Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Magdalena Eriksson: "Alla har ett ben där pengarna inte kommer från rätt ställen"

Sverige (dam)

GÖTEBORG. Magdalena Eriksson har uppmanat spelare att ta ställning kring "sportswashing".
Men kring sin egen klubb Chelsea och ägaren Roman Abramovitj har hon varit tyst.
- Alla fotbollsspelare har ett ben där pengarna kanske inte kommer från de rätta ställena, säger hon till Fotbollskanalen. 

6:25
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se en intervju med Magdalena Eriksson i spelaren ovan.

Magdalena Eriksson har uppmanat andra spelare att stå upp och ta ställning kring "sportswashing", och exempelvis VM i Qatar. Men kring sin egen klubbs ägare, Roman Abramovitj, och dennes starka kopplingar till ryske presidenten Vladimir Putin har hon legat lågt - efter Rysslands invasion av Ukraina och de sanktioner mot Abramovitj som drabbat Chelsea.

 På frågan om hon känt sig "låst" rörande ämnet svarar hon nu:

- Jag tycker att man är låst lite generellt - det är tuffa situationer som vi spelare ställs inför på olika håll - det gäller att hitta en balans och samtidigt behålla sin integritet och det man står för.   

Annons

Chelseas lagkapten, som är en av landslagets viktigaste spelare, är positiv till det faktum att Abramovitj ska sälja klubben.

- Jag ser fram emot att vi kan komma över hela den här processen och få ett nytt ägarskap som investerar i damlaget och satsar och jobbar mot det. Jag ser fram emot tiden som kommer.

Eriksson medger att det stora fokus som riktats mot Abramovitj och hur Chelsea finansierats sedan han tog över skapat en speciell situation för henne.

- Det blir en speciell situation och att vistas inom fotbollen är svårt generellt. Pengar kommer från höger och vänster och från alla håll och kanter. Så det är speciellt, men det är samma för alla fotbollsspelare då vi alla har ett ben där pengarna kanske inte kommer från de rätta ställena, säger Eriksson och fortsätter: 

- Jag försöker påverka det jag kan göra genom att sprida mina värderingar och det jag brinner för. 

Annons

För ett år sedan var Abramovitj på Chelseas Champions League-final i Göteborg när man ställdes mot Barcelona. Men Eriksson träffade har aldrig träffat den ryske oligarken.

- Jag träffade aldrig honom för att när han var i omklädningsrummet så var jag och pratade med media. Vi gick om varandra så jag har aldrig pratat med honom personligen.  

Så du har inget intryck av honom som person?  
- Nej. 

Det var i november i fjol som Magdalena Eriksson ägnade en hel kolumn hos Inews åt Qatar-VM och "sportswashing". Då skrev hon bland annat:

"Med det sagt har jag inte hört för många individuella spelare tala ut ännu och personligen är jag lite besviken över våra svenska spelare för att de inte tagit ställning. Jag förväntar mig inte att alla har en åsikt men jag uppmanar att de som har det ska tala ut, för de har stora plattformar".

Annons

"Jag är en fotbollsromantiker så verksamheten med "sportwashing" - vare sig det är Qatar som använder fotboll för att marknadsföra sitt land eller det saudiska övertagandet av Newcastle United - gör mig orolig till att börja med. Dessutom ser jag på det som en homosexuell kvinna som aldrig skulle välja att åka på semester till ett land som Qatar där homosexualitet är olagligt".

Publicerad 2022-04-11 kl 21:52

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto