POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Lång intervju - Durmaz om bearbetningen av hatet efter VM: "Var en kärleksbomb"

Foto: TV4.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela den långa intervjun med Jimmy Durmaz i spelaren ovan.

Jimmy Durmaz fick utstå hot, hat och rasistiska kommentarer efter en matchincident i VM - men också mycket stöttning.
Nu berättar Toulouse-mittfältaren i en lång intervju med TV4 om den känslofyllda sommaren.
- Det var en kärleksbomb, säger Durmaz till TV4. 

Läs även: Durmaz besviken på Sef-topparna efter Facebook-kommentarerna: "Det som äter mig inombords mest"


Jimmy Durmaz hoppade in i andra halvlek i Sveriges VM-möte med Tyskland och orsakade frisparken som ledde fram till att Toni Kroos satte dit det avgörande målet till 2-1. Efter matchen fick Durmaz utstå hot, hat och rasistiska kommentarer i sociala medier.

- Jag öppnade upp telefonen (efter matchen) och såg att min Instagram bombades med kommentarer. Jag gick inte in och läste vad det var för något, då jag inte tänkte på det. Det var mer besvikelse över att vi förlorade. Jag gick ut och kramade om nära och kära, samtidigt som min dotter var mådde dåligt, så vi fick hjälpa henne upp till ett sjukrum. Det var först därefter som jag förstod att det var så grovt som det var och de (landslagsledningen) frågade mig om jag kunde hantera det i media. Då öppnade jag det och läste vad som fanns, men jag är van vid det, då jag har fått det hela livet. Jag gjorde en bra match mot Danmark och var matchens lirare, men fick ändå hat och rasism. För mig var det dock inte ett problem, då jag har stött på det innan, men det var skönt att folk fick reda på hur vissa har det och hur det verkligen är, säger Durmaz till TV4. 

Durmaz och övriga i landslaget svarade därefter med ett uppmärksammat tal före en träning i Ryssland, där mittfältaren klev fram och tog ställning mot rasism, samtidigt som han blev uppbackad av övriga spelare och ledare i truppen.

- Att det skulle vara så starkt hade jag inte räknat med, att det skulle få sådan spridning hade jag inte räknat med. Att få ut det till Sverige hade jag räknat med, det är en sak och det var mitt mål att nå de drabbade, att vi står enade i Sverige och gör det tillsammans helt enkelt, säger han- 

- Ja, det var det (en lättnad). Sedan var det som innan, bara gå ut och spela boll, fortsätter han. 

Durmaz berättar vidare att han anser att det var viktigt att gå ut med ett ställningstagande mot rasism, då det är något som han har känt av i hela livet. 

- Det är något som följt med ända sedan man var barn, då man har ett lite annat utseende än vad andra kanske har och får leva med det. Vissa personer gillar kanske inte det och då gäller det att vara stark, kämpa emot, säger han. 

- Det finns en rasism i världen och det gäller att kämpa emot det och på det sättet jobba vidare. Det motiverar mig mer, triggar igång mig mer. Tidigare var det inte lika mycket, men det har blivit mer med landslaget och allt, fortsätter han. 

Efter diskrimineringen, så fick han däremot även mycket stöttning och kärlek från flera håll i Sverige och fotbollsvärlden. Det värmde mittfältaren. 

- Det var en kärleksbomb. Men den kärleksstormen kom redan innan på natten och på morgonen. När vi höll talet kom det ännu mer, säger han.     

- Det blev en enorm kärlek och det är bara positivt. Det är så det ska vara med allting. Kritik är okej, men hata inte. Det ska mycket till för att jag ska hata en person, fortsätter han. 

Se hela TV4:s intervju med Durmaz i spelaren ovan. Han berättar bland annat om den tuffa tiden i klubblaget Toulouse, om hur de känslofyllda dagarna var under VM och om att han vill se en förändring bland de ledande positionerna i Svensk Elitfotboll.

Publicerad 2018-07-30 kl 11:53
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå