Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Lindelöfs galna år - från petad i U21-truppen till given i landslag och jagad av superklubbar

Foto: SCANPIX

För nästan ett år sedan petades Victor Nilsson Lindelöf från U21-landslagets EM-trupp.
Nu är han given i A-landslaget och har jagats av Chelsea och Inter.
- Jag springer inte i väg utan har fötterna på jorden , säger han.

Det har gått fort för Victor Nilsson Lindelöf. Minst sagt. Så här har hans senaste år sett ut. Häng med nu:

Först petades han ur U21-truppen som skulle spela EM förra sommaren, men när Emil Krafth skadade sig kom han med som reserv. Sedan EM-guld och med i Uefas All Star-lag. Tillbaka till Benfica och när mittbackarna Luisao och Lisandro Lopez skadade sig fick svensken chansen. Han tog den. Slog ut Zenit och tog sig till kvartsfinal i Champions League. Vann den portugisiska ligan och cupen. Startade i alla tre gruppspelsmatcherna i EM. Nobbades flytta till Chelsea och Inter för att hans portugisiska klubb krävde 275 miljoner kronor. Och är nu en av både landslagets och Benficas viktigaste spelare.

- Det har gått fort. Det är roligt, det är här jag vill vara. Jag vill ju spela på den högsta nivån och möta de bästa spelarna. Så det har gått fort men det är väldigt roligt. Men jag är väldigt lugn. Jag säger ofta att jag inte springer i väg utan har fötterna på jorden och vet vem jag är och vilken person jag vill vara. Jag tror att det är väldigt viktigt i det hela att ha trygghet i sig själv, säger han.

När Benfica besegrade Zenit med 1-0 i februari satt Lars Lagerbäck i Viasat-studion och öste beröm över Victor Nilsson Lindelöf.

- Jag tror Nilsson Lindelöf kan bli en riktigt bra världsspelare för svensk fotboll. Jag gillar hans attityd, sedan är han snabb och aktiv och verkar kunna läsa spelet bra. Där har Sverige en riktigt bra back för framtiden, sa han.

Nu är Lagerbäck rådgivare i det svenska landslaget och har varit aktiv tillsammans med förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Wettergren under de tre första träningarna på Bosön. Efter onsdagens pass stod de tre tränarna kvar på planen och pratade länge med Lindelöf.

- Det var lite detaljer. Det var en situation där jag undrade hur tränarna ville att jag skulle agera. Det var lite sådana detaljer. Man lyssnar och hör vad tränarna säger och försöker att göra det så bra som möjligt. säger mittbacken.

Trots att allt har gått så fort och att han nyss har slagit igenom dras han inte med i alla skriverier utan tar det mesta med lugn och ro.

- Jag har hört att det har skrivits om Chelsea och Inter men det är inget jag tänker på. Jag är väldigt lugn i situationen och trivs där jag är. Det är inga problem för mig, säger Lindelöf som nyss har fyllt 22 år.

Är det svårt att hålla borta alla rykten och skriverier?
- Det gäller att kunna hantera det och jag tycker att jag har hanterat det på ett bra sätt. Jag stänger av och fokuserar på det som är viktigt för mig. Det är att prestera på planen och just nu är det med landslaget. Det gäller att vara smart där och jag tycker att jag har hanterat det på ett bra sätt.

- Jag har länge sagt att jag är inställd på och vill stanna i Benfica. Jag har ett långt kontrakt och känner att jag utvecklas väldigt bra där. Det är en stor klubb. Att få spela där, utvecklas och spela i Champions League är väldigt stort för mig.

Anser du att det är viktigt för din utveckling att vara kvar i Benfica?
- Jag är väldigt lugn. Jag är en ung mittback och har varit i Benfica länge. Jag känner till miljön och klubben. Så för mig är det ingen stress att röra på mig. Jag trivs bra där jag är och känner att det är rätt för mig att vara där och utvecklas. 

- Jag tycker fortfarande att jag har mycket att lära och Benfica känns som den perfekta klubben för mig att fortsätta utvecklas i.

Hur ser du på din roll nu om man jämför med när du kom in under Erik Hamrén?
- Det är samma Victor som är här även om jag har fått spela fler matcher. Jag hoppas att man ser på mig som en trygg mittback. Folk tror på mig och det ger mig en trygghet att kunna spela min fotboll. Jag vill vara här länge, göra många matcher och ta ett stort ansvar, men jag är fortfarande ung så jag ska försöka att göra mitt bästa.

Publicerad 2016-09-01 kl 07:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER