Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Mentor Andersson delar med sig: "Vissa behöver det"

Defensiva utgångspositioner, löpvägar, rutiner vid matchgenomgångar...
Allt det där kan Daniel Andersson.
Så vad gör han bland alla blågula lärjungar i Kalifornien?
-Det är roligt fortfarande. Bra träningar, bra klimat, avbrott i vinterträningen. Och landskamper, bra matcher att spela. Det gör att man kommer i gång snabbare på säsongen, säger han.

Andersson har spelat fler landskamper än övriga i truppen tillsammans, nummer 71 kom mot USA. Det ger förstås status i gruppen, men också ansvar. Han har inget emot att fungera som en mentor för framtidens landslagsmän.
-Man försöker så gott man kan att dela med sig. Det är lite olika, vissa spelare behöver det inte, andra måste man pusha lite mer.
-Det handlar om att våga, man får inte vara feg, säger lagkaptenen inför torsdagsmorgonens landskamp mot Mexiko i Oakland.

Utan att han för den skull tar större plats än tidigare är det uppenbart att Daniel Andersson i dag är en mer självsäker man än han var för bara ett år sedan. EM-slutspelet rätade ut ryggraden.

Blir du sedd och behandlad på ett annat sätt sedan EM? -Ja, det är många som berömt mig för mina insatser. Det var ett väldigt bra landslagsår för mig, jag spelade nästan alla matcher och det gick bra också. Den stora skillnaden var att jag spelade mycket förra året, tidigare har jag varit med enstaka matcher i kvalen. Nu fick jag spela mästerskapsmatcherna och alla kvalmatcherna.

Din bästa säsong? -Nej, så bra som jag var i Bari (1998-2001) kommer jag aldrig att bli igen.

Hade anbud efter EM

En och annan kanske har glömt det, men då jagades han, som ibland nedlåtande kallas "Sidleds-" eller "One touch-Danne", av Inter, Juventus och Fiorentina.
-Tyvärr valde jag Fiorentina, det var försmädligt, men så är det.

Den upp över öronen skuldsatta klubben rasade ihop och fick börja om i botten av det italienska seriesystemet. Andersson hamnade i stället i Venezia och efter några hipp-som-haver-säsonger där och i Chievo och Ancona kom han hem. Stukad, sämre - och allt annat än landslagsaktuell. EM-slutspelet gjorde honom het igen.

Sugen på att sticka ut en sväng till? -Jag trivs väldigt bra i Malmö med den nya arenan och allt. Det ska vara något väldigt bra i så fall. Antingen sportsligt eller, om man ska vara ärlig, något ekonomiskt som man inte kan tacka nej till.

Hur var intresset efter EM? -Det var några klubbar, men inget som jag tyckte passade.

Tror på MFF i år

Chansen att vinna ett SM-guld till verkar locka mer. Malmös spurt i höstas skvallrade om att tränaren Roland Nilsson kan ha något på gång.
-Det ser jämnt ut på förhand. Kalmar kommer säkert att vara med, Elfsborg ser väldigt starka ut. Vi har kapacitet i laget, jag tycker att vi borde komma topp-fyra minst. Vi gjorde en bra vår, sedan hade vi en enormt lång svacka efter EM innan vi kom starkt på hösten.
-Hittar vi ett stabilare och jämnare spel ska vi kunna vara med där uppe.

TT

Publicerad 2009-01-27 kl 14:51
Annons
Annons
Annons