Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
10å

Mellberg om Spanien: "Då ser det plötsligt fantastiskt ut när de trillar boll i backlinjen"

Två kvalmatcher mot Spanien och två helt olika resultat.
Hur ska misstagen i Madrid undvikas?

Efter fotbollspropagandan på Råsunda då landslaget gjorde en närmast magisk insats mot spanjorerna kom smällen i november.
Utspelade med 0-3 i Madrid, och sammanlagt en enda skapad målchans framåt (enligt

Markus Rosenberg var den dock knappt ens värd att kallas målchans) och ovanligt nog insläppta hörnmål.

-Vi hade problem med dem sist, erkänner målvakten Andreas Isaksson.

-Det gäller att vi spelar ett tajt försvarsspel, och för mig gäller det bara att vara vaken och vet att det kan komma ett snabbt inspel. Vi vet ju att de är väldigt bollskickliga. Jag kanske inte kommer stå längre ut, men jag kommer vara beredd på att det kan komma instick.

Mittbacken Petter Hansson spelade in sig i folks medvetande och i världstoppen efter sin insats på Råsunda, men vill - på typiskt Petter Hansson-vis - tona ner sin egen insats. Han kan dock sträcka sig till att tycka det var en bra genomfört landskamp.

-Det beror ju på att laget och resultatet var bra, som lag gjorde vi en fantastisk match.

Det blir lättare att försvara när man ligger nära varandra, både mellan spelarna och mellan lagdelarna. Man måste få det kompakt, både i djupled och sidled och att man har bra överflyttningar. Det lyckades vi med på Råsunda, säger han.
Vad som inte fungerade i det andra mötet var hörnorna.

För första gången sedan Sol Campbells nickmål i VM 2002 slarvade landslaget i den defensiva uppställningen

Andreas Isaksson igen:

-Trots att spanjorerna inte är så långa så släppte vi in två mål på hörna. Vi får inte slappna av denna gång. Vi vet ju att fasta situationer är viktiga i dagens fotboll, det gäller att vi är med på det, säger han och för medhåll av Olof Mellberg:

-De är inte långa, men de är starka och aggressiva. Jag känner många spelare som är jättelånga, men inte kan nicka bollen. Det gäller inte bara på hörnorna, men vi måste ligga rätt i positionerna, våga ligga nära dem. Det kommer bli en hel del man-man-situationer också, som det gäller att vi löser på bästa sätt.

Om du bortser från målen, vad var det egentligen som gick fel i Madrid?

-Jag tror du sa det. Det var målen, det var så det kändes. Egentligen påminde matchbilden om den på Råsunda, men den stora skillnaden var att de fick 1-0 och 2-0. Då ser det plötsligt fantastiskt ut när de trillar boll i backlinjen och på mittfältet. Det ser ju inte sett lika bra ut när de ligger under, för då måste de försöka.

-Vi lade upp matchen på samma sätt i Madrid som vi gjorde på Råsunda, men matchen som helhet var så klart mycket sämre än den på Råsunda.

TT

Publicerad 2008-06-13 kl 17:22
Annons
Annons
Annons