Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Målfesten räddar Sverige till sist

Nästa

Avbryt
Försök igen

Jobbet gjordes — till slut. Men 5—0 borta mot San Marino i EM-kvalet var länge något helt annat än en seger som brukar hamna i kassaskåpet.

Erik Hamréns fotbollslandslag har sällan spelat en mer usel första halvlek.

Förbundskaptenen svepte med kasten efter fiaskot mot Ungern och skickade Oscar Wendt ända upp på läktaren samt Sebastian Larsson och Anders Svensson till bänken.

In med Martin Olsson, Ola Toivonen och Rasmus Elm.

Med Toivonen tillbaka i startelvan, i positionen som släpande anfallare bakom Zlatan Ibrahimovic, fick Johan Elmander flytta på sig igen.

Det gick ut över Larsson.

Elm fick chansen

Och att Elm gavs chansen på Svenssons bekostnad kan knappast betecknas som överraskande mot ett gäng av San Marinos kaliber.

Men Behrang Safari måste undra vad han gör för fel när Hamrén valde Olsson. Det sades inför matchen att Safari besväras av en förkylning. Varför fanns han då på bänken och Wendt på läktaren?

Hur som helst och vilket som:

Även om Hamrén stoppat in en och annan lirare från superettan hade landslaget haft ett vassare lag än det ihopskrap av studenter, transportarbetare, elektriker och arbetssökande från den turistattraktion som heter Republiken San Marino.

Läget för Giampaolo Mazzas gäng inför matchen var det här: Inte en enda poäng i grupp E, inte ett enda gjort ett mål, däremot 44 insläppta.

Bedrövliga första 45

Kvällen på Stadio Olimpico såg rätt länge ut att utvecklas till en svensk mardröm, ett Svarta september, en historisk plattmatch som uppföljare till haveriet i Budapest.

Fotboll kan spelas utifrån en mängd olika system och uppställningar, där siffror bollas hit och dit, men när allt kommer omkring vilar grunden för att något ska fungera på sådant som högt bolltempo, löpvilja, snabba förflyttningar.

Skällde Hamrén ut spelarna i omklädningsrummet i halvtid i Budapest, måste han ha vrålat i Serravalle.

Han ville se ett lag som studsade tillbaka, hittade sig självt igen efter 1—2-förlusten i fredags, en prestation kort och gott.

Vad blev det?

Några uppseendeväckande missar (Elmanders och Toivonens de värsta) och några hyggliga attacker (Zlatan Ibrahimovic bortdömda mål för offside den främsta) men mest av allt en samling spelare klädda i helgult som saknade både idéer och hunger.

- Vi skapade chanser. Jag hade varit mer orolig om vi inte hade skapat chanserna, sade Zlatan Ibrahimovic till TV3.

För att prata ren svenska: det var för jävla dåligt första 45. Och inget som helst varsnade om den lekstuga som följde. De tappra sanmarinierna reducerades till tio man (två gula på Davide Simoncini), Hamrén fick nog av Toivonens kraftlöshet och Källström har en vass vänsterfot.

Källström nätade

Skottet tätt intill stolpen i 64:e minuten minimerade risken för en monumental flopp, Christian "Chippen" Wilhelmsson undanröjde den med sitt 2—0-mål sex minuter senare, en vacker sak i krysset på halvvolley. Martin Olsson och Tobias Hysén rullade in 3—0 och 4—0 när proppen väl var ur och hemmaspelarna bildligt talat gick på knäna.

Och på tilläggstid ökade Wilhelmsson till 5—0.

- Så fort vi gjorde ett mål droppar de andra in, sade Ibrahimovic.

- Jag tycker att vi gjorde det mycket bra.

EM-kvalet avslutas mot Finland och Holland i början av oktober.

Publicerad 2011-09-08 kl 08:05
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons