POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Muthärvan kring nya nationalarenan kan ge fängelse

Stadsdirektören tjänade hundratusentals kronor på sitt extraknäck.
Nu hotas han, en miljardär och ytterligare fyra åtalade av fängelse.
Det är dags för rättegång i muthärvan kring fotbollens nya nationalarena.
-Han har aldrig uppfattat att han har gjort fel, säger advokat Hans Strandberg som försvarar Sune Reinhold, Solnas tidigare stadsdirektör.

Enligt åtalet så var det under tennisveckan i Båstad sommaren 2007 som överenskommelsen mellan bland andra entreprenören och miljardären Erik Paulsson och Solnas kommunalråd Lars-Erik Salminen (M) träffades: Reinhold skulle få 25 000 kronor i månaden för att extraknäcka som konsult åt bolagen bakom arenaprojektet, som förutom själva arenan omfattar en helt ny stadsdel med en gigantisk shoppinggalleria i Solna.

Sex års fängelse

Sammanlagt handlar det, inklusive moms, om drygt 900 000 kronor som betalats ut till Reinhold från det bolag som ansvarat för projekteringen. Pengar som åklagaren alltså betraktar som mutor.
-Jag påstår att de pengar han har fått har haft samband med hans tjänsteutövning, säger Alf Johansson, chefsåklagare på riksenheten mot korruption.
Han har åtalat Reinhold för grovt mutbrott, och ytterligare fem - inklusive Paulsson och Salminen - för grov bestickning. Det är brott som kan ge fängelse i upp till sex år. Samtliga nekar till brott.

Lagrell ska vittna

Fotbollförbundets avgående ordförande Lars-Åke Lagrell är en av dem som ska vittna i rättegången. Han har tidigare förklarat att han tycker att Reinhold "gjorde rätt" för extrapengarna. Detta vill åklagaren inte kommentera.

Har Reinhold gynnat arenaprojektet på ett otillbörligt sätt?
-Det behövs inte, säger Alf Johansson, och syftar på att det kan vara mutbrott ändå.

Men har han det?
-Det vill jag inte kommentera nu.

"Ingen belöning"

Hans Strandberg säger att Sune Reinhold känner ett "väldigt obehag" inför rättegången, trots att han anser sig oskyldig.
-Den betalning han har fått är inte någon belöning, och absolut ingen otillbörlig belöning, utan det är en ersättning för utfört arbete.

Hade han fått det här uppdraget om han inte varit stadsdirektör i Solna?
-Det hade han mycket väl kunnat få. Han har fått det för sina speciella kunskaper och sitt nätverk inom svensk fotboll, han har erfarenhet från finansmarknaden, har suttit i bankstyrelser. Det är det som är skälet till att han har blivit ombedd att utföra de här arbetsuppgifterna.
Rättegången i Solna tingsrätt inleds på måndagen och avslutas den 30 mars.

TT

Publicerad 2012-02-19 kl 14:41
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto