Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Nytt bakslag för Friends Arena - SvFF inte oroat: "De får svara för det"

Folksam gick in med 100 miljoner kronor i 11.1 procent av Friends Arena.
Nu skriver man ner värdet till noll kronor.
- Vi har inte gjort någon justering i vår värdering, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Under fredagen gick försäkringsbolaget Folksam ut med att man skriver ner värdet på sin investering i Friends Arena till noll.

Det vill säga att de 100 miljoner kronor man satte i fonden Cooperante för att finansiera en tredjedel av Svenska Fotbollförbundets innehav, vilket var 11,1 procent av arenan, nu räknas som förlorade.

- Vi ser fortsatta förluster och väljer i linje med andra investerare att av försiktighetsskäl göra en nedskrivning av värdet, säger Jesper Andersson, finanschef på Folksam, enligt Dagens Industri.

- Samtidigt ska man se detta i ljuset av att Folksam Sak avkastade 2,5 miljarder kronor under 2016. Vi har ägandet kvar i Cooperante.

ANNONS

Nationalarenan Friends har kostat cirka 3,6 miljarder att bygga men Folksams innehav på 11,1 procent är noll, enligt försäkringsbolaget.

Men Svenska Fotbollförbundet ändrar inte inriktning kring hur man ser på sina resterande 22,2 procent av ägandet i arenan, enligt generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

- Det enda jag kan uttala mig om är att vi gör ingen ändring i vår egen värdering av arenan. Beträffande Folksam, hur de gör, så är det är en fråga för dem att hantera och som de ska besvara, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Men borde det inte innebära, om de värderar sitt värde i arenan till noll kronor, att SvFF:s värde i arenan är på liknande nivåer?
- Som sagt, hur de värderar det hänvisar jag till Folksam. Så får de svara på det. Jag kan bara säga att vi inte har gjort någon justering i vår värdering.

ANNONS

Hur ser du rent generellt på SvFF:s ägande i Friends Arena och hur det har utvecklats de senaste åren?
- Vi har en plan för att naturligtvis fortsätta att jobba med arenan. Och för oss gäller det naturligtvis från vårt perspektiv att försöka få dit så att det spelas så bra fotboll som möjligt och att vi ska se till att det kommer så mycket folk som möjligt till våra matcher.

Kan du säga något om hur er värdering av ert ägande i arenan ser ut?
- Nä, utan som sagt; vi har inte gjort någon justering. Och beträffande Folksam så blir det att de får hantera den frågan och svara för sin värdering.

Sedan Friends Arena byggdes har arenan varit en stor förlustaffär och den har tyngt Svenska Fotbollförbundet ekonomiskt. SvFF har minskat sitt ägande i arenan genom åren och står nu på 22,2 procent, men man vill ner till omkring tio procent.

ANNONS

Folksam tog för drygt tre år sedan över en tredjedel av Svenska Fotbollförbundets ägande i fastighetsbolaget som äger Friends Arena, Arenabolaget i Solna KB. Försäkringsbolaget är delägare i Cooperante AB, som äger 11,1 procent av Arenabolaget.

I slutet av november köpte Fabege med storägaren Eric Paulsson ut tidigare ägare i form av Solna Stad, Jernhusen och Peab. Så nu har fastighetsbolaget Fabege 66,7 procent av ägande i Friends Arena och SvFF har 22,2 på egen hand och 11,1 procent ägs av fonden Cooperante som Folksam finansierat.

Publicerad 2017-02-17 kl 16:55
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto