Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Mellberg klev fram när det gällde

Han slår inte till ofta. Men han gör det när det som bäst behövs.
Olof Mellberg gav Sverige en drömstart med sitt tidiga nickmål i VM-kvalet mot Ungern.
Och efter 2-1 håller Sverige fortfarande VM-drömmen vid liv.

Bättre rörlighet och mer platsväxlingar. Det var Olof Mellbergs medicin inför matchen för att råda bot på den svenska målsjukan.

Det tog inte många minuter innan han själv visade vad han menade.
I åttonde minuten mötte han Kim Källströms hårda, låga hörna från höger med pannan och via en ungersk försvarare gick bollen förbi en chanslös Gabor Babos.

Drabbningen på Ferenc Puskas-stadion i Budapest var Olof Mellbergs 95:e i landslaget. Målet, det så viktiga, hans femte.

Ett mål var tjugonde landskamp är ett helt okej facit för en mittback. Framför allt när han väljer sina måltillfällen med omsorg.

Det är i de viktiga tävlingsmatcherna som Mellberg nickar till. Så mycket viktigare än det i Budapest kan det inte bli.

Bortamötet med Ungern var ju en måstematch för Sverige. Vägen till VM är fortfarande svår, men kunde ha slutat redan på lördagskvällen. Framför allt har den svenska måltorkan varit svår i det här VM-kvalet.

Men, som Mellberg sade inför matchen, det är inte bara anfallarnas sak att producera mål, det handlar om att ta ansvar ända bakifrån. Sagt och gjort.

Mellberg och hans mittbackskollega Daniel Majstorovic hade en del att göra i det egna försvaret också.

Landslagsveteranen Mellberg som efter proffssejourer i Santander, Aston Villa och Juventus nu hamnat i Olympiakos visade sina sedvanliga kvaliteter där också. Mest spektakulär var den klockrena brytningen då Balazs Dzsudzsak, PSV Eindhoven-proffset med den giftiga vänsterfoten, tog sig förbi Mikael Nilsson och var på väg mot något riktigt farligt framför Andreas Isaksson i slutet av första halvleken.

När Dzsudzsak gjordes ner av Rasmus Elm och det blev ungersk straff kunde inte ens Mellberg göra något åt saken. Kollegan Zlatan Ibrahimovic ordnade ändå segern.

TT

Publicerad 2009-09-05 kl 22:54
Annons
Annons
Annons