Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE
40v

Linde dumpad av Henke - men lider med HIF: "Det var overkligt"

Foto: Scanpix

ABU DHABI. Förre HIF-målvakten Andreas Linde gick via Norge för att få fart på karriären.
Och lider med HIF och Henrik Larsson – trots att man valde bort honom:
- Absolut, känner inte något annat när det gäller HIF, säger han till Fotbollskanalen.

När Sverige avslutar årets vinterturné mot Slovakien på torsdag är det en debutant i målet. Förre Helsingborgs-målvakten Andreas Linde, 23, får spela från start.

Samtidigt kanske en del som följde Sveriges OS-lag minns Linde från matcherna i Brasilien. 

- Det känns jättebra och jättekul att få chansen här. Jag känner mig förberedd så det blir nog jättebra, säger Andreas Linde efter den sista träningen på plats i Abu Dhabi.

- Det känns bra i Molde. Jag har fått mycket beröm över hur jag avslutade den förra säsongen och det låter positivt inför den här.

Den norska klubbens målvakt Ethan Horvath stack till Brügge och nu ser det ut som han är given framöver.

- Säker kan man aldrig vara men jag kommer att få chansen från start och så gäller det att prestera också, säger Linde som förlängt med Molde till och med 2019.

Andreas Linde var reserv när U21-landslaget vann EM-guld 2015 och spelade i OS men ändå inte fått något större erkännande. Han är dessutom försiktig att staka ut för stora mål.

- Det krävs kontinuerlig speltid för att vara med och konkurrera i det riktiga landslaget. Robin (Olsen) har gjort de bra, annars har jag inte så bra koll på de andra.

Du smyger lite under radarn i Norge?
- Först och främst handlar det om att få kontinuerlig speltid och visa vad man kan. Var man är spelar inte jättestor roll utan det är enklare att synas när man spelar regelbundet.

Vad har du förbättrat i Norge?
- Mycket tekniskt. Jag är tryggare i allt jag gör så jag har förbättrat det mesta. De gillar mitt spelsätt och vi är väldigt spelande bakifrån och jag anser att jag har bra fötter och bra räckvidd. 

En svensk Neuer, eller?
- Nej, inte så extrem, men kanske i framtiden. 

Andreas Linde tillhörde länge Helsingborgs IF och var under 2013 utlånad till HIF Akademi och Värnamo och HIF:s A-trupp 2014 då han spelade tre matcher, och klubben var inställd på att satsa på honom, men allt ändrades när Henrik Larsson tog över som tränare i november 2014.

- Han sa klart och tydligt att han skulle satsa på Pär (Hansson) om det inte kom ett extremhögt bud. Då hade jag valet att stanna och veta att jag inte skulle spela eller försöka hitta något nytt. Det blev det senare, säger Andreas Linde.

- Det var synd, jag trivdes jättebra men det blev ett skifte när Henke kom och den här långa satsningen som man haft på mig försvann. Det var trist men saker händer av en anledning och för mig blev det en annan väg.

- Jag hade jättegärna velat vara kvar. Men han var så tydlig med att inte flytta på eller sälja Pär att jag inte hade något val.

Andreas Linde känner inte att klubben och Larsson fick sitt straff när den trillade ur allsvenskan, snarare tvärtom.

- Absolut, känner inte något annat när det gäller HIF. Helsingborg kommer alltid vara ett lag som jag har nära mitt hjärta. Det var trist och overkligt det som hände. Trodde att HIF som klubb skulle klara det på slutet men det gick inte. 

Någon gång vill Linde återvända till HIF och Olympia men det har han inte i tankarna nu.

Publicerad 2017-01-11 kl 16:13
SVERIGE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER