Landslagets meny - så äter spelarna
Sverige
En manlig fotbollsspelare på elitnivå behöver få i sig cirka 4 000 kcl varje dag för att orka prestera på träning och matcher.
Men hur ska han äta?
Här är kostrådgivaren Henning Svendsens förslag till meny:
Frukost (800 kcl)
-Havregrynsgröt eller yoghurt med müsli och mycket färska bär. Ta gärna även skivad banan och kiwi. Gärna juice som är så nära apelsinen som möjligt, helst färskpressad. Grovt bröd och ost. Vi behöver fett och ska inte gå på myten att det är onyttigt. Ägg är också bra.
Lunch (1100 kcl)
-Vitt kött som kyckling eller kalkon. Eller fisk. Eller pasta som gärna kan varieras, men gärna fullkornspasta. Sallad. Något grovt bröd till.
Mellanmål (1 000 kcl):
-Kanske en omelett eller en god yoghurt med müsli eller liknande.
Middag (1100):
Fisk eller kött eller pasta beroende på vad man ätit till lunch. Mycket grönt.
Om spelaren är hungrig på kvällen?
-Några knäckebrödsmackor och ost går bra. För de här killarna är det ingen fara att äta sent.
Pizza? Glass? Godis? Alkohol?
-Det ska undvikas, men vi är inte mer än människor och ska kunna unna oss det någon gång då och då.
TT
Publicerad 2010-01-18 kl 16:26