POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
3v

Misstänkt agent nära att bli åtalad: "Lutar mot att åtal väcks"

Foto: Fotbollskanalen.

En svensk agent är misstänkt för ekonomisk brottslighet.
Nu ser utredningen, efter över ett år, snart ut att vara över. 
- Det lutar mot att åtal väcks, bekräftar Lars Lindman för Fotbollskanalen. 

Fotbollskanalen avslöjade i maj i fjol att en av Sveriges mest framgångsrika agenter, de senaste åren, blivit misstänkt för ekonomisk brottslighet. Ekobrottsmyndigheten har bekräftat att agenten på sannolika skäl är misstänkt för grova skattebrott, grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt.

Polisen har, totalt sett, förhört runt 40 personer och bland de som har förhörts, som vittnen i ärendet, finns en svensk A-landslagsspelare, som under perioden 2015-2017 har fört över omkring fem miljoner kronor (utspritt på över 50 transaktioner) till agentens bankkonto, enligt Skatteverket. Myndigheten har tittat närmare på agenten och överföringarna från landslagsspelaren är en del av deras utredning, som rör eventuell inkomst som agenten inte skattat för.

Åklagaren Lars Lindman har även tidigare bekräftat för Fotbollskanalen att minst fyra elitspelare har hörts som vittnen, samtidigt som AIK:s vd Björn Wesström tidigare också bekräftat för Aftonbladet att han har hörts som vittne i ärendet. 

Lindman sa, i början av mars i år, till Fotbollskanalen att det kan bli ett åtal, men att besked om åtal lär dröja till i höst. Därefter sa Lindman, i mitten av maj till Aftonbladet, att mycket pekar på ett åtal. 

Lite mer än två månader senare, så är utredningen nu snart över.

- Det ligger på mitt bord nu. Vi har hållit de förhören vi vill hålla i nuläget, så nu ska jag bedöma utredningen och ta ställning till hur vi går vidare. Om vi inte har några mer åtgärder, som jag tycker att vi ska vidta, går utredningen ut till den misstänkte för så kallad slutdelgivning. Då får personen möjlighet att komma med eventuella synpunkter på hur man ska komplettera på olika sätt. Efter det sätter man en tid och om det inte kommer in något efter den tiden, så blir det ett åtal som väcks då, säger Lars Lindman till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det är i sitt slutskede, men sedan kan man aldrig veta. Det är inte sällan det blir en hel del begäran om olika kompletteringar, samtidigt som det kan vara olika personer som ska höras. I sådana fall förlängs det ytterligare och vi kan också ha handlingar som vi ska ta in och förhör som ska hållas. Det är ett ganska omfattande material att gå igenom med runt 40 förhör.

Lindman menar även att det lutar mot ett åtal mot agenten.

- Det lutar mot att åtal väcks, men jag ska fortsatt ta ställning till hur det åtalet ser ut.

Lindman fortsätter:

- Jag skulle tro att det, i sådana fall, blir någon gång under hösten. Det beror också på eventuella kompletteringar, men det kommer inte ske nu. 

Totalt har agenten under de senaste åren tagit emot 8,7 miljoner kronor från sju olika fotbollspelare, visar Skatteverkets utredning. Dessutom har agenten själv gjort utbetalningar till spelare och sammanlagt har det förts över pengar mellan agentens och nio olika spelares bankkonton. Något annat som de nio spelarna har gemensamt är att samtliga har representerat samma allsvenska storklubb någon gång under sin karriär.

Agenten nekar fortsatt till brott. 

Publicerad 2020-07-08 kl 12:17
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto