Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Moberg Karlsson om Sunderland-kaoset: ”Ångrar att jag inte lyssnade på Sebastian Larsson"

Sverige

ABU DHABI. Som 19-åring blev David Moberg Karlsson värvad till Sunderland.
Väl där väntade ett helvete.
- Jag kunde inte ta det mentalt, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: TT

När A-landslaget är på läger i Abu Dhabi är en pånyttfödd David Moberg Karlsson med och nöter på kanterna. Efter tre år i utlandet gick den förre Blåvitt-spelaren till IFK Norrköping sommaren 2016.

Siktet nu är framför allt inställt på att prestera i klubblaget, men U21-EM i sommar lockar honom:

- Det skulle vara jätteroligt att vara med om men jag kan inte säga att jag kommer dit. Om jag kommer dit vore det fantastisk. Jag är nära vän med Ludwig (Augustinsson) och följde hans resa. Även om de vann allt så hade det varit fantastiskt att bara vara där, säger David Moberg Karlsson som var handplockad till Norrköping av nye Peking-managern Jens Gustavsson.

ANNONS

- Jag ville stanna i Danmark och trivdes bra men Jens ringde mig ofta och jag hade fått en bra uppfattning om honom sedan han var förbundskapten för unga U21-landslaget. Jag gillade sättet han spelade på och fick ut mycket poäng och sedan även hur han var som person. Om man har en tränare som tror på en är det mycket värt.

Nöjd med 17 matcher och två mål?
- På slutet började jag göra en del poäng och truppen är ofantligt bra att ha att göra med i Norrköping. Man är glad när kommer till träningen, då trivs man och spelar också bra.

Inga kontakter från Blåvitt?
- Inte just i det här fönstret och inget konkret. Det ska ha funnits förfrågningar tidigare men inget som nått mig.

Vad är målet – att studsa ut i Europa igen?
- Nja, jag gick till Danmark med ambitionen att gå ut igen och det var inte så bra, men nu har jag mer landat i Norrköping och ska försöka må bra och spela så bra som möjligt. Då kommer bra saker. Det gäller att fokusera på här och nu.

ANNONS

På träningarna och i Norrköping är du ytter, men de som minns dig från tiden i Blåvitt minns en anfallare. Vad gäller?
- Jag är ytter, spelade mycket anfallare förr i tiden men det var för att jag inte var så bra defensivt och för att jag var snabb. Nu är det ytter. Här ska jag alternera mellan vänster- och högerytter men så som vi spelar är jag mer högerytter. Det handlar om att hålla bredd för att kunna utnyttja snabbheten.

Hur har du vässat defensiven?
- Mycket tjat från tränare och sedan mognar man. När jag var ung tyckte jag inte det var viktigt, men man insåg det i England och Danmark. Det kommer med åldern.

David Moberg Karlsson var ett minst sagt överraskande köp när Sunderland betalade närmare 20 miljoner kronor till Blåvitt för 19-åringen. En affär som redan då väckte uppmärksamhet och kopplingen mellan klubbens sportchef och spelarens agent. David Moberg Karlsson är öppen om att det var en tuff tid i England med i princip noll speltid.

ANNONS

- Jag fick en chans som det inte gick att tacka nej till. Det är klart att min karriärplanering inte var att ta ett så stort steg från början. Men det är väldigt svårt att säga nej när tillfället dyker upp. Det var ett för stort steg för mig, det var svårt att flytta dit som 19-åring och speciellt när det var turbulent i klubben och man bytte tränare. Det kom in nya människor som ville ha in sina spelare och då måste få bort andra för att ha råd. Det kunde jag inte tackla så bra.

Hur förvånad blev du att Sunderland ville köpa dig?
- Jag fick förklarat för mig att de såg en stor talang som man hoppades förädla. Det var inte så att de köpte mig som en färdig spelare. Jag visste att sportchefen hade koll på mig sedan tidigare och såg mig som en stor talang med min spetsegenskap i snabbheten.

Varför ville de inte ge dig tid?

ANNONS
- Väldigt svårt att säga, det var turbulent i klubben och de som värvade mig var inte kvar särskilt länge. De som kom in brydde sig inte. Jag fick det förklarat för mig ganska tydligt. Vi hade möten och det hette att jag inte var tillräckligt bra och de ville ha in sina spelare. Det var inte bara jag som fick uppleva det, men det var svårt att tackla som 19-åring.

Hur upplevde du det? 
- Det var jobbigt, väldigt svårt, jag tacklade det inte alls bra. Hade jag bara gått ner och kört på så hade min chans kommit vid nästa tränarbyte. Jag kunde inte ta det då och var för egenkär och kunde inte ta det mentalt.

Du gick på lån till Kilmarnock utan att det lyfte, vad hände?
- Det var mycket att jag bara ville bort från Sunderland. Jag tog det sista dagen på fönstret och ville egentligen inte gå. Krasst sett så spelade jag två matcher och efter att vi förlorade mot Celtic så fick jag inte spela mer. Det är svårt att göra något jättebra mot Celtic. Då sa man att de lika gärna kunde spela med sina egna unga spelare för man betalade inget för mig då Sunderland betalade hela lönen.

ANNONS

Vad har du lärt dig?
- Att oavsett vad det är så är det bara att borra ner huvudet och köra. Det är en helhet och handlar inte bara om mig själv. Bara för att jag är lite sur är det inte många som bryr sig om mig utan jag måste göra mitt bästa. Jag kan inte tro att världen kretsar kring mig, det trodde jag när jag var 19. På ett sätt måste man vara egoistisk och inte tänka på vad tränaren säger när han säger att jag är en idiot. 

I Sunderland fanns sedan tidigare Sebastian Larsson som försökte hjälpa sin landsman utan att det fungerade:

- Han berättade för mig exakt hur jag skulle uppföra mig för att lyckas men jag gjorde tvärtom och gick min egen väg. Hade jag bara lyssnat på Sebastian Larsson så hade allt gått bättre. Varför jag inte gjorde det? Det är svårt att säga, det var svart i huvudet.

ANNONS

- Ångrar mig att jag inte lyssnade på honom. Han har ändå gått igenom det och gjort den resan och haft den långa karriären i England. Låter väldigt orimligt att man inte lyssnade på honom, men så var det tyvärr.

Hade du gjort samma flytt igen?
- Det hade jag nog gjort, men jag hade agerat annorlunda.

Hur ser du i efterhand på själva affären – att en sportchef som tidigare jobbat med din agent köpte dig?
- Om man har varit där ute så märker man att det är ganska mycket sånt. Sedan finns det många affärer där man inte behöver ha alla fakta men där man kan tänka sig hur det är. Det är sådant som sker dagligen. Man förstår att det är så, men det är inte mycket att tänka på utan bara spela fotboll. 

- Det är en business. Som liten tror man att det bara handlar om att göra mål och fira med fansen men det är en otrolig stor business med delar som man inte har en aning om och då är jag ändå rätt insatt. Det kom in väldigt många spelare när jag kom in i klubben. Det var mer än bara fotboll och humanitärt, spelare är handelsvaror. Om du gör det bra och spelar är du hyllad men om du inte gör det bra är du inget värt. Så är det inte i Sverige.

ANNONS

Vad betydde flytten till Nordsjälland?
- Det var lärorikt. Att komma som nedbruten och bygga upp sig själv och sedan har jag haft olika tränare och sjukdomar. Det var lite likadant där, att det handlade om mig själv och jag undrade varför inte alla grät över att jag var sjuk. Men det gör de inte. 

Publicerad 2017-01-06 kl 12:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto