POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
11å

Mellberg om 3-5-2: "Bra match att prova det i"

Albanien borta och skarpt läge.
Tillbaka till trygga 4-4-2 igen? Eller ett landslag i en 3-5-2-skrud?
-Det är möjligt att det är en bra match att prova det i, säger mittbacken Olof Mellberg.

Han var en av kritikerna till fotbollslandslagets nya spelidé, praktiserad mot Frankrike (2-3) i augusti och tänkt att vässa offensiven.
Men han är inte sämre än att han kan tänka om.
-Jag är flexibel. Skapar man chanserna och får tryck blir det lättare bakåt också. Men spelar man mot motståndare som Frankrike blir det ganska tydligt var vi blir sårbara. Så var det vid alla tre målen. Förhoppningsvis ska vi inte hamna i såna situationer om vi har tryck i större delen av matchen, säger han.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck nöter 3-5-2 på träningarna i veckan - men om han väljer systemet i lördagens VM-kval på Qemal Stafa-stadion i Tirana återstår att se.
-Vi får titta på vilket system som passar bäst utifrån vilka spelare vi har tillgängliga, säger förbundskaptenen.

Slipar detaljer
Under onsdagens övningar snackade backtrion Mellberg, Petter Hansson och Daniel Majstorovic en hel del sinsemellan och även med Lagerbäck.
-Det finns en del detaljer att slipa på. För oss backar blir det mer ytor att täcka och fler snabba beslut att ta eftersom vi är en man kort jämfört med en fyrbackslinje, säger Mellberg.

Men han köper systemet och ser det nödvändiga i att landslaget väljer en kurs mot ett klart offensivare spel.
-Vi får med mer folk och vi skapar mer chanser. Hela systemet bygger på det. Men bjuder man in för mycket på kanterna blir det tufft mot lag som Portugal. Kan vi slipa på detaljerna där det finns risk att vi är svaga så finns det väldigt mycket positivt i systemet som vi kan ta med oss.

Ser behovet
Tycker du att det finns ett behov av förändring?
-Ser man till mästerskapet (EM i somras) skapade vi inte mycket på tre matcher. Ser man till de matcherna fanns det ett behov att få bättre tryck på motståndarna och skapa mer.

-I kvalen till mästerskapen har det inte funnits samma behov. Men det spelar säkert in vilket spelarmaterial de (förbundskaptenerna) har till sitt förfogande och vilka system man har i ute klubblagen.

Men att han skulle mötas av tankar på något annat än urlagerbäckska 4-4-2 hade inte Mellberg när han kom till Frankrike-matchen för några veckor sedan.
-Jag hade i alla fall inte räknat med det.

Är det för tidigt att gå in i en tävlingslandskamp med ett nytt spelsystem?
-Nja, jag vet inte, vi går in mot ett lag som vi hoppas vi ska kunna dominera och ha mycket bollinnehav mot. Det är möjligt att det är en bra match att prova det i, säger han.

TT

Publicerad 2008-09-03 kl 19:17
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå