Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Nu har qatariska fotbollsoffensiven nått Sverige

SvFF kallade till presskonferens för att presentera Lagardére - jätteföretaget som ska ta över driften på Friends Arena. Affären innebär att den qatariska fotbollsoffensiven nu har nått till Sverige.

Franska multiföretaget Lagardére Stadium Solutions ska alltså, om allt går enligt planerna, ta över driften för Friends Arena som under arenans första sexton månader har gått med stora förluster.

Företagets största ägare är den qatariska staten – som också äger Zlatan Ibrahimovics PSG – och som har figurerat i samband med flera påstådda mutskandaler. 

Franska Lagardére är ett av världens största mediebolag med en omfattande förlagsverksamhet samt ägande av ett stort antal tidningar, tv- och radiokanaler. Koncernen är även världsledande inom detaljhandel på flygplatser och järnvägsstationer över hela världen.

2013 omsatte koncernen 7,2 miljarder euro, motsvarande cirka 64 miljarder kronor. Arena-verksamheten är placerad under dotterbolaget Lagardère Unlimited som i fjol utgjorde knappt 6 procent av koncernens totala omsättning. Tanken är att företaget ska ta fullt ansvar för driftverksamheten på Friends Arena från och med den 1 januari 2015. Arbetet med att ta fram ett ”letter of intent”, en avsiktsförklaring, har påbörjats och är ett första steg i den processen.

Lagarderekoncernen är inte inblandat i några mutskandaler – men via sin största ägare finns kopplingen.

Qatar Holdings är ett globalt investmentbolag som ”eftersträvar jämn, långsiktig avkastning på tillgångar för att gynna staten i Qatar”. Det ägs med andra ord av den qatariska staten.

Qatar Holdings är den enskilt största investeraren i Lagadére med sina nästan 13 procent – 12,8 för att vara exakt.

I grund och botten kan man säga att Zlatan Ibrahimovics PSG och Friends Arena nu båda kommer styras av Qatar och dess tillgångar. PSG ägs till 70 procent av Qatar Investment Authority som också grundades av qatariska staten för att ”stärka landets ekonomi”.

Lagadére Unlimited, dotterbolaget till Lagadére, kommer alltså ta över driften för Friends Arena från den 1 januari 2015 om allt går som det ska.

Samma bolag äger också 70 procent i företaget World Sports Group. World Sports Group är Asiens största sportsmarketing- och medieföretag som har stora sammarbeten med bland annat Asian Football Confederation.

World Sports Group drogs ner i smutsen under 2011 när den tidigare ordföranden i Asian Football Confederation Mohammed bin Hammam stängdes av på livstid misstänkt för att ha mutat karibiska delegater i samband med att han kandiderade för att ta över som president efter Sepp Blatter i FIFA.

Livstidsavstängningen drogs dock tillbaka den 19 juni 2012, men misstankarna mot bin Hammam har kvarstått sedan dess. Och de blev inte mindre när det under tisdagen kom fram uppgifter på att Jack Warner (som stödde bin Hammam i sin presidentkampanj), tidigare vice president i FIFA, ska ha mottagit 7,7 miljoner kronor för att rösta på att Qatar skulle få VM 2022.

Ett världsmästerskap som sedan dess dragits med upprepade skandaler kring arenabyggena inför VM där gästarbetarnas förhållanden beskrivits som närmast slavliknande, och där uppemot 400 personer redan ska ha dött på arbetsplatserna.

Går allt som Svenska Fotbollförbundet hoppas så kommer Lagadére, delvis styrt av den qatariska staten, ta över driften för Friends Arena efter årsskiftet.

Publicerad 2014-03-18 kl 23:23
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons