Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nya lösningen - slutet för konstgräset? "Tror tyvärr att det är utmanande"

Sverige

Skånefrö har lanserat sin nya gräsplan, som enligt egen utsago är "världsunik" och ska gå att använda året runt för fotbollsspel.
Men det återstår alltjämt att se om det är framtidens fotbollsplan.
- Jag tror tyvärr att det är utmanande att spela på gräs hela året i Sverige, säger Anders Hammarlund, anläggningsansvarig på Olympia i Helsingborg till Fotbollskanalen.

Foto: Skånefrö/Bildbyrån

Den åttonde maj började bytet av konstgräsmattan på Österås IP i Hässleholm. Den gamla plastmattan byttes dock ut mot ett helt nylanserat koncept, som kan vara framtidens gräsmatta, i alla fall enligt företaget bakom.

Den nya mattan som anlades kommer från det Österlenbaserade företaget Skånefrö och ska enligt egen utsago gå att spela på året runt. Men detta är något som Anders Hammarlund, till vardags anläggningsansvarig på Olympia i Helsingborg, ser problem med.

Hammarlund har tidigare arbetat som planinspektör för SvFF och sedan 2014 är han chef för grönytor i Helsingborgs stad. Just Olympia har tidigare prisats för sin fina gräsmatta och vår oftast goda vitsord från spelarna.

Annons

Han anser att det finns bristande biologiska förutsättningar för att spela på naturgräs i Sverige året runt.

- Det är ett oerhört spännande initiativ och jag tycker att det ska bli väldigt intressant att följa hur det kommer gå, säger Anders Hammarlund till Fotbollskanalen.

- Men jag tror tyvärr att det är utmanande att spela på gräs hela året i Sverige. Det finns ett problem här i Sverige och det är fotosyntesen. Finns det inte fotosyntes kan inte gräset växa tillräckligt. Då får man spela på geggan som är under, snarare än uppe på gräset.

Under vinterhalvåret har fotbollsspelare i Sverige fått vänja sig vid att bedriva träningar på konstgräs. En av anledningarna är att det inte finns tillräckligt med solljus, vilket gör att naturgräset inte kan växa, med andra ord utebliven fotosyntes.

Men Sven-Olof Bernhoff, vd på Skånefrö, har varit med och testat sitt nya projekt och sett hur det nya projektet står sig.

Annons

- Vi har en liten anläggning här hos oss, där vi kan testa gräsmattan i mindre skala. Vi kör ganska hårt med en förslitningsmaskin, som har dubbar på däcken och två axlar som släpar i marken. Det motsvarar ungefär att någon kasar med fotbollsskor på mattan, säger Bernhoff och fortsätter:

- Det vi då har sett är att vårt nya gräs återhämtar sig betydligt snabbare än vad vi är vana vid och då kör vi ganska hårt med maskinen ska jag tillägga.

Kommer det vara möjligt att spela på planen året runt?
- Svaret på den frågan är att: ja, det går. Sedan beror det så klart på vilket slitage det är och hur mattan återhämtar sig. Det återstår att se hur det går i vinter, men det är inga tvivel om att det är bättre än dagens gräsplaner under vintern.

Anders Hammarlund menar att det saknas biologiska förutsättningar för att spela på naturgräs året runt. Men Skånefrö kan ha hittat en lösning på problematiken som har gäckat svensk fotboll i alla år.

Annons

- Vi har byggt ett slutet system under mattan. Vi kan styra temperaturen manuellt med hjälp av reglage. Dessutom kommer vattnet som lämnar planen att pumpas ut i en damm, där vattnet sedan återanvänds till bevattning i dräneringen, förklarar Bernhoff.

Det är med andra ord omöjligt att veta hur det nya projektet kommer att fungera i praktiken innan den karga vintern sveper in över landet.

Men om det skulle fungera i praktiken, kan det få oerhört positiva effekter på fotbollsspelet i sig, men även på miljön.

Just bilden av miljöaspekterna kring konstgräsplanerna är något som delas av Anders Hammarlund.

- Jag tycker om konstgräs eftersom det förminskar slitaget på gräset under vintern. Det som är problemet med konstgräs är miljöeffekterna. Det som kommer ut i havet från konstgräset i sig och från gummigranulaten är mikroplaster och nanoplaster, vilket är ett stort miljöproblem.

Annons
Publicerad 2023-05-23 kl 18:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto