Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Nordfeldt tar upp kampen med "Isak"

Foto: Scanpix

Kristoffer Nordfeldt.

En doldis för många. Ändå har han gjort succé i Holland.

Anfallaren som blev målvakt spås en lysande framtid.

Nu tar Kristoffer Nordfeldt, 23, upp kampen med Andreas Isaksson.

Fotbollslandslagets givne förstemålvakt fick ledigt och Johan Wiland skyndade hem till Köpenhamn för att bli pappa.

Samtidigt går Pär Hansson skadad.

Det öppnar för en välväxt stockholmare som den här säsongen gjort succé i Heerenveen. Nordfeldt var med i truppen redan mot Argentina. Då fick han inte spela. Nu lär han få chansen av förbundskaptenen Erik Hamrén mot Slovakien i Zilina på tisdag.

Synades på vinterturné

För två år sedan synade Hamrén honom på januariturnén. Då fick Nordfeldt spela en halvlek mot Sydafrikas U-landslag i Nelspruit. Hamrén såg talangen — men också att förädlingen av råmaterialet behövde mer tid. Två år senare är Nordfeldt mogen uppgiften.

Livet handlar ofta mycket om tillfälligheter. Hansson är skadad och du sitter här... Extra viktigt att du ger ett gott intryck?

– När man väl får chansen gäller det att ta den. Så är det. Den enes bröd, den andres död... säger Nordfeldt, som lämnade Brommapojkarna förra vintern.

Då hade han länge varit högaktuell för en handfull allsvenska klubbar. Samtidigt hade flera utländska klubbar ögonen på honom. Liverpool var en. Heerenveen vann dragkampen.

Det är Nordfeldt glad över i dag.

– För mig var det ett bra steg att ta. En liten storklubb om man säger så, en familjär klubb, precis som Brommapojkarna.

Tränade extra

Det började illa förra våren. Rött kort efter tre minuter i debuten. Det blev några matcher till förra säsongen — men då gjorde han inget större väsen av sig. Nordfeldt åkte hem och tränade stenhårt hela semestern under Nebez Kurban, som även hjälper John Guidetti.

– Mycket explosivitet och smidighet, där jag känner att jag vill bli bättre. När jag kom tillbaka till klubben slog jag alla fys-rekord. Då var det inte uttalat att jag skulle vara förstemålvakt, men två dagar innan vi skulle spela i Europa League fick jag reda på att jag skulle stå, säger han.

Sedan dess är han given i tränaren och förre storspelaren Marco van Bastens startelva. I höstas rankades han som en av Eredivisies bästa spelare av tidningen De Telegraaf.

Nordfeldt sticker inte under stol med att han vill åt Isakssons plats. Men han har inte bråttom.

– "Isak" har stått i tio år och det ska till något extra för att ta hans plats. Det är mitt mål att ha det där lilla extra. Kanske inte inom de närmaste månaderna men inom inte allt för lång framtid.

– Det är mitt personliga mål.

Började som anfallare

Det var inte givet att Nordfeldt skulle hamna mellan stolparna. Det gjorde han på allvar först när han var 13-14 år.

– Jag började som forward i Brommapojkarnas förstalag men räckte väl inte riktigt till. Och vi saknade en målvakt, säger han.

Kontraktet med Heerenveen sträcker sig några år till. Frågan är om han fullföljer det. Andra klubbar rycker redan i honom.

– Jag vet ganska mycket, men det är inget jag vill prata om. Kommer rätt möjlighet kanske jag tar den, men jag har ingen brådska.

Publicerad 2013-03-24 kl 18:57

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER