POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
10å

Mellberg ser ett offensivare Sverige

Det nya offensiva Sverige ställer stora krav på försvaret.
Inte minst på mittbacken Olof Mellberg, till vardags högerback i England.
-Jag märker en klar skillnad från när jag kom med i landslaget, säger han.

Sveriges fotbollslandslag 2008 är en betydligt offensivare trupp än för några år sedan. Inte minst på mittfältet, där bara en position har en utpräglat defensiv roll i dag. Trots det har Sveriges försvar hållit tätt. I EM-kvalet blev det bara nio insläppta mål på de tolv matcherna, ett mer än för gruppvinnaren Spanien.

-Det handlar om bra organisation och hårt jobb framför allt. Vi har ändå bytt ut typen av spelare ganska rejält sedan jag kom med, säger Olof Mellberg.

-Det gör skillnad för oss försvarare. Man ställs på fler prov, fler man mot man-situationer och kanske lite fler omställningar.

Tränar försvar
Under träningsdagarna i Stockholm i veckan har landslaget lagt mycket fokus på försvarsspelet. Tanken är att spelarnas beteenden från klubblagen ska "tvättas bort", enligt förbundskapten Lars Lagerbäck.

-Det kan till exempel vara att de som kör mycket markeringsinriktat i sina klubblag lämnar sin position betydligt tidigare än vad vi vill att de ska göra när vi spelar att zonförsvar, förklarar han.

-Grunden till ett bra anfallsspel är alltid ett bra försvarsspel. Man kommer rätt och kan starta anfallsspelet i rätt positioner.

Konkurrensen i backlinjen är hård, utan helt säkra namn. Med undantag för Olof Mellberg, som varit given på en av mittbacksplatserna.
Och det trots att han numera är högerback i Aston Villa.
Men i stället för att se det som nackdel tror 30-åringen att det snarare kan vara en fördel att det i klubblaget oftast blir spel på kanten.

-Jag har spelat så mycket mittback ändå. Det viktigaste är att jag känner att det gått bra, att jag är i bra form.

-Vilken position man än spelar på är det viktigt att få spela mycket matcher. Men det är klart, jag har ju mycket mer boll som ytterback och är betydligt mer offensiv. Det är väl sånt som förhoppningsvis blir bättre. Passningsspel och uppspel och sådana bitar.
Vill nå längre

Mellberg gör sin 82:a landskamp när Sverige möter Ukraina på söndag. Han har varit med i femton mästerskapsmatcher sedan debuten i EM 2000. Då tog det stopp i gruppspelet, i de tre följande mästerskapen i första slutspelsmatchen.
Nu är det dags för nästa steg, hoppas han.

-Vi siktar på att vinna ett par matcher till, det är klart att det vore roligt. Vi kan göra ett bra mästerskap och ändå åka ut i kvarten. Men vi siktar längre än så.

Publicerad 2008-05-30 kl 15:54
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå