Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: "Arnessons diskussion ledde till att svensk fotboll tog kliv"

Sverige (herr)

Sveriges tidigare förbundskapten Lars "Laban" Arnesson är död.
Här svarar Fotbollskanalens Olof Lundh på tre frågor om tränarprofilen.

Foto: Bildbyrån.

Hur ser du på det han uträttade som främst tränare?
- Det största arbetet gjorde han i Öster där han tog tjänstledigt från fotbollsförbundet och hoppade in som tränare och tog över klubben för att visa att den tyska modellen var gångbar. Det slutade med att klubben vann både cupen och SM-guld. Han var assisterande till Georg ”Åby” Ericson under VM 1974 och en del som var med menar att Arnesson stod för mycket av taktiken och jobbet när Sverige blev femma. 

- Sedan går det inte att runda att Arnesson själv hade svårt som förbundskapten och ledde landslaget i flera kval utan att ta Sverige till varken VM eller EM. Värst var kvalet 1985 där Sverige föll i sista matchen och sedan hörde laget hur Västtyskland förlorade en kvalmatch på hemmaplan för första gången och där kryss räckt. Sedan är det lätt att glömma att han var spelare och vann SM-guld med Djurgården.

Annons

Han var stridbar och tvekade inte att ta debatten, vilken betydelse hade det? 
- Tidigare förbundskaptenen Lars Lagerbäck är bara en av många som lyft betydelsen av fotbollsdebatten i Sverige på 1970- och 1980-talet. Det var en tysk spelmodell mot en engelsk modell och där Arnesson drev på stenhårt med en tysk inriktning med libero och kortpassningsspel. Mot det stod den engelska modellen med långa bollar som kom med Roy Hodgson och Bob Houghton. 

- Klart att det var bra att diskussionen kom och det ledde till att svensk fotboll tog kliv, även om Arnessons modell knappast kom vinnande ur det. Efter tiden som förbundskapten jobbade han på fotbollsförbundet och kunde vara kritisk. Som när han gick hårt åt Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg i en rapport efter EM 2000.

Vem var "Laban" för dig?

Annons
- Han var den som såg till att Öster kunde utmana både Malmö FF och Halmstad som leddes av varsin engelsman som haft stora framgångar. Därefter är han förknippad med de många misslyckade kvalspelen och en tung period för det svenska herrlandslaget. Efter VM 1978 i Argentina dröjde det till VM 1990 innan det blev ett stort mästerskap för Sverige igen och det var Lars ”Laban” Arnesson som hade ansvar under tre av kvalen: VM 1982, EM 1984 och VM 1986. 

- Sedan har man hört många historier från journalistkollegor om att det var ofta rejält spänt mellan medierna och förbundskaptenen och att det inte alltid meddelades var laget skulle träna. Så då fick journalisterna sätta sig i taxi och åka efter spelarbussen.

Publicerad 2023-10-02 kl 12:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto