POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
47v

Landslagschefen vill se ersättning: "Kan man ge agenter procent borde klubbarna få"

Foto: Bildbyrån.

RENNES. Svenska klubbar har det tufft när utländska klubbar nu jagar talanger.
Landslagschefen Marika Domanski Lyfors hoppas Fifa vaknar - och gör likadant på damsidan på som på herrsidan:
- Det gör att man känner att man kan lägga in resurser på att utbilda spelare, säger hon till Fotbollskanalen.

Sverige har tagit sig fram till kvartsfinal i VM och för många av spelarna är mästerskapet ett bra skyltfönster. På senare år har fler och fler storklubbar ute i Europa börjat satsa även på damlag. Senast ut var Real Madrid tidigare i veckan och de här satsningarna behöver spelare och där en del av dem finns i Sverige.

Problemet för svenska klubbar som utbildar talanger är att det inte är givet att det betalar sig som när man får fram en manlig talang. Man har precis infört solidaritetsersättning på damsidan, men ännu saknas utbildningsersättning för spelare utan kontrakt upp till 23 år, och med tanke på att de flesta svenska klubbar har svårt att finansiera långa kontrakt tappar man många spelare utan någon ersättning alls.

- Vi försöker driva den frågan för att få till det. Det är en bra grej och det gör att man känner att man kan lägga in resurser. Kan man få tillbaka något för allt man lägger in i en ung spelare och ger alla samma förutsättningar vore det bra, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

- Vi driver frågan mot Fifa för att få till de ersättningarna. Så att klubbarna också får ersättning.

Alla inser nog att om inte några pengar går till svenska klubbar som utbildar en hel del talanger är det svårt att hänga med och dessutom är det lättare att motivera en satsning på pojksidan för där finns det andra system som ser till ett en klubb får betalt för en talang som går som Bosman. Därför har Sverige i flera år jobbat för att få in internationell utbildningsersättning på damsidan – som ger pengar för utbildning av spelare upp till 23 år - ovanpå den solidaritetsersättning som infördes för tio månader sedan.

Vad ligger motståndet?
- Det är lite olika, några menar att det skulle sätta stop för spelarförflyttningar och att det kan försvåra, men på damsidan är det ännu inte så mycket pengar. Kan man ge några procent till agenter borde man kunna ge tillbaka till klubbarna som fostrat spelarna. Sedan finns det dem inom Fifa som tycker att det är en klok idé. Men Sverige är ett föregångsland. 

Vilken tidshorisont?
- Det har gått långsamt med många saker men nu går det ganska fort och i de här frågorna börjar det gå fortare. Får vi bara till några beslut i det här är vi där inom ganska snar framtid hoppas jag.

FAKTA

Ersättningssystem i herrfotbollen

Soldaritetsersättning. Utgår när en spelare byter klubb och består av fem procent av övergångssumman. Om en spelare säljs för 100 miljoner kronor ska fem miljoner kronor fördelas mellan de klubbar som där spelaren varit från 12 års ålder upp till 23 års ålder. Man betalar fem procent av ersättningen för de år spelaren är 12-15 och sedan tio procent för de år spelaren är 16-23. Om en spelare som är under 23 år byter klubb minskar man ersättningen med en halv procentenhet per år. En 20-åring som byter klubb innebär att 3,5 procent av övergångssumman fördelas till klubbar som spelaren tillhört åren 12-20. Infört på damsidan i augusti 2018.

Utbildningsersättning. Ett internationellt system där klubbar får ersättning för spelare upp till de är 23 år om de flyttar och inte har kontrakt. Det kallas träningsersättning och beloppet utgår från att en spelare är tolv år upp till den är 23 år och där ligor är uppdelade i fyra olika kategorier efter sportslig nivå och ekonomisk styrka. Olika nivåer ger olika ersättningar och på herrsidan är exempelvis är Sverige på nivå två på herrsidan. För att ta ett exempel så gav Erdal Rakip, som fostrats i Malmö FF hela karriären, klubben runt fyra miljoner kronor när han gick som Bosman till Benfica i början av 2018.

Publicerad 2019-06-28 kl 13:11
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto