Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lagerbäck om hotet mot svensk fotboll, varför Zlatan kämpar mer och Hodgsons tabbe: "En gåta för mig"

Lars Lagerbäck är tillbaka i Sverige.
Rådgivaren är orolig för landslagets framtid och ser ett hot mot svensk fotboll.
- Man går de stora nationerna till mötes och sänker status på mindre länder, säger han. 

Det är mycket som är nytt i det svenska landslaget. Bland annat har Lars Lagerbäck gjort comeback i svensk fotboll, nu som rådgivare, efter att ha gjort stor succé som förbundskapten för Island som han förde till kvartsfinal i EM.

Tillsammans med alla ledarna inom landslaget är Lagerbäck tillgänglig för en intervju och slår sig därför ner på en stol på landslagets spelarhotell. Ungefär 20 minuter senare har han bland annat gått hårt åt förebilden Roy Hodgson och berättat att det är viktigt med en röd tråd mellan A- och U21-landslagen, trots att det inte finns någon i Sverige.

Dessutom har den nye rådgivaren hunnit med att prata om hotet mot svensk fotboll och Hollands problem som kan göra att deras förbund tvingas gå ifrån en spelidé som man alltid har haft.

ANNONS

Lagerbäcks Island slog ut Holland i EM-kvalet efter segrar med 2-0 och 1-0 och därför har han bra koll på tisdagens motståndare. Den nye rådgivaren menar att det nästan, som Sverige, är ett nytt lag.

- Holland har bytt väldigt många spelare. Men byta spelare har inte förändrat deras spelsätt, men man spelar med lite större variation nu och utmanar lite mer i djupled än vad man brukar göra. I torsdags (1-2 mot Grekland) spelade man väldigt oholländskt sista 20-30 minuterna när man började jaga mål, säger han.

I Island var ni väldigt noggranna på fasta situationer och lyckades bra med det, men upplever du att de flesta lagen slarvar med den här biten?
- Min erfarenhet från spelare i olika klubbar och så är att det läggs ganska lite tid om någon tid alls i många lag och länder på att jobba med fasta situationer. Det är en sådan grej som de sista tio-femton åren har blivit så att man inte gör det. Du ser så många exempel, till och med Roy (Hodgson) tycker jag är slarvig mot oss i EM med att sätta Wayne Rooney på Kari (Arnason) som var en av våra två måltavlor.
ANNONS

Alla visste att ni var farliga på inkast, blev du förvånad?
- Ja man tänker ju inte direkt på det, så inne var jag inte, men efteråt så är det ju för mig en gåta. För jag menar att England har ju massor av scouter och att man inte ser en sådan sak är ju… jag vet inte hur Roy jobbade nu, om det beror på att scouterna inte har brytt sig om det, om han hade för dåliga scouter eller vad det berodde på vet jag inte, men det är klart förvånande att Rooney tar en av våra två bästa huvudspelare som är måltavlor för vårt inkast.

Hur kommer framtidens fotboll att se ut?
- Trenden på landslagsfotboll tycker jag är att det har kommit in tränare som organiserar lagen mer. Där har du förklaringen till varför en del underdogs har gått så mycket bättre och att det har blivit tajtare. En förklaring till det är naturligtvis att fler och fler länder har en grupp spelare som spelar i bättre ligor. Men det är svårt att säga vad som händer till exempel 2018. Jag har väldigt svårt att förutse det.
ANNONS

- Men man har ju tänkt i andra idrotter att utövarna måste ju sluta att slå världsrekord där det är mätbart. Men fotbollen går ju fortare och fortare och skulle du kunna sitta nere vid linjen någon gång… man är fascinerad vad bra spelarna klarar av liten tid och liten yta. Man tror ju inte att tempot ska kunna bli högre men alla elva spelare har blivit mer delaktig i försvar och anfall, det är också en tydlig trend. Du har färre och färre lag med en lyxforward eller en tia som man kallar det, en playmaker. Jag skulle tro att den här trenden håller i sig åtminstone på mindre länder.

Det är tydligt att det här med framtidens fotboll är något som Lagerbäck är intresserad av. Han tror att flera lag kommer att tvingas gå ifrån sina tidigare idéer för att hänga med i utvecklingen. Och han kommer snabbt tillbaka till Holland som ett exempel.
ANNONS

- Jag har ju suttit med lite folk från det holländska förbundet, på tränarsidan, och där håller man ju på att titta igenom om man kan fortsätta att spela sin traditionella holländska fotboll och jag tror ju att fler länder får, framför allt Holland är ett typexempel som har byggt det så otroligt på ungefär som Barcelona. Tittar du på Holland i dag så har man knappt några dribbler när Arjen Robben är skadad och det där bygger lite på att man ska kunna slå, speciellt deras kantspelare ska kunna slå deras motståndare i en mot en och det är man inte tillräckligt bra på i dag, säger han.

Vem var det från Holland som berättade om det här?
- Minns inte namnet. Men jag var på en tränarkonferens. Holland anställde ju en ny teknisk direktör för ett knappt år sedan och vi känner varandra sedan tidigare. Han berättade att Holland håller på och lyser igenom sin talangutveckling och sin fotboll. Han ville sitta med mig i några timmar. Han ville bara ha lite synpunkter och han har ju funderingar. 
ANNONS

På torsdagens presskonferens berättade förbundskapten Janne Andersson att det inte finns något samarbete eller röd tråd med U21-landslaget, men att det är något han ska se över i framtiden. Lars Lagerbäck menar dock att det är viktigt att ha en strategi, tänka långsiktigt och att ha en röd tråd genom landslagen, nerifrån och upp och år för år.

- Själva sifferkombinationen har en viss betydelse men framför allt tror jag att man ska välja en väg vad det gäller grundprinciper i försvarsspel och anfallsspel. Det tror jag att man definitivt tjänar på. Ju äldre spelarna blir, och framför allt i U21, så tycker jag absolut att det ska vara identiskt, säger han.

Nu är de flesta stjärnorna även grovjobbare, när kom den förändringen?
- Dels har andra lag blivit bättre och sedan är det en tränarfråga. Jag har under alla år aldrig sett Portugal så här välorganiserat som lag både offensivt och defensivt, framför allt att man var så välorganiserat defensivt. Portugal har ju varit ett landslag som har byggt relativt mycket på individuell skicklighet. Om folk vill vinna och du inte har extremt skickliga spelare så borde de ju inse att då måste man försöka förstärka det totala lagets insats.
ANNONS

Hur får man Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic att börja jobba så mycket som man gör jämfört med tidigare generations stjärnor som kanske inte tog det jobbet för laget?
- Jag tror att det helt och hållet är en ledarskapsfråga. Och en del spelare är väl så smarta att man inser att om man inte är beredd att göra jobbet utan att bara glida omkring och vänta på att få bollen så kanske man inser det till slut, om man vill vara med i ett vinnande lag. Men till största delen tror jag att det är en ledarfråga.

Ser du skillnader och likheter mellan Island och Sverige?
- Ja det kan man väl säga att jag gör. Det är ett relativt oerfaret lag. Island på sitt sätt var ju inte oerfaret, man hade väldigt många ungdomslandskamper många av spelarna. Men på det sättet är det lite lika.

Vad har du fått för intryck av gruppen?
ANNONS
- Jag tycker att spelarna har gjort väldigt bra träningar. De här två försvarsträningarna som Peter (Wettergren) körde tycker jag såg väldigt bra ut. Två tredjedelar har jag knappt sett live så jag tycker att det såg ganska bra ut.

Hur är det att vara tillbaka i det svenska landslaget?
- Det är roligt, annars hade jag inte accepterat det. I och med att jag känner Peter och när Peter började snacka med mig om hur han ville göra och så. Jag hade tänkt att jag skulle pensionera mig men det här är ju ett jättebra sätt att trappa ner. Jag får tycka vad jag vill men behöver inte ta något ansvar för något.

Vad har du bidragit med hittills?
- Det är väldigt svårt att peka på något konkret. Janne är ju en team-människa och vi sitter ju han, jag, Peter och ofta målvaktstränaren Mats Elfvendahl och Paul Balsom som är data och videokille. Jag har varit med sedan man samlades och konkret började att planera hela veckan före. Så jag är med hela planeringsstadiet och får tycka och jag är välkommen att få komma med synpunkter utan att bli tillfrågad också, så jag tycker att jag har en väldigt trevlig roll.
ANNONS

Hur kommer landslagsfotbollen att överleva nu när man ska göra om Champions League?
- Man har ju redan tagit bort tid från landslagen succesivt. Nu inför man ju det här med Nations League också där man då nivågrupperar. Det är lite svårt att sia om men på något sätt känns det ju lite som det har blivit lite med Champions League, att man går de stora till mötes. Nu ska de högst rankade länderna möta varandra, då även i det här Nations League, så på något sätt känns det som att man sänker status lite på mindre länder både landslagsmässigt men även klubbmässigt.

Vad kommer det att innebära för svensk fotboll?
- Om du tar ett lag som Island som ju hade väldigt svårt att få träningsmatcher mot bra motstånd, det var ju om någon ville möta ett på pappret mindre bra motstånd. Men den biten kommer ju att minska chansen att mäta kraften mot bra motstånd och det har jag alltid trott på, att i träningsmatcher försöka få så bra motstånd som möjligt. Så det är negativt. Det tycker jag definitivt.
ANNONS

- Sedan för att få till ett bra landslag, man kan ju avancera om man ser på väldigt många års sikt, så det viktiga för ett landslag är ändå att du har spelare i bra ligor och bra klubbar, men samtidigt är det fascinerande, jag tror vi hade elva av 23 spelare i nordiska ligor och på något sätt känns det som i och med att det har varit professionell fotboll nu i Sverige, Norge och Danmark i ganska många år och talangutvecklingen har utvecklats så känns det ändå som att man inte är så jättelångt efter, men man är inte tillräckligt långt fram för att vinna något på en internationell nivå.

Vad tycker du om Malmö FF:s förslag att förbjuda konstgräs i allsvenskan?
- Jag har alltid sagt att jag tycker att man på matcharenorna ska ha försökt att ha gått i samma takt som övriga Europa. Däremot på träningssidan så är det ju en tillgång. Av klimatskäl och för ungdomar och så. Men för elitlagen föredrar jag att man inte går fortare fram än övriga Europa för det är trots allt en viss skillnad. Men ur träningssynpunkt och framför allt för ungdomar och klimatmässigt att man har konstgräs i Gefle och Sundsvall och Östersund är ganska naturligt.
ANNONS
Publicerad 2016-09-03 kl 09:01
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto