Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Lundh: Hamréns svåra val: form eller kontinuitet?

Per Nilsson har det jobbigt i klubblaget.

Mittbacken är inte ensam.

Hamrén står inför ett vägval: form eller kontinuitet?

Tisdag eftermiddag, en stund efter 14:00. Då kliver Erik Hamrén upp på podiet i Friends Arenas inre i iförd sin "three-piece" och daskar fram truppen till VM-playoff mot Portugal. Räkna inte med några större skrällar när 22-23 namn visas på skärmen.

Skadan på Tobias Hysén öppnar för en anfallare och sett till förbundskaptenens logik borde det vara Alexander Gerndt som blev blixtinkallad mot Tyskland och dessutom smällde in ett mål i helgen. Kanske, kanske kan det vara Marcus Berg och möjligen finns det plats för bägge.

Annars lär Hamrén köra vidare på truppen som under hösten gjorde vad man skulle, det vill säga vinna mot Irland, Kazakstan och Österrike och ta sig till playoff. Att samma gäng är med går inte att ha några invändningar emot. De ska naturligtvis få chansen att ta Sverige till Brasilien.

Efter att ha tagit ut truppen kan förbundskaptenen bara be till fotbollsgudarna att spelare som Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Anders Svensson, Andreas Isaksson och en del andra klarar sig oskadda genom matchandet i veckan och i helgen fram till måndagens samling.

Givetvis finns det grader i helvetet och skulle Zlatans knä vara värre skadat än befarat är det är tuffare slag än om någon av de andra blir skadade. Samtidigt har det varit tydligt under hösten att PSG bytt ut och sparat sin svenska storstjärna helgen före Champions League-spel.

Lagkaptenen är givetvis både given och viktig om Sverige ska ha något hopp om att vara med i VM i Brasilien nästa sommar. Även om Zlatan är med så är portugiserna favoriter att ta platsen, men inget är givet och Ronaldo o Co har inte övertygat i de senaste kvalspelen.

När Erik Hamrén ska börja skissa på en tänkt startelva till första matchen på Estadio da Luz i Lissabon så hamnar han i ett svårt läge. Är det kontinuiteten från landslaget som ska gälla även i den matchen eller spelar det roll vad som skett i klubblaget, och vilken form spelarna visat?

Mittbackarna Per Nilsson och Mikael Antonsson fick chansen när VM-kvalet startade om i höst och har gjort det bra i de tre avgörande matcherna, även om "Anton" hade lite problem. Mot Tyskland hade duon det tufft men det är kanske inte konstigt sett till motståndet.

Betydligt värre är att de spelar i två bottenlag i serie A och Bundesliga och det fullkomligt rensar in mål bakom dem. Antonsson var till och med petad i Bologna som försvarat med öppna dammluckor, även om han tog chansen när han fick hoppa in senast vid skada.

Per Nilsson bröstade fram en motståndare när Nürnberg förlorade hemma mot Freiburg med 0-3 i helgen. Tredje negativa assisten på en månad för mittbacken och det vore förbannat underligt om det inte satte sig i skallen, oavsett tröjfärg.

Jonas Olsson förklarade sina svagare insatser i landslaget med att han inte var i slag i våras och då handlade det givetvis om klubblaget. Jag vet att standardförsvaret är att klubblaget är en sak och landslaget är en annan, och det är skönt att komma "hem", men jag köper det inte.

En back som är osäker på formen och gör misstag på misstag tar givetvis med sig det även när han spelar i landslaget. Den känslan går inte bara att skifta bort med att man byter språk, matchdräkt, spelsystem, lagkamrater och tränare.

Martin Olsson hade också en tung helg med 0-7 mot Manchester City och det var tur att Alexander Kacaniklic gjorde mål mot United för tiden i Fulham har inte varit rolig på sistone och det har inte bara varit bänken utan även läktaren.

Andreas Granqvist, Rasmus Elm, Kim Källström och Johan Elmander tillhör alla spelare som inte haft så kul i klubblagen efter att de lämnade Sverige efter 3-5 mot Tyskland. Albin Ekdal har inte spelat alls och måste rankas som ytterst osäker efter ljumskskadan som stoppat honom sedan i september.

I två avgörande matcher där allt står på spel måste form gå före eventuell kontinuitet. Hamrén måste satsa på spelare i slag och som spelat regelbundet. I mötet med Portugal handlar det om att skicka in spelare som känner förtroende för sitt spel – och inte tvivlar eller känner osäkerhet.

Det kan innebära en del tuffa beslut men det går inte att komma till spel mot Ronaldo o Co med två mittbackar som är helt ur slag i klubblagen. Det kommer att vara alldeles för stor risk att det innebär semester för spelarna nästa sommar – och att Hamrén kanske är utan jobb till jul.

*****

Sveriges Radio gjorde jobbet kring Friends Arena och satte siffror på det många misstänkt: att Nationalarenan går back med några hundra miljoner varje år och att de flesta ägarna vill komma ur affären.

Problemet för SvFF är att när de andra ägarna har andra vinster att hämta från Arenastaden så riskerar förbundet att bli av med sitt ägande där man plöjt in stora delar av sitt kapital. Det kommer att slå mot fotbollen, vad än förbundet säger.

Få tror heller att arenan kan överleva sett till att man konkurrerar med Tele2 Arena och internationellt sett är det svårt nog för stora arenor att gå runt även utan konkurrens. Så det handlar inte om "om" utan om "när".

Förstår att AIK är en nöjd hyresgäst i dagsläget, men frågan är vad som händer vid en konkurs? Varje AIK-match ger Friends Arena ett minus sett till tioårsavtalet och en ny ägare till konkursboet kör knappast vidare på det spåret.

*****

En uttagning av Alexander Gerndt kommer att ge nya rubriker. Är det vad landslaget vill ha inför de viktiga matcherna mot Portugal?

För egen del är jag för att folk får en andra chans efter avtjänat straff, men många av landslagets fans är inte med på det.

*****

När U17-VM är i gång och Sverige är i VM-semifinal är det lite kul att kolla vilka av dagens A-landslagsmän som spelade för U17-landslaget. Ur förra truppen är det elva av 23 spelare: Andreas Isaksson, 19 matcher, Johan Wiland, 1, Mikael Antonsson, 18, Pierre Bengtsson, 7, Per Nilsson, 14, Rasmus Elm, 15, Johan Elmander, 27, Alexander Kacaniklic, 9, Kim Källström, 32, Sebastian Larsson, 23, Ola Toivonen, 2.

Men noll matcher för Zlatan Ibrahimovic, Anders Svensson, Pontus Wernbloom, Jonas Olsson, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin, Kristoffer Nordfeldt, Adam Johansson, Mikael Lustig och Tobias Hysén.

*****

Förstår fortfarande inte tystnaden från SvFF och Sef kring spelskandalen.

Publicerad 2013-11-05 kl 07:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons