POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
10å

Lagerbäck avgår: Jag skäms inte

Förlusten i Danmark blev slutet för Lars Lagerbäck.
Förbundskaptenen kliver av.
- Vi slutar efter resultat, säger han

I oktober 1997 blev Lars Lagerbäck assisterande förbundskapten till Tommy Söderberg när duon tog över efter Tommy Svensson.
Tolv år senare är det över för Lagerbäck.

- Det är bestämt att vi slutar efter resultat, förhoppningsvis efter VM i Sydafrika eller efter playoff eller efter Albanien, säger han.
- Bäst att säga det nu.

Lars Lagerbäck har kontrakt med förbundet över 2010, men det blir någon annan som leder Sverige i EM-kvalet till EM 2012 i Polen och Ukraina.

- Någon gång ska min sluta. Bättre för landslaget att starta om. Jag tror att ni är ganska less på samma ansikte och samma röst.

Kan någon annan få ut mer av materialet?
- Omöjligt att svara på. Jag skäms inte för de här åren.

Nämna några höjdpunkter?
- Oerhört många under den här tiden. Att vinna första tävlingsmatchen mot England efter underläge efter en minut. När vi firade efter segern mot Turkiet på en takterrass i Istanbul 2001. Sista minuterna mot Argentina är enda gången då jag ville att domaren skulle blåsa av.

Vad ska du göra?
- Har inte funderat på det. Tror att jag vill hålla på med fotboll och som tränare. Kanske Henrik (Larsson) ska börja som tränare och jag kan bli assisterande.

Lars Lagerbäck vill inte uttrycka något om ersättaren. Inte heller om Roland Andersson är intresserad:
- Det får han svara på, jag vet inte hur han gör och vad han tycker. Vi har inte pratat om det.

Lars Lagerbäck gav sin bild av hur det gått till det sista dygnet i landslaget:

- Vi har sagt hela tiden att vi skulle avvakta efter Albanien, men vi hade ett kort snack i går och sa att vi skulle ta ett snack efter Portugals match. Vi pratades vid på förmiddagen och jag, Roland och Lars-Åke var överens och tyckte detta var bäst att vi slutar.

- Vi har haft ett snack med killarna på förmiddagen. Vi har bedömt att det här är det bästa och nu ska vi fokusera på Albanien. Vi ska avsluta kvalet på ett bra sätt och ta det sista halmstrået.

Hur känns det?
- Mest känns det tomt och besviket efter Danmarks-matchen, men jag har varit oerhört priviligierad som fått jobba med de bästa spelarna. Jag känner mig oerhört priviligierad men bes

Vem tycker du ska ta över?
- Det har inte jag ett dugg med att göra. Jag skulle inte rekommendera någon, det vet jag att förbundet kommer att sköta.

Vad krävs av en ny förbundskapten?
- Det ska jag tala om för Sune och Lars-Åke om de är intresserade, tycker att de ska förutsättningslöst söka en ny förbundskpaten

Hur mycket betyder din roll?

- Spelarmaterialet betyder det mesta men ofta är det relativt lika material, som i matchen i går. En viss betydelse tror jag tränaren har där.

Vad är det för landslag din ersättare tar över?
- Svårt att svara på, har inte diskuterat något med de äldre spelarna om det är någon som tänker sluta. Vi har haft en relativt kraftig generationsväxling i det här kvalet så jag hoppas att de äldre och erfarna fortsätter. Får nykomlingarna lite stöd av de erfarna kan det blir bra, men det är ett relativt stort steg från att vara framgångsrik i ett U21-EM eller i ett A-landslag.

Publicerad 2009-10-11 kl 15:56
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå