Lagerbäck: Vi skapar fler målchanser

Sverige

Landslagets 3-5-2-experiment höll inte bakåt när Sverige föll med 2-3 mot Frankrike på Ullevi.
- Det kan vara någonting att jobba vidare på. Vi får se, säger Lars Lagerbäck.

Men Kim Källström tog chansen i sin nya roll.
Trots förlusten blev Källström som förväntat den store vinnaren i Lars Lagerbäcks systemskifte. Den taggade Lyonmittfältaren var överallt under matchens första timme - och från sin offensiva mittfältsposition oroade han gång på gång Frankrikes försvar med dribblingar, skott och passningar.
-Offensivt, i första halvlek speciellt, är han riktigt, riktigt bra, sade Lagerbäck direkt efter slutsignalen.
-Det finns bra perioder i andra också, fortsatte förbundskaptenen, som dock tyckte att Källström var lite för het i försvarsspelet.
Med fem minuter kvar fick Källström kröna sin insats med ett svenskt reduceringsmål på straff. Och hade det inte varit för Markus Rosenbergs fortsatta kräftgång i landslagssammanhang kunde Källström ha legat bakom ytterligare ett antal svenska mål.

Drömanfall gav drömmål

En bättre start på sitt 3-5-2-äventyr kunde Sverige knappast ha önskat sig: drömmål efter drömanfall - bara fem minuter in i matchen.
Källström fick bollen på högerkanten efter att svenskarna snabbt kombinationsspelat sig igenom det franska laget. Med "fel" fot, den högra, slog han ett perfekt inlägg, som Henrik Larsson mötte - med en brassespark.
1-0 till Sverige, som hela tiden försökte spela längs marken på Ullevis nylagda och blöta gräsmatta. Bara under matchens tio första minuter skapade hemmalaget fler chanser än under mötet med Ryssland i EM.
Sveriges taktiktest såg definitivt lovande ut framåt - sämre bakåt. Trots att 3-5-2 snabbt blev 5-3-2 när Sverige tappade boll såg det stundtals oroligt ut i försvarsspelet. Lagerbäck sade sig ändå vara rätt nöjd med spelet, men sade även att det inte är säkert att det blir en fortsatt satsning på 3-5-2.

-Det kan vara någonting att jobba vidare på. Vi får se.

Ökade trycket

När Karim Benzema i den 19:e minuten fick sin andra chans i matchen missade han inte. Källströms 20-årige klubbkamrat mötte ett lågt inlägg från höger. Bollen satt otagbart i krysset bakom Andreas Isaksson.
I andra halvlek tog Fredrik Stoor och Oscar Wendt hand om kanterna samtidigt som Frankrike ökade trycket. Efter 60 minuter kom också 1-2-målet - Sidney Govou på passning från Malouda.
En dryg kvart senare visade en dittills rätt blek Henry upp sig. Vid kortlinjen klackade han på volley fram till Govou och fransmännens tredje mål.
Frankrike skapade inte fler chanser än Sverige - men var effektivare.
-Offensivt kommer de här fördelarna vi ville ha. Jag tycker att vi bitvis har ett väldigt bra anfallsspel. Vi skapar ju fler målchanser än vad de gör, sade Lars Lagerbäck.