Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Landslagets psykolog: "En tydlig spelidé ökar självförtroendet"

Foto: TV4

Nästa

Avbryt
Försök igen

Fotbollspsykologen Daniel Ekvall ska hjälpa det svenska landslaget att hitta rätt attityd bland spelarna.
- Det jag tycker är intressant är vad som händer om man missar en passning eller släpper in ett mål, säger fotbollspsykologen Daniel Ekvall till Fotbollskanalen.

På tisdag spelar Sverige VM-kvalmatch mot Holland på Friends Arena. Fotbollspsykologen Daniel Ekvall är ny landslaget men han och den nya svenska förbundskaptenen Janne Andersson känner varandra väl. Ekvall blev eller mindre handplockad av den nya förbundskapten efter deras tid tillsammans i Norrköping.

Vad är din roll i landslaget?
- Jag ansvarar för fotbollspsykologin i landslaget och understödjer det som Janne Andersson och Peter Wettergren vill att jag ska göra. Vi koncentrerar oss främst på grupperspektivet. Vi vill involvera spelarna hur man kan göra varandra bra, genom att hjälpas åt. Vi diskuterar beteenden på plan och hjälper varandra att utvärdera hur det har gått.

Janne Andersson pratade under presskonferensen om att det är viktigt med rätt attityd i laget. Något som Daniel Ekvall tittar extra noga på.

- Det jag tycker är intressant är vad som händer om man missar en passning eller släpper in ett mål.

Skiljer arbetet i landslaget något från arbetet i Norrköping?
- Lite grann, här måste vi snabba på processen lite mer. Det ska bli ett lag på kort tid som ska prestera men grundprinciperna är de samma.

Håkan Ericssons använde under EM-2015 en annorlunda metod, koherens. Vilket innebär att spelaren befinner sig i ett tillstånd av lugn och harmoni. Något som blev hårt kritiserat av forskare och experter.

Hur ser du på det?
- Jag har inte riktigt koll på vad de gjorde exakt. Det jag kommer jobba utifrån är hur vi får ihop ett team och vad som kännetecknar grupper som presterar bra. Mitt uppdrag från Janne är att titta på vad forskningen säger kring psykologi och idrott. Sen försöka bryta ner det till enkla saker.

Kommer ni bara att använda er av vetenskapligt bevisade metoder?
- Vi vill såklart ha bästa möjliga evidens.

Sverige hamnade en tuff VM-kvalgrupp med storfavoriter som Frankrike och Holland.

Förbereder ni er på något speciellt sätt inför den uppgiften?
- Det kanske låter klyschigt men det är fokus på Hollandsmatchen. Det bli mer hur vi ska öka chanserna att vinna. En tydlig spelidé ökar självförtroendet, att få alla engagerade och göra sin grej. 

Se en tv-intervju med Ekvall i spelaren ovan.

Publicerad 2016-09-02 kl 18:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER