POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
50v

Landslagsstjärnan förhörd - misstänkte agenten på fri fot

En svensk A-landslagsspelare har fört över fem miljoner kronor till en agent som är misstänkt för ekobrott.
Nu är landslagsspelaren förhörd - och agenten släppt på fri fot.
- Spelaren har lämnat en förklaring till betalningarna som kommit in, säger åklagaren Lars Lindman till Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen kunde i slutet av maj avslöja att en av Sveriges mest framgångsrika agenter de senaste åren misstänks för ekobrott. Ekobrottsmyndigheten bekräftade senare att mannen på sannolika skäl är misstänkt för grova skattebrott, grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt. Agenten blev också häktad.

Bland de som polisen har velat förhöra som vittnen i ärendet finns en svensk A-landslagsspelare som under perioden 2015-2017 har fört över omkring fem miljoner kronor (utspritt på över 50 transaktioner) till agentens bankkonto, enligt Skatteverket. Myndigheten har tittat närmare på agenten och överföringarna från landslagsspelaren är en del av deras utredning, som rör eventuell inkomst som agenten inte skattat för.

Aftonbladet rapporterade i måndags i förra veckan att agenten har blivit omhäktad med anledning av att polisen ska hinna höra fotbollsspelare. Åklagaren Lars Lindman sa då att risken var för stor att den häktade mannen kunde förstöra eller påverka utredningen om han släpptes fri. 

Nu bekräftar däremot Lars Lindman att agenten är släppt på fri fot. Åklagaren hävde häktningen i fredags.

- Jag har hävt häktningen och skälet är att vi har hört de vi har velat höra och andra har vi haft svårt att få tag i. Då är det inte proportionerligt att han sitter och väntar. Nu har vi en mängd förhör och utredningsmaterial som vi ska se över och sedan går vidare, säger Lindman till Fotbollskanalen. 

Hur ser du på risken att bevismaterial kan påverkas nu när mannen är på fri fot?
- Den risken finns så att säga alltid, men nu har vi haft polisförhör med de personer vi tyckt varit intressanta och fått tag i. Vi har en mängd förhör och det är klart att folk kan ändra sig i samband med en rättegång, men vi har hållit förhör och säkrat bevis i den delen. Sedan finns det alltid en risk att det kan påverkas. 

Lindman bekräftar också att A-landslagsspelaren, som mellan 2015-2017 förde över omkring fem miljoner kronor totalt till agentens bankkonto, i likhet med ett par andra fotbollsspelare har varit på förhör. 

- Ja, vi har hört honom (A-landslagsspelaren) och han har lämnat en förklaring till betalningarna som kommit in. Vi har inte hört alla, men ett par stycken. Det är några olika förklaringar. 

Lindman fortsätter:

- Det är ungefär samma läge som det var innan, men vi har fått en förklaring och ska höra ytterligare personer i den delen. Sedan får vi se vilket stöd det ger utredningen. 

När Fotbollskanalen pratade med A-landslagsspelaren nyligen ville han själv inte berätta varför han hade fört över pengar till agenten och kommenterade utredningen så här:

- Så här är det: Den utredningen och det som händer runt omkring lämnar jag till de som jobbar med sånt, sa spelaren.

Åklagare Lindman kan inte ge en tidsram för när ett eventuellt åtal mot agenten i fråga kan väckas. 

- Nu är det svårt att sia om. Det finns ingen särskild tid eftersom att han inte är frihetsberövad, säger Lindman.

Agentens förklaring till varför han fått in så stora pengar på sina bankkonton från spelare? Genom sitt ombud har han i ett yttrande till Skatteverket uppgett att han "tillsammans med andra personer bedriver en väl känd och omfattande ideell verksamhet", att han "förknippas med omtanke och generositet" och "deltar i välgörenhetsorganisationer". I sitt yttrande till Skatteverket har agenten beskrivit att "de som bidrar genom sådana organisationer för att skapa möjligheter för andra, är personer som i egen kraft eller med hjälp av andra själva har lyckats ekonomiskt".

Agenten menar att han är vän med många "framstående fotbollsspelare och klubbledare utanför Sverige" och att han "erhållit gåvor och bidrag från många personer som lyckats inom svensk eller internationell fotboll" och att de pengarna används exempelvis "till kläder, skor, mat och resor till barn och ungdom". Vidare tycker agenten att den ideella verksamheten och "gåvorna" som han tagit emot inte ska klassas som "yrkesmässig verksamhet eller näringsverksamhet" och därför anser han att han inte behöver skatta för de berörda pengarna.

Publicerad 2019-06-17 kl 11:34
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto