Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
1v

Landslagets nya stjärnskott om hyllningarna, jakten på kompisar i Blågult och en utlåning från Brighton: "Det är aktuellt"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Viktor Gyökeres i spelaren ovan.

DOHA. Viktor Gyökeres har imponerat på Janne Andersson.
Nu berättar anfallaren om hur mycket Olof Mellberg betytt för utvecklingen, första året i Brighton och att det kan bli en utlåning i januari.
- Det är aktuellt, men jag är inte så nära en utlåning just nu, säger Gyökeres.

Säsongen 2017 gjorde Viktor Gyökeres 13 mål när Brommapojkarna tog klivet upp i allsvenskan. Men anfallaren stannade inte kvar utan flyttade till Premier League-klubben Brighton. Nu har den 20-årige anfallaren varit i England i ett år. Det har mest blivit spel i U23-laget där det har blivit 13 mål på 22 ligamatcher, medan det i A-laget blivit två framträdanden (ett från start i ligacupen mot Southampton och i lördags ett inhopp i FA-cupen mot Bournemouth).

- Det har varit ett bra år och jag är nöjd med året. Klart att det hade kunnat vara bättre, men det är bara att fortsätta jobba hårt och göra det bra och se vart det bär, säger Gyökeres.

- Jag tränar med U23 och ibland tränar jag med A-laget. Det är lite till och från. Det är inte något permanent att jag är med A-laget hela tiden, men det kan bli en del.

Kan ni få möta A-lagsspelare i U23-serien?
- Ja det blir en del så, och sedan unga talanger. Det är duktiga spelare, men sedan är det andra faktorer som gör att det inte är samma nivå som andra ligor. Det är inte lika mycket att spela för, till exempel.

Att det inte blivit så mycket spel i A-laget, kan det göra det aktuellt med en utlåning nu i januari?
- Ja det är aktuellt, men jag är inte så nära en utlåning just nu. Nu är jag i Brighton. Men klart att det är aktuellt när man inte spelar kontinuerligt i A-laget. Men just nu är jag i Brighton och är inte nära något annat lag.

Är det i så fall lägre divisioner i England som är aktuellt för att anpassa sig till miljön i England?
- Jag har inte satt mig in i det. Så jag har ingen aning om var det är i så fall.

Vad har du för roll i Brighton?
- Det är annorlunda. Jämfört med BP är det mer defensivt ansvar när vi inte har bollen, och det har jag utvecklat. Sedan har jag spelat mycket ytter till vänster i Brighton, i BP var det mest som en forward.

När Viktor Gyökeres öste in mål i Brommapojkarna hade han Olof Mellberg som tränare, och anfallaren berättar att han har mycket att tacka den förre landslagsbacken för.

- Han betydde mycket. Han gav mig mycket förtroende i BP under mina säsonger, speciellt sista säsongen. Den andre tränaren Azrudin Valentic hjälpte mig också jättemycket på träningarna, med mycket individuellt. De två har hjälpt mig extremt mycket att utvecklas, säger han.

Har det varit en stor omställning fotbollsmässigt?
- Ja, man har ju spelat mycket på konstgräs sedan man var liten. Jag har inte spelat så mycket på gräs, så det är väl den största omställningen. Det är ganska stor skillnad jämfört med konstgräs. Men annars är det relativt likt.

Hur har omställningen varit utanför planen?
- Den är stor. Man bodde ju hemma hos mamma och pappa i Sverige och nu bor jag med min tjej i England. Det har varit en omställning. Men det är kul. En skillnad så klart, men jag gillar det. 

Hur trivs du i staden?
- Bra. Den är väldigt bra på sommaren. 

Efter Gyökeres framfart i Brommapojkarna och att det även har blivit en del mål i Brightons U23-lag och ett inhopp i A-laget så blev Janne Andersson nyfiken. Förbundskaptenen tog ut anfallaren i januaritruppen som nu befinner sig i Qatar. 20-åringen gjorde ett fint inhopp mot Finland och fick en hel del beröm. 

- Kul så klart. Roligt att få beröm och att många är nöjda med mitt inhopp. Förhoppningsvis kan jag fortsätta leverera, säger han.

På fredagen kommer anfallaren att få starta mot Island, och då vill han ta chansen.

- Det ska bli kul. Jag ser fram emot det. Vi måste börja starkare än mot Finland och det är viktigt att få igång anfallsspelet direkt. Jag känner mig pigg och fräsch och tycker att jag hade bra energi senast, säger han.

Känner du någon här i landslaget?
- "Jonis" (Jonathan Augustinsson, spelade tillsammans i BP) kände jag sedan tidigare. Sedan visste jag vilka de flesta var, men jag känner inte de andra så bra.

Var det extra trist att Augustinsson lämnade lägret då?
- Ja, han och min rumskamrat Tibbling har båda lämnat mig så jag har blivit ensam här nu, men jag försöker skaffa nya kompisar. 

Hur går det?
- Det går okej. "Mujo" (Muamer Tankovic) är snäll. Han är skön. Han pratar med en och så, så det är skönt.

Publicerad 2019-01-10 kl 13:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons