Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ny grupp på plats - de ska stoppa matchfixningen: "Finns gott om offensiv kraft"

Allsvenskan

Regeringen har lovat krafttag mot matchfixning.
Och på onsdagen träffades det nybildade matchfixningsrådet för första gången.
- I rådet finns gott om kraft att agera offensivt mot problemet, säger polisen Fredrik Gårdare, som var en av deltagarna, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I år har en ny spellagstiftning implementeras. Den innebär i korthet att monopolet avskaffas, att alla bolag som vill verka och erbjuda spel i Sverige måste söka licens – och alla bolag måste dessutom skatta i Sverige.

Dessutom har brottet ”spelfuskbrott” infogats i brottsbalken. En rubricering som kommer att gälla vid exempelvis matchfixning. Straffskalan kommer att sträcka sig upp till sex års fängelse.

- Vi menar allvar. Det här ska rökas ut, sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) då propositionen lades fram.

Lotteriinspektionen har bytt namn till Spelinspektionen och myndigheten har rollen som samordnare vad gäller att få bukt med problematiken kring matchfixning. Ett nytt råd, matchfixningsrådet, har inrättats – och på onsdagen hölls det första sammanträdet.

Annons

Kriminalkommissarien Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella inom idrottsmiljön, var en av de 17 deltagarna.

- Det är alltid väldigt bra att träffas över gränser och att prata med alla som på något sätt kan motverka matchfixning. Kan vi alla bidra i bekämpningen så kan vi komma väldigt långt, säger han till Fotbollskanalen, efter uppstartsmötet.

- Jag tycker alltid och har alltid tyckt att det är väldigt bra att jobba över myndighetsgränser och att myndigheter och externa parter som på något sätt är drabbade – att vi träffas. Att alla får samma lägesbild är väldigt, väldigt viktigt.

Gårdare vill se att gruppen framför allt fokuserar på att komma till skott med aktiva insatser – och att det inte slutar med dialog utan handling.

- En nyckel är att det fokuseras på att det blir action, att det verkligen jobbas mot problemet så att det inte blir ytterligare samverkansform där det pratas och skrivs fina dokument.

Annons

Fick du känslan av att det var en gemensam nämnare bland deltagarna?
- Jag känner inte alla parter som var med, en del av vi nära samarbete med från polisens sida, men några är helt nya för mig åtminstone. Men jag vet att det i rådet finns gott om kraft att agera offensivt mot problemet.

Hur ligger landet kring matchfixningsproblemet?
- Det har ett tryck på sig, från polisens och från idrottens sida. Vi jobbar just nu med riktad verksamhet mot nätverk som ägnar sig åt matchfixning och manipulation av olika slag. Vi vet att idrotten också jobbar med rena operativa fall. Vi går framåt, kan jag sammanfatta det med. Det är en långsiktighet i det här, det är inget vi kommer att avsluta inom kort, det kommer att hålla på flera år till.

Tanken är att rådet ska träffas vid minst fem tillfällen under 2019. Idrotten (Riksidrottsförbundet) har fyra platser; Johan Claesson som är samordnare mot matchfixning på RF, Tobias Tibell, förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet, Niklas Fjeldstad som är avdelningschef för sport och utveckling på Svenska Tennisförbundet, samt Bo Bengtsson som är biträdande generalsekreterare i Svenska Golfförbundet och medlem av Riksidrottsnämnden.

Annons

Johan Claesson delar Fredrik Gårdares uppfattning om att första mötet var positivt. 

- Det var ett mycket bra första möte. Det byggde vidare på de samtal och den ton och stämning som varit på den plattform vi haft igång ett antal år tidigare. Det är bra att det tillkommit nya aktörer, framför allt BOS (Branschföreningen för onlinespel) som inte varit med tidigare, säger han till Fotbollskanalen.

Varför är det här rådet så viktigt?
- Det handlar om att det är ett väldigt bra tillfälle att träffas och utbyta erfarenheter från de olika aktörerna, med tanke på att detta inte är ett specifikt idrottsproblem, eller för spelbolagen, det är så många aktörer inblandade. Det är ett bra forum så att man vet vad de olika aktörerna pysslar med, man har koll på varandra lite och man drar åt samma håll och försöker hitta gemensamma lösningar. Det är jätteviktigt på det sättet.

Annons

Din bild av problemet och vad blir nycklarna att tag i? Var börjar ni gräva?
- En nyckel, som jag tror vi är ganska eniga om, handlar mycket om informationsutbytet gentemot de nya spelbolag som kommer in, vi vill etablera en lika bra relation till dem som det har varit till Svenska Spel när det kommer till misstankar om matchfixning. Att vi får deras stöd så att vi kan få fram den information som krävs när det gäller utredningar och misstankar. Det är en tydlig första grej tycker jag.

Rådet leds av Spelinspektionens matchfixningssamordnare Katarina Abrahamsson.

Fakta

Medlemmarna i det nya matchfixningsrådet

- Spelinspektionen (inklusive ordförande och sekreterare)
- Regeringskansliet (Finansdepartementet och Socialdepartementet)
- Polisen
- Åklagarmyndigheten
- Riksidrottsförbundet (Inklusive Fotboll-, golf-, och tennisförbundet)
- SPER, Spelbranschens riksorganisation
- BOS, Branschföreningen för onlinespel

Källa: Spelinspektionens hemsida.

Publicerad 2019-01-24 kl 12:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto