Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Martin Ödegaard ställs mot sin stora förebild Zlatan

Foto: Scanpix

Om Zlatan är nutiden är Martin Ödegaard framtiden. Det norska underbarnet blickar österut för att hitta rätt på vägen mot stjärnorna.
- Han (Ibrahimovic) är en stor förebild. Han har visat att det går att bli bra även om man är från Norden, säger 16-åringen.

Det är grått och blött när Norges fotbollslandslag tränar inför måndagens landskamp mot Sverige. Några måsar försöker skränande överrösta trafikbullret från E6:an några hundra meter sydost om den luggslitna gräsrektangeln som vaktas av en rad lönnar, ett meterhögt järnstaket och en stor kraftledning.

Det är inte bara geografiskt som det är långt från Real Madrids mäktiga träningsanläggning Valdebebas till Valle Hovin i Oslos östra utkanter.

Ändå verkar den 16-åriga supertalangen Martin Ödegaard som för två veckor sedan fick en kram av Cristiano Ronaldo när han hoppade in för sin första halvtimme i helvitt på Santiago Bernabéu-stadion trivas lika bra som någon annan.

- Han vill vara en i laget och är mån om att inte särbehandlas, säger NRK-reportern Jørn Lien.

Lien har följt det norska landslaget i fem år och har sett flera talanger lova runt men hålla tunt. Den här gången är han övertygad. Pappa Hans Eriks raka motsats - enligt Lien var Ödegaard senior en oteknisk mittfältskämpe, en "grå mus" - är något utöver det vanliga.

Grabben från Drammen kommer att växa i karriärkostymen vars väl tilltagna mått togs i samma stund han debuterade för Strømsgodset som Tippeligans yngsta spelare genom tiderna.

"Är unik"
När förbundskaptenen Per-Mathias Högmo beordrar tvåmålsspel på liten yta verkar Ödegaard hela tiden ha ett par tiondelar extra på sig för att avgöra vad han ska göra med bollen.

- Han är på en alldeles egen nivå. Han är unik, säger Jørn Lien.

När Sveriges storstjärna Zlatan Ibrahimovic börjar närma sig slutet av karriären har Norges hopp bara påbörjat sin väg mot toppen. Än tycks intresset för Ödegaard inte vara lika stort som det i grannlandet är för Ibrahimovic. Mot slutet av träningen går visserligen två tonårstjejer fram till staketet för att fånga favoriten med mobilkamerorna men annars är det påfallande lugnt. Bara ett 50-tal åskådare är på plats.

Tidigare under landslagssamlingen har trycket varit större och från förbundshåll ransoneras Martin Ödegaards tid i rampljuset. Förbundskaptenen Per-Mathias Högmo betonar gång på gång att den tekniska mittfältaren faktiskt bara är 16 år gammal.

- Det är viktigt att påminna om att utveckling sker på lång sikt, att det krävs tålamod. Jag vill understryka att han är väldigt ung och att det gäller att skynda långsamt, säger Högmo till fotball.no.

"Tar kliv"
Samtidigt överöser den förra Djurgårdstränaren sin adept med beröm.

- Han tar kliv hela tiden. Han ökar sin repertoar och spelar med större auktoritet. För norsk fotboll är han en stor inspirationskälla, särskilt för alla ungdomar som varje dag tar på sig fotbollsskorna och går ut och tränar. De ser att det finns möjligheter, säger Högmo.

Även för Erik Hamrén står det klart att Ödegaard är en stor talang - även om han inte vill jämföra med Ibrahimovic.

- Det säger sig självt, om han spelar i landslaget som 16-åring och har blivit värvad till Real Madrid så har han kvaliteter att kunna bli riktigt bra. Men det är helt fel att kalla Ödegaard för den nye Zlatan. Det kommer att dröja länge innan vi får fram en spelare med den storheten. Låt honom få vara Ödegaard, säger Sveriges förbundskapten.

Publicerad 2015-06-08 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons