Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Lundh: Guidetti har lärt sig – och duckar Z-frågan

Henrik Larsson talade en gång i tiden om att "mata gamarna".
Fattar vad han menar.
I dag var det John Guidettis tur – och han lämnade inte mycket till byte.

Under VM 2006 så var den svenska VM-truppen baserad i Bremen och det var där Henrik Larsson suckade och talade om att det var hans tur att "mata gamarna" på väg till en presskonferens. Bladets nestor Lasse Sandlin fångade upp citatet och tryckte det, och det gav en bild av stämningen.

Den gamle landslagsanfallaren talade om oss i presspacket som givetvis alltid är på jakt efter en bra story. Varför vi jagar det? Ja, det är rätt enkelt – därför att vi vill berätta om nyheter och sådant folk vill läsa, och där är de flesta lika mycket gamar, och även fotbollsspelare.

Under tisdagen var det dags för John Guidetti att mata oss gamar. Ett uppbåd hungriga gamar värdigt en bättre västernfilm cirkulerade den delen av Stadions inre som var reserverad för Celtic-anfallaren, och när han klev ut var första frågan om Zlatan Ibrahimovic.

Knappast underligt, då lagkaptenen offentligt rappat John Guidetti vid ett par tillfällen, och senast i maj i år. För mycket snack och för liten verkstad. Så kan man sammanfatta Zlatans stenhårda passningar till den spelare som hans tidigare skobolag utnämnde till "arvtagaren".

John Guidetti må ofta skjuta från höften men här hade han lärt sig av tidigare utspel och gav Zlatan rätt och talade sedan om kärleken till fotbollen. Smart och naturligtvis helt rätt när han nästan tre år senare är tillbaka i A-landslaget, och det handlar om att växa in i gänget.

Jag frågade lite mer om Zlatan men Guidetti fortsatte smart att glida undan och tala om att han inte spelat regelbundet och för att vara med i landslaget måste man prestera, och att han faktiskt inte riktigt visste vad som sagts och skrivits. Utan Guidetti ville bara spela fotboll.

Om ni vill veta vad John Guidetti ansåg om Zlatans passning kan ni se en intervju för ett år sedan. Och där var anfallaren öppen om att han inte riktigt förstod att han kunde få kritik av landslagets lagkapten:

"Det är svårt att göra något på planen när man varit borta i 18 månader på grund av en nervsjukdom som inte funkar, så jag får väl be om ursäkt, men jag har inte pratat med media på över ett år. Vad tidningarna skriver kan jag inte riktigt styra över. Jag kan inte ringa och säga "hej sluta skriv om mig". Tidningarna skriver ju om Zlatan tio gånger mer och det är inte så att han pratar med media varje dag så han borde kanske förstå det."

Naturligtvis är det också korrekt att Erik Hamrén tar med John Guidetti i landslaget efter hans comeback på planen och hans många mål i Celtics tröja och insatser för U21-landslaget. Förbundskaptenen behöver heta offensiva krafter som kan utmana om en plats i startelvan.

Nej, det blir ingen plats i startelvan mot Montenegro på lördag om det inte är så att Zlatans hälsena krånglar och då är det möjligt att Isaac Kiese Thelin går före. Samtidigt handlar det om att både ta sig till EM-slutspelet i Frankrike OCH samtidigt utveckla landslaget och se till att det blir bättre.

Rätt osannolikt att det nästan är tre år sedan John Guidetti hoppade in i bortamatchen mot Kroatien och även om han knappast glänste så var formen i Feyenoord tillräcklig för att han skulle vara en man för EM-truppen. Den numera riksbekanta måltiden på 20-årsdagen sänkte honom.

Att John Guidetti inte gett upp på vägen är bara det värt ett mindre pris på en Fotbollsgala. Motgångarna har avlöst varandra och när han äntligen skulle få speltid i Stoke så skar det sig med Mark Hughes som inte satsade på svensken och där kunde inte Guidetti hålla sig kall framför mikrofonen.

Något BP-produkten hanterade bättre när han stod i blågula kläder inför första träningen med A-landslaget och bedyrade hur mycket han älskar att bara spela fotboll. Nya kontrakt, nya klubbar, smällar och annat spelar mindre roll för honom, det är bollen som drar och det andra lämnar han.

Svårt att inte känna av urkraften som finns i John Guidetti. Han är inte den mest talangfulle men han har det viktigaste; viljan att vilja ge allt och offra mycket för att vara en av de bästa. Att vilja mest är också en slags talang, men ofta förknippar man ordet med något annat än att kämpa.

En av branschens äss är DN:s Lasse Grimlund och han är en "Ulf Elfving Light" i att han kan smyga med rätt tuffa frågor som kommer både oväntat och snällt, och han frågade Guidetti om han kommer att svassa för Zlatan som en del av de andra spelarna. Svaret var snabbt: alla är kompisar i landslaget.

Sanningen? Nej, men det är givetvis rätt svar i det läget. Som ny är det bäst att ligga lågt och det är enbart via prestationer kommer John Guidetti att kunna ta mer plats. Sedan återstår att se hur lagkapten Ibrahimovic hanterar det, men det finns fler kompisgäng i landslaget.

Intressant att se hur Erik Hamrén hanterar läget som ledare. För det är ingen hemlighet för oss som följer landslaget att inte alla uppskattar hur förbundskaptenen lagt alla ägg i en korg. Upp till honom att se till att de nya kan få blomma upp och utmana även om det skaver här och där.

*****
Illa att Jimmy Durmaz som äntligen tagit klivet in i Sveriges startelva tappat sin plats i Olympiakos.

*****

Ingen Martin Olsson. Då lär Erik Hamrén satsa på Mikael Lustig som högerback och Pierre Bengtsson byter till vänster och i startelvan finns inte så många frågetecken: Isaksson – Lustig, Granqvist, Antonsson, Bengtsson – ?, Ekdal, Källström - ?, Ibrahimovic, ?
Första frågetecknet: Jimmy Durmaz eller Sebastian Larsson.
Andra frågetecknet: Om Dumarz inte spelar på mittfältet så tar han en plats i den offensiva delen. Annars öppet på Nabil Bahoui.
Tredje frågetecknet: Erkan Zengin är högaktuell men även Emil Forsberg alternativt Dumraz utmanar om Bahoui ska spela till höger.

*****

En av flera fördelar med det här jobbet är att man får besöka länder som man kanske inte prioriterat som semestermål. Ser fram emot att komma till Montenegro på torsdag och checka in på hotellet på Josip Broz Tito Boulevard i Podgorica...tidigare Titograd.

Publicerad 2014-11-11 kl 16:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons