POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
5v

Landslaget blev inte överraskat av Janogys paus: "Kan bli en stor förebild"

Foto: Bildbyrån.

Madelen Janogy har pausat sin fotbollskarriär.
Beskedet kom inte som en chock för Peter Gerhardsson och Rasmus Wallin-Tornberg. 
- Janogy kan bli en stor förebild för många, säger Wallin-Tornberg, som är landslagets fotbollspsykologiska rådgivare, till Fotbollskanalen. 

Beskedet att Madelen Janogy pausar sin fotbollskarriär slog i helgen ner som en bomb i damfotbollsvärlden. Men för Peter Gerhardsson, förbundskaptenen som guidat in succéspelaren i det blågula landslaget, var beskedet inte överraskande. Janogy har under våren haft kontakt med Gerhardsson och landslagets fotbollspsykologiska rådgivare Rasmus Wallin-Tornberg om ämnet. 

Peter Gerhardsson vill inte uttala sig om hur kontakten sett ut och vad som sagts, men han säger att det finns en viktig påminnelse mitt i allt. 

- När sådana här saker händer blir det en påminnelse om att det är personer och människor vi jobbar med, att vi inte bara kan titta på fotbollen, utan att det här är en del av det, säger han till Fotbollskanalen. 

Varken Gerhardsson eller Wallin-Tornberg vill grotta ner sig i Janogys fall specifikt. De vill låta henne äga frågan om vad som sägs och när. Wallin-Tornberg kan dock berätta att han hjälpt spelaren med stöd och att komma i kontakt med en psykolog i Sverige, men resten får däremot huvudpersonen berätta själv. Därför är det också svårt att gå in djupare i hur man jobbar med det i detta nu.

Men för Gerhardsson och Wallin-Tornberg, som tidigare jobbat ihop i BK Häcken, brukar de psykologiska frågorna löpa lite parallellt med fotbollen. Gerhardsson säger att det i dag inte finns någon specifik plan för hur man kommer att lyfta frågan när landslaget samlas för kvalmatcher i september, men att man kommer prata om det.

- Vi försöker skapa en trygg miljö, där spelarna känner tillit och där brukar vi börja samlingarna med att mötas i vissa frågor, säger han.

Men någon större grej eller riktat projekt finns det ingen plan för. Både Gerhardsson och Wallin-Tornberg lyfter i stället att man arbetar på olika vis med sådana här frågor i landslag och klubblag.

- I och med det här är det möjligt att det väcks en del funderingar hos våra spelare och då fångar du såklart upp det, men det stora jobbet måste nog göras i klubbarna, säger Wallin-Tornberg.

Tror du att damklubbarna har kompetensen i sina team för att hantera sådana frågor?
- Det kan jag inte svara på, men jag tror att nästa steg inom idrott och psykisk hälsa är att man skaffar sig mer kompetens i tränarteam överlag, att man börjar skapa en miljö för psykisk hälsa redan tidigare och arbeta med frågorna mer brett, säger Wallin-Tornberg.

Wallin-Tornberg är samtidigt glad över att Janogy öppnat upp sig och menar att anfallaren kan bli en förebild för många andra spelare. 

- Jag vill säga att jag tycker det är bra att hon tagit hjälp. Ju tidigare man tar hjälp och får stöd desto bättre är det och det är starkt att ta steget. Och det är starkt och viktigt att hon väljer att berätta, de här frågorna finns, men vi pratar sällan om dem. Janogy kan bli en stor förebild för många, på ett nytt sätt.

Publicerad 2020-06-02 kl 19:41
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto