Mållöst i Albanien

Sverige

Det nya spelsystemet hackade, Tobias Linderoth skadade sig igen och Zlatan Ibrahimovoc sköt i stolpen.
Efter 0-0 mot Albanien har Sveriges resa mot VM i Sydafrika 2010 börjat på ett skakigt sätt.
-Resultatet var inte optimalt, sade Henrik Larsson.

Sverige darrade redan på uppvärmningen inför den inledande kvalmatchen i Tirana. Då fick Andreas Isaksson ont i ett lillfinger och klev åt sidan. Men i stället för Elfsborgs Johan Wiland var Isaksson tillbaka i målet när matchen startade.
Knappt en minut senare tvingades Sverige till sitt första byte på Qemal Stafa-stadion.

Tobias Linderoth gick hårt in i en närkamp och blev liggande. Linderoth, som efter sina skadeproblem inte spelade en minut i EM, tog sig för högerfoten och tvingade fram ett tidigt svenskt byte. Sebastian Larsson, som återigen inledde på avbytarbänken när FC Köpenhamns Oscar Wendt tog plats till vänster på mittfältet i Sveriges färska och oprövade 3-5-2-uppställning, fick chansen.

Stolpskott och jätteräddning

Ett försiktigt Sverige, där det mesta offensivt som vanligt kretsade kring Zlatan Ibrahimovic, var närmast ledningen i den första halvleken. Ibrahimovic prickade utsidan av stolpen i den 17:e minuten och tio minuter senare svarade Albaniens målvakt Arian Beqaj för en osannolik räddning när han tippade Daniel Majstorovic nick till hörna.

I övrigt hade Sverige svårt att få med sina kantspelare (Wendt och Mikael Nilsson) i anfallen.

Den andra halvlekens första riktigt heta målchans låg Henrik Larsson bakom när han spelade snett-inåt-bakåt till Ibrahimovic, som återigen avlossade ett jätteskott utanför straffområdet. Men även den här gången fick Beqaj fingertopparna på bollen.

"Backade tillbaka"

I mitten av den andra halvleken tog Albanien över och Andreas Isaksson räddade tekniske yrvädret Jahmir Hykas dykande distansskott. Albanien fortsatte att trycka på inför en fanatisk hemmapublik. Sveriges 3-5-2 såg alltmer ut som 5-3-2 och den svenska backlinjen matade långbollar mot Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic, som bara slog ut med armarna.

-I den första halvleken spelade vi långsamt, säkrade för mycket och det blev inte riktigt 3-5-2. I den andra halvleken blev vi trötta och backade tillbaka. Vi satsade på långa uppspel för att vinna andrabollarna, sade Henrik Larsson till TV4 och erkände:

-Det tar tid att lära sig nya spelsystem. 0-0 var inte optimalt, tre poäng hade varit idealiskt.

"Inte helt missnöjd"

Sveriges 0-0 innebär en knackig start på resan mot VM i Sydafrika. Bara gruppsegraren är direktkvalificerad till VM-slutspelet. Tvåorna får kvala vidare.
Nästa match för Sverige är på onsdag, då Ungern kommer till Råsunda.

-Det är mycket kvar att spela och på onsdag ska vi göra ett bättre resultat. Här i Tirana är det flera lag som kommer att få det svårt. De var ruskigt disciplinerade och hade tio man bakom bollen hela tiden, sade Henrik Larsson.

Assisterande förbundskaptenen Roland Andersson vägrade att tala om en fiaskostart på kvalet.

-Klart vi hade hoppats på en seger. En poäng är vi inte nöjda med, men inte helt missnöjda med heller, sade Andersson till TV4.
-Jag tyckte vi skapade tillräckligt mycket för att gå segrande ur den här matchen.