten och kom även med information om hur pengarna ska fördelas. Där kunde man läsa sig till att AIK är den stora vinnaren som får ersättning på ungefär två miljoner kronor. Pengar som är välbehövda då AIK tidigare har gått ut och vädjat om hjälp med målsättningen att få in fem miljoner kronor före juni månad.

- Det är klart att alla intäkter just nu är jätteviktiga. Även om det här är ett betydande belopp, på drygt två miljoner kronor, så om man ska jämföra det med siffror på vad en premiärmatch inbringar i biljettintäkter eller sådana saker som vi nu får avstå från i nuläget så inser man ganska snabbt att den typen av summa inte räcker jättelångt. Men sedan är det klart att det är ett bra bidrag, säger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström.

I vilket läge är AIK i, är detta pengar som kommer användas för att ”släcka bränder”?
Nej, vi försöker hålla blicken på både kort och lång sikt. Vårt fokus är att se till att organisera och ta åtgärder som gör att vi kommer stärkta ur det här. Sedan kommer vi, likt alla andra i samhället, vara stukade och skadade men vår ambition är att genomföra saker och ting som gör att vi kan vara stärka när vi kommer ur det - för en dag kommer det här ta slut.

Är detta pengar som ni har budgeterat för eller rent sagt en bonus?
- I början så är det här pengar som motsvarar det som man får vid ett EM-spel, om man har spelare där. Så någon slags ersättning trodde vi på när året budgeterades. Men däremot så är det svårt att gissa omfattning på det eftersom man inte vet vilka spelare som kommer med i landslaget, eller om landet går till slutspel.

Spelarna i den nuvarande truppen som AIK får ersättning för är Kolbeinn Sigthorsson, Sebastian Larsson, Karol Mets plus Tarik Elyounoussi, som har lämnat klubben. På frågan om hur stor skillnad ersättningen gör svarar Wesström:

- De går in i det paket som vi arbetar med för att hålla näsan ovanför vattenytan. Och än så länge gör vi det, och det är klart att det ger oss lite luft i simkuddarna. Men som sagt, det är en stor ocean att simma över så vi kommer behöva fylla på igen.

En annan svensk klubb som jublar är Helsingborgs IF då Sef meddelar att klubben tilldelas cirka 544 000 kronor. Så sent som i mars gick klubben och ordförande Krister Azelius ut och menade att "Klubbens existens är i fara" - när Fotbollskanalen ringer upp Azelius och berättar nyheten blir han aningen förvånad.

- Det är goda nyheter du kommer med. Jag har sett att diskussionen varit igång men visste inte att det kommit besked. I det läget vi befinner oss i, även om det vore så enkelt att det blir spel med publik 14 juni och framåt vilket är högst tveksamt, så är det så att många bäckar små blir betydelsefullt. Och den här bäcken är inte jätteliten. Permitteringsstödet och de här pengarna du talar om - det är klart att det är kliv åt rätt håll, sedan är frågan hur fallucka blir med tanke på när det blir publik på matcherna, säger Azelius till Fotbollskanalen säger han och fortsätter:

- För varje grej som kommer från ”flanken”, om det är ökat medlemsantal eller swish från medlemmar eller i det här fallet landslagspengar så blir trycket lite mindre på oss att driva vår fråga mot leverantörer och mot truppen och personalen. Det är klart att det är väldigt positivt.

Vad använder ni pengarna till först? Vilken är den första branden att släcka?
- Vi använder inte dem, som utgångspunkt. När vi gick in i detta så var vi i balans finansiellt, innan vi såg att det kommer bli 17 miljoner back. Då trodde vi att vår nollbudget i år skulle vara funktionabel. Att säga att vi ”lägger dem på hög” blir alldeles fel eftersom högen börjar 17 miljoner ner i marken men det innebär att de kommer att vara en del av släckningen av de 17 miljonerna. Permitteringsstödet, hjälpen från spelarna därutöver, hjälp från medlemmar och sedan kommer detta. Som det ser ut nu kommer det användas för att täppa till hålet.

- Just nu handlar det om att få minus 17 miljoner till 0 eller till minus 2 (med tanke på att klubben gick in i året med två miljoner i eget kapital red. anm). Här spelar det inte så stor roll om fotbollen följer hockeyn och säger att vi pausar elitlicensen för att köra vidare och ha tio miljoner i baken - då kommer man aldrig vidare. Så jag skulle säga att brandsläckningen är ofta fråga om likviditet och det har vi. Den här halvmiljonen ska gnaga oss upp en bit på vägen och det är tacksamt.

Sef skriver i sitt uttalande att ersättningen förs över till Svenska Fotbollsförbundet 1 maj och att förbundet sedan för över pengarna till klubbarna.

Publicerad 2020-04-29 kl 11:50
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto