POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)

Minst kvartsfinal för Sverige - då undviker SvFF att göra förlust på VM

3:31

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses höjdpunkterna från Sveriges seger mot Kanada.

Sverige tog sig i går till kvartsfinal i VM.
Det innebär minst plus minus noll för förbundet rent ekonomiskt.
- Positivt, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand 

Stina Blackstenius sköt under måndagen Sverige vidare till kvartsfinal i VM. Anfallaren gjorde matchens enda mål vilket gör att Tyskland nu väntar i en högdramatisk match på lördag.

Segern innebär också att Svenska Fotbollförbundet minst gör ”break even” rent ekonomiskt, med tanke på prispengarna som betalas ut av Fifa. En kvartsfinal ger en intäkt på runt 13,5 miljoner kronor, vilket förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson inför matchen mot Kanada förklarade skulle innebära att man i så fall inte skulle gå med förlust.

- Vi behöver gå en runda till för att det ska bli break even för det är stora kostnader för laget, sa Nilsson då till Aftonbladet.

Samtidigt har Svenska Fotbollförbundet budgeterat för en intäkt på 18,7 miljoner, vilket motsvarar att Sverige tar brons. Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i SvFF, säger att det man på förbundets sida fokuserar på, rent ekonomiskt, är nettosiffran.

- När man budgeterat så måste man se till både intäkter och omkostnader. Sedan får man ett netto vilket är det intressanta i ett budgeteringsarbete. I samband med ett mästerskap som VM finns det en hel del omkostnader. Skulle vi exempelvis förlorat matchen i går så hade vi haft en budgetavvikelse på mindre än 0,5 promille sett till vår totala verksamhet så är det ingenting vi behöver ligga sömnlösa över utan det hade vi klarat också. Nu vann vi och har en kvartsfinal garanterad och då ser vi att vi kommer nå break even, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

- Det som dessutom är nytt inför det här mästerskapet är att vi har fått en så kallad förberedelseersättning på fem miljoner som inte fanns i tidigare mästerskap.

Håkan Sjöstrand förklarar att man inte står och faller med att nå just bronsmedalj.

- När vi tittar på hur vi sätter målsättningar har vi sagt att vi vill vara med och slåss om medaljerna rent sportsligt. Och även om vi förlorat i går så hade vi haft en väldigt liten ekonomisk avvikelse och vi hade haft råd med både skosnören och fotbollar även framöver. Så vi känner oss trygga.

- Vi vill att det ska gå plus och ser vi nu så går vi ju break even vid kvartsfinal och det är positivt.

Hur viktigt är det för förbundet att ni kan räkna hem mästerskapet och göra en vinst?
- Alla intäkter vi får går ju till Svenska Fotbollförbundet och det ger oss möjligheten att satsa ännu mer på exempelvis spelar- och tränarutbildning, naturligtvis. Samtidigt ökar det värdet på damlandslaget. En av de viktigaste intäktskällorna vi har annars, totalt sett, är tv-rättigheterna och där hoppas vi naturligtvis att betalningsviljan hos mediabolagen ska öka precis som vi också blir mer intressanta för våra befintliga och nya samarbetspartners. Och självklart – om vi går längre finns ökade möjligheter i våra samarbetsavtal. Vi har till exempel en insamlingskampanj med Ica, som kommer generera mer pengar ju längre vi är är kvar i mästerskapet, då VM är mer intressant för den stora allmänheten så länge vi är med. Det är flera olika delar i det här som är jätteviktiga – förutom det stora intresset och att tjejerna också är enormt bra förebilder.

Pengarna som kommer in, öronmärks det till damerna?
- Mästerskapspengar, oavsett från herrar eller damer, är inte öronmärkta på det sättet. Överskotten avsätts till olika former av projekt. Förra årets intäkter från herrarnas mästerskap, exempelvis, är jätteviktiga för helheten eftersom det är så enormt stora pengar som möjliggör fortsatt utveckling. Vi som förbund och svensk fotboll ska vara jättetacksamma för de framgångar vi når i mästerskapen för både våra damer och herrar. Det gör naturligtvis att vi kan satsa ännu mer.

Segraren i hela VM får 4 miljoner dollar (vilket är dubbelt så mycket jämfört med VM 2015), motsvarande cirka 37 miljoner svenska kronor. Totalt delar Fifa ut 30 miljoner dollar (runt 280 miljoner kronor). Det kan jämföras med herrarnas slutspel i Ryssland där den totala prissumman låg på 400 miljoner dollar.

FAKTA

Fakta: Prispengar i VM

Seger: 4 miljoner dollar (cirka 37,1 miljoner kronor)
Silver: 2, 6 miljoner dollar (cirka 24,1 miljoner kronor)
Brons: 2 miljoner dollar (cirka 18,5 miljoner kronor)
Fyra: 1,6 miljoner dollar (cirka 14,8 miljoner kronor)
Kvartsfinal: 1,45 miljoner dollar (cirka 13,5 miljoner kronor)
Åttondelsfinal: 1 miljon dollar (cirka 9,2 miljoner kronor).

Publicerad 2019-06-25 kl 15:23
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto