Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Medlingsmöte mellan SvFF och distrikten efter sprickan: "Ska ta fram ett förslag"

Tre distrikt har motsatt sig SvFF:s utvecklingsläger.
I går höll parterna medlingsmöte – och nu ska ett nytt förslag arbetas fram.
- Det allra bästa hade så klart varit att alla deltagit på samma villkor så som tidigare, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

I sommar anordnar som vanligt Svenska Fotbollförbundet det årliga utvecklingsläget i Halmstad. Då ska landets bästa killar och tjejer födda 2004 träffas en första gång för att träna tillsammans under ett par dagar. I flera år har tre distriktsförbund, Skånes, Västergötlands och Hallands, valt att bojkotta lägret för att man pekar på att forskningen inte stödjer selektering av talanger i så tidig ålder.  Skånes FF har bland annat velat jobba själva med sina spelare upp till att de är 17 år.

ANNONS

Inför årets upplaga har frågan varit väldigt infekterad. Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om hur SvFF tidigare i februari satte ner foten och meddelade att man själva skulle sköta uttagningen av spelare från de nyss nämnda distrikten.

Distrikten har dock fortsatt att säga nej och Skånes FF skrev så sent som i slutet på mars:

"Det har från Svenska Fotbollförbundet skickats ut inbjudningar till föreningar i Skåne gällande enskilda samlingar för pojkar och flickor födda 2004. Dessa samlingar har enbart ett syfte; att selektera spelare för att några få ska få åka till utvecklingslägret i Halmstad. I samband med genomförandet av samlingarna kommer ingen som helst fortbildning av spelare eller tränare att ske. Skånes Fotbollförbund är starkt emot och starkt kritiska till denna typ av selekterande verksamhet".

Tvisten som varit ledde till att förbundet för ett antal år sedan ändrade så att selekteringen av spelare ute i distrikten skulle påbörjas först det året när spelarna fyllt 15, vilket Skåne tyckte var bra. Men att få fram spelare på bara några månader i ett så stort distrikt, menade man var omöjligt. De vill i stället helst att elitlägret ska gälla för spelare som det året fyller 17 år. Att börja plocka ut spelare när de är så unga som 13 (för att hinna med tills dess att de är 15) menar man är alldeles för tidigt - och att göra det på bara några månader är inte heller en bra lösning, menar man.

ANNONS

- Det vi vänder oss emot är att alla måste göra likadant när förutsättningarna skiftar så. Då passar inte det här lägret, för om vi börjat vid 13 års ålder tidigare för att få fram 32 spelare till i juni när de fyller 15, så blir det som vi ser det i praktiken helt omöjligt att nu göra det på ett rättvist sätt om vi bara får tre-fyra månader på oss. Då har vi sagt att vi avstår det lägret och jobbar med våra spelare ända upp till att de är 17 år, vilket är det nya i sammanhanget. I stället förordar vi att man lägger ett riktigt elitläger vid 17 års ålder, i alla fall vid 16. Då skulle det här komma i ett annat läge, sa Claes Ohlsson till Fotbollskanalen tidigare i veckan.

Under fredagen hölls ett möte mellan de tre distrikten och SvFF, där en gemensam lösning på frågan diskuterades. Karl-Erik Nilsson, ordförande i förbundet, säger att man nu tillsammans ska komma fram med ett förslag som förbundsstyrelsen sedan kan besluta om i vår.

- Det var ett väldigt bra möte, i god anda och vi är ju fotbollskompisar sedan länge allihop så det är inte så stora konstigheter. Vi hade en konstruktiv diskussion och nu är uppgiften att ta fram ett förslag till förbundsstyrelsen att hantera senare under våren, förmodligen under majsammanträdet. Det är tågordningen nu, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Vi gör det gemensamt, fotbollsförbundet tillsammans med de tre distrikten.

Nilsson vill inte gå in på innehållet i mötet eller vilka olika lösningar som diskuterades. Även de olika distrikten ligger lågt.

- Det var ett bra möte i positiv anda. Nu jobbar vi vidare med frågan och så kommer förbundsstyrelsen ta beslut i frågan i maj, säger Johan Gustavsson, kanslichef på Västergötlands Fotbollförbund.

- Det finns förståelse för bägge sidor, men vi får se vad beslutet blir med förbundsstyrelsen.

Vad framförde ni för åsikter till förbundet?
- Det är samma åsikter som vi alltid har framför och det finns ingen anledning att kommentera det ytterligare. Nu låter vi processen ha sin gång och så kommer ett beslut i maj. Nu jobbar SvFF ihop med distrikten i den här frågor och så läggs det fram ett förslag till förbundsstyrelsens bord till deras möte i maj, säger Gustavsson.

Inte heller ordföranden för Skånes fotbollförbund, Claes Ohlsson, vill kommentera vad som diskuterades på mötet, men menar också han att framsteg togs.

ANNONS

- Det var ett positivt möte med positiva diskussioner i konstruktiv anda. Nu jobbar vi för att hitta en bra lösning, säger Ohlsson.

Både Gustavsson och Ohlsson tror att möten kan leda fram till ett bra beslut.

- Jag är helt övertygad om att båda sidor tyckte det var ett positivt möte. Så blir det väl någon form av kompromiss, så det är väl positivt, säger Gustavsson.

- Nu har vi bra diskussioner så får vi se var det landar i slutändan. Jag är förhoppningsfull, menar Ohlsson.

Karl-Erik Nilsson, om att distrikten satt sig på tvären gällande elitlägret:

- Det allra bästa hade så klart varit att alla deltagit på samma villkor så som tidigare. Nu har vi hamnat i den här situationen och då måste vi vara lösningsorienterade och framåtsyftande och det är vi nu och är på god väg att hitta en bra lösning för 2020.

Varför är det viktigt för förbundet att alla är med i samma båt?
- Vi har ett styrdokument som säger att distrikten ska vara med i de här verksamheterna. Det är därför, för att det ska vara lika behandling för de 24 distrikten. Det är ett av skälen. I stora delar följer alla 24 spelarutbildningen, men på marginalen och i den här delen kring utvecklingslägret så har vi haft lite olika uppfattningar. Men jag ser ingen stor dramatik i det här utan vi är på väg framåt att kunna hitta något konstruktivt.

ANNONS

De har talat av vikten av inte selektera ungdomar för tidigt då man tappar många på vägen. Hur ser du på skiljelinjerna i sakfrågan?
- Jag har respekt för den och de är inte ensamma just i den delen. Det finns väldigt många andra som har precis samma uppfattning, men sedan har man hanterat saken på lite olika sätt. Men hela diskussionen som förevarit inför där vi är nu har också inneburit att vi har puttat fram selekteringen så nu sker ingen selektering förrän det året man fyller 15. Egentligen är det oerhört lite och små delar som skiljer de 24 distrikten åt. Nu ska vi se om vi också kan pussla ihop en bra lösning som passar för alla.

Numera är det alltså inget distrikt som börjar urvalet förrän spelarna är 15 år och att Nilsson menar att ”ambitionen” i spelarutbildningen ska vara att man har fyra samlingar samma år, under våren, inför Halmstad-lägret.

- Jag kan förstå att utmaningen är större för att du har mer begränsad tid på dig. Men i uppgiften nu är i så fall att man ska ha ett antal läger under det året de fyller 15 år. Och det är en större utmaning ju större distrikt du är, absolut.

ANNONS

- Det är det som är det goda av den debatten som varit, att vi har skjutit selekteringen fram till det året de fyller 15.

Publicerad 2019-04-13 kl 21:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto