POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
34v

Landslaget slår tillbaka mot SvFF-basen: ”Vårt mål var att hjälpa damerna”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Nilla Fischers tal från Fotbollsgalan i spelaren ovan.

SOLNA. Marcus Berg slår tillbaka mot SvFF-basen Håkan Sjöstrand.
Herrspelarna gick med på att sänka sin ersättning för damspelarna.
- Informationen vi har fått är att vi kan höja damerna om vi går ner, säger anfallaren till Fotbollskanalen.

Efter Diamantbollen-vinnaren Nilla Fischers brandtal på Fotbollsgalan så gick herrlandslagets lagkapten Andreas Granqvist ut med sin besvikelse mot Svenska Fotbollförbundet. Skälet till irritationen var att herrspelarna sänkt sin ersättning så att SvFF ska kunna höja damspelarnas ersättning.

- Jag är trött på den här diskussionen som dyker upp varenda samling och vi får ta skit när det är förbundet som ska stå här och prata om det. Vi kan säkert bli bättre, det säger jag inget om, men att vi hela tiden ska få skit när vi verkligen gjort saker känns tråkigt, sa lagkaptenen Granqvist.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand gick då ut och sa att herrarna helt missförstått det.

- Det finns helt enkelt ingen koppling mellan avtalen. Damernas avtal förhandlades klart hösten 2017 och det lever på sina egna meriter och de är värda den ersättningen. Det förtar dock inte att herrarna har gått ner i ersättning och det förtjänar de respekt för och ska ha uppskattning för, sa Sjöstrand sent på måndagen.

Men landslagsspelarna ger sig inte och indirekt så ifrågasätter de Håkan Sjöstrands version av händelseförloppet.

- Vi hade ett snack och jag var med på ett möte. Det vi sa till spelartruppen efter det var att informationen vi fått är att vi kan hjälpa till att höja damerna om vi gick ner och det var alla med på. Att den informationen inte kom ut direkt och att det har tagit lång tid och det nu kommer ut som ett missförstånd mellan spelartruppen och förbundet är oturligt, säger Marcus Berg.

- I slutändan tror jag ändå att vi är med och bidrar eftersom vi har gått ner och samtidigt som våra pengar höjs i slutspel.

Köper du Håkan Sjöstrands förklaring att det inte alls hänger ihop?
- Nej, som jag sa så i slutändan så hänger det ihop. Om vi går ner och kan gynna ungdomar och i slutändan finns mer ekonomi och då kan man höja damernas ersättning. Det kändes bra, det var därför vi gick med på det.

Så han talar inte sanning?
- Nej, det får man tolka som man vill. Han sa att det var ett missförstånd. Då är det väl det man får gå på.

Ni gick in med tanken att ni skulle sänka för att det skulle gå till damerna?
- Ja, det var ett stort samtalsämne och det var alla med på och det kändes jättebra där och då. Och fortfarande känns det bra.

Även Gustav Svensson har reagerat på situationen:

- Det är synd att det har blivit ett vi mot ni-tänk, för så är det inte hos oss i alla fall. Vi står för jämställdhet och vi vill hjälpa till så mycket som vi kan för att det ska bli så bra som möjligt och 100 procent jämställt.

- Det har blivit lite pajkastning mellan herrar och damer, fast att vi står för samma sak. Vi vill samma sak. Det har tydligen inte kommit ut på rätt sätt, i alla fall inte så som vi velat kommunicera det. Då har det blivit två olika läger lite, och det tycker jag är synd för vi vill mot samma mål.

Varför ville ni gå ner i ersättning?
- För att vi ville ha en större jämställdhet. Det är vad jag vet. Sen var jag inte med vid förhandlingsbordet men den kommunikationen som vi hade inom gruppen var att vi ville hjälpa till med de delar som vi kan hjälpa till med. Sen är det olyckligt att det inte kommunicerats ut. För istället för att vi hade kunnat enas tillsammans och gå mot ett större mål, som jag ser är Fifa, så har det blivit lite av en schism mellan oss herrar och damer. Det tycker jag är synd.

- Vårt mål med att vi sänkte vårt kontrakt var att hjälpa damerna så att de skulle kunna få en bättre ersättning och möjligheter, att vi skulle närma oss 100 procent jämställdhet.

Känns det tråkigt att ni trodde att ni gav upp pengar för damerna men att det inte var så?
- Jag har inte pratat med Håkan och det är svårt för mig att uttala mig om något som står i media. Jag ber om ursäkt för det. Det är svårt att uttala mig om just den kommentaren, för det får vi prata om först. Jag vill gärna prata med honom först innan vi kommunicerar ut något kring det.

- Det kan vara så att det har blivit en miss i kommunikationen, men vi har i alla fall inom gruppen var väldigt tydliga med att vi ville hjälpa till för att gå mot en mer jämställd situation.

Publicerad 2018-11-14 kl 14:29
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå