Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Lundh: I svensk fotboll slår golvet i taket

ABU DHABI. Varför tillåter inte svensk fotboll debatt?

Istället är det förtäckta hot. Bortplockande av personer. Och en konstant rädsla för att avvika från ordförandelinjen.

Samtidigt som vi på TV4-Sport och fotbollskanalen.se i onsdags jobbade på en story om svensk fotbolls svårighet att få in ledare med rötterna i andra kulturer än de gamla vanliga så twittrade Henok Goitom och Bojan Djordjic om vad de stött på just när de funderat på att bli ledare.

Djordjic redovisade verkligheten: "Var försiktig med dina uttalanden om #svff i framtiden ifall du ska börja ta dina tränarkurser" sa en gammal bekant från förbundet precis." Goitom spädde på: "Vad personen sa till @BojanDjordjic7 är tecken på att man måste börja titta efter tränarutbildning utomlands för i Sverige är d kört för oss."

Kan inte säga att jag är särkskilt förvånad. Så här är svensk fotboll funtad efter en rad år av ett hårt toppstyre och där man inte tillåtit alternativa uppfattningar, och jag vet inte hur många exempel jag stött på att om man avviker från den styrande linjen så är man historia på ett eller annat sätt.

Som vanligt får man trilla tillbaka till sig själv och sin egen arbetsplats när man är kritisk mot exempelvis SvFF, och det är givet att det kan vara tyst på TV4 precis som det var på Expressen och Göteborgs-Posten. Nej, avvikande uppfattningar är inte alltid hyllade där heller, även om de förekommer.

Alltid när man hör att det är högt i tak på jobbet då vet man att det är mycket men inte så högt i tak. Värsta är att utvecklingen i samhället i stort går åt fel håll då pressade företag innebär att folk blir rädda för att mista jobbet. Det är inte då man drar sin lans och sätter av i galopp mot företagets vd eller någon annan hög chef.

Vilken i grunden är en svaghet för en organisation som är satt under tryck. Det betyder inte att alla beslut ska ifrågasättas eller förankras, men det måste finnas en möjlighet att lyssna på alternativa uppfattningar utan att man bannlyser personerna som vågar avvika från den rådande arbetslinjen.

För inte så länge sedan blev jag utskälld av en förbundsledare för att jag inte varit lika arg och raljant som Patrick Ekwall efter att TV4 sålt VM-kvalmatcherna till Kanal 5. Ja, skälet är kanske att vi ser på det lite olika och sedan var jag ärlig med att jag tyckte det var trist, men att man inte behövde vara doktorerad ekonom för att se skälen.

Emellanåt har jag lite elakt skämtat om SvFF som Nordkorea sett till hur de hanterar information och vill styra bilden av en härlig och glad fotbollsfamilj. Det var därför humor att höra Nabil Bahoui fråga Pontus Jansson inför en pressträff här i Abu Dhabi: "Vad var det nu vi inte fick säga". MFF-backen var iskall: "Säg vad fan du vill."

Naturligtvis är det inte fel att lära unga spelare hur medierna fungerar och vad man ska tänka på när man får frågor, men att tala om vad man får säga och inte är kanske inte den bästa strategin. Åtminstone inte om spelarna uppfattar det som att det finns ämnen som man inte får tala om.

Ska erkänna att jag inte är en föreningsmänniska och har inget att förlora i SvFF-familjen. Är även tillräckligt gammal för att inte bli rädd när någon på förbundet får ett tokspel och hotar mig på ett eller annat sätt. En del av jobbet och jag fattar givetvis att det inte alltid är kul när jag ringer, men det är mitt jobb.

Har inte heller några problem att se att en ledare som Lars-Åke Lagrell i en gråskala snarare än helt svart som många fans eller vit som många inom SvFF. Lagrell gjorde fantastiska saker för svensk fotboll och var visionär och en värdig mottagare av Fotbollskanalens Hederspris, men han gjorde också fel och vem gör inte det.

Fortfarande minns mina barn den utskällning jag fick av Lagrell när jag skrivit om hur det gick till när hans arvode bestämdes och att ingen i SvFF-styrelsen visste det. Det höga tonläget. Beskedet att jag aldrig fick ringa honom igen. Hoten om att se till att extraknäcket för Kent Carlzon skulle fram till ytan igen.

Ändå ringde jag honom glatt i höstas för att meddela honom om priset och han svarade lika glatt och väl på Fotbollsgalan var det som om allt var glömt. Vi har helt enkelt olika roller och vi kan alla tappa det i pressade lägen, och fel gör alla människor. Däremot kan inte alla erkänna det.

En del kanske tror att man överdriver när man talar om utrensning. Käkade lunch med juristen Stefan Alvén nyligen och den tidigare allsvenska spelaren (Malmö, Norrköping och Djurgården) som även var sportchef i Djurgården, men klev av den rollen våren 2011 efter hot, har helt lämnat fotbollen.

Trots att han hjälpte SvFF med att styra upp reglementet kring avbrutna matcher och dessutom fick en plats i Riksidrottsnämnden som är idrottens "högsta domstol". Där han satt på ett av fotbollens mandat. En klockren utnämning av en kunnig och erfaren person som själv verkat på högsta nivå.

Under lunchen senast berättade Alvén att han blivit utrensad. Skälet var att han i sin profession som advokat på MAQS hjälpt en mindre hockeyklubb som utmanat Svenska Spels monopol och velat bli sponsrat av annat spelbolag. Något som fick det statliga spelbolaget att agera och sätta tryck på SvFF som rensade ut Alvén.

Det hjälpte inte att Stefan Alvén försökte prata både med hockeyförbundets ordförande Christer Englund eller SvFF:s jurist Krister Malmsten för att få sitta kvar i RIN. Utan istället skulle Svenska Spel lydas blint och då fanns det inga möjligheter att behålla en kompetent, erfaren och kunnig fotbollsmänniska.

Kanske är det därför att klubbledare eller allsvenska tränare gärna har åsikter om SvFF, Hamrén och talangutveckling men enbart anonymt. De orkar inte gå ut offentligt för de vet att det slutar med ett telefonsamtal och en utskällning. Eller ett hårt tryck om att ligga lågt.

BP:s Akademiansvarige Ola Larsson var kritisk mot svensk fotbolls ledarrekrytering och undrade vad SvFF visste om integration och diskriminering och blev en start på vårt jobb i onsdags. Efter att hans chef i BP fått reda på Larssons utspel så ville han att han skulle vara tyst, men Larsson vågade kliva fram och berätta vad han tyckte var fel.

SvFF-piskan viner inom den svenska fotbollen och det gör ont att gå utanför ramarna. Ska svensk fotboll ta några kliv så måste man öppna för debatt och inte vara rädd för om det blir några rubriker för mycket. Varför är det så hemskt att inte vara överens om allt? För det är det väl ingen som tror på ändå?

Svensk fotboll behöver fler Ola Larsson inte färre och alla som brinner för sporten men kanske inte alltid vill gå de vanliga vägarna måste vara välkomna. Öppna upp för debatt och inse att det är den rätta vägen framåt istället för att låta SvFF-piskan vina mot den som avviker från linjen.

Publicerad 2014-01-17 kl 06:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons