Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Oroande siffrorna för Blågult: "Triggar mig när du säger så"

Sverige (herr)

CHORZOW. Sveriges VM-biljett hänger på en bortamatch mot Polen.
Och utanför Friends Arena har Blågult inte trivts de senaste åren.
- Jag taggar igång på att du säger att vi inte är lika bra borta, kommenterar assisterande förbundskaptenen för Fotbollskanalen.

4:05
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Sveriges möte med Tjeckien i spelaren ovan.

Sverige, med förbundskaptenen Janne Andersson i spetsen, trycker gärna på att Blågult är ett starkt lag på hemmaplan. Men hur ser det ut med bortaspelet? Inför tisdagens avgörande playoff-match mot Polen, där vinnaren går till VM, lär en tillbakablick inte ge svenska supportrar en särskilt positiv känsla.

När landslaget går ut till match i Chorzow har man tre raka bortaförluster bakom sig. I november föll man både mot Georgien och Spanien på bortaplan, och innan dess blev det nederlag mot Grekland i september.

Under VM-kvalets gruppspelsfas vann man bara en bortamatch, mot Kosovo och 2020 blev det förlust borta mot Frankrike, Kroatien, Portugal och Danmark. Då vann man en träningsmatch mot Ryssland i Moskva.

ANNONS

Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren vill gärna se till att bortasiffrorna snyggas till mot Polen.

- Det är något jag taggar igång på direkt, när du säger att vi inte är lika bra borta. Statistiken kanske stämmer. Men det triggar mig ännu mer, säger Wettergren.

- Jag är inte statistiker, jag lever för dagen, och nuet. Så det triggar igång mig, och jag ska försöka föra över det till spelarna också.

Han avslutar sitt resonemang:

- Vi ska vara rejält taggade när vi kliver ut till match.

Varför har ni varit sämre på bortaplan?
- Jättesvårt att säga. Lite tillfälligheter är det. Bryter man ner de matcherna i detaljer så hade Svanberg ett skott i stolpen mot Grekland och mot Georgien hade vi extremt många målchanser. Det handlar om att vi måste göra mål på chanserna vi får.

Förbundskaptenen Janne Andersson tar bortasiffrorna med ro.

ANNONS

- Man kan vända på saker och ting på olika sätt. Det är absolut så att vi förlorade tre bortamatcher förra året. Men man får ta matcherna var för sig. Mot Spanien gjorde vi en bra match men räckte inte till. Sen var det två matcher där vi inte var tillräckligt bra, mot Grekland och Georgien, säger Andersson och utvecklar:

- Men tittar man generellt på fotbollslag är man betydligt starkare hemma än borta. Så är det för alla. Av olika skäl. Är det bättre att sitta i sitt eget vardagsrum och titta på tv eller är det bättre att sitta hos någon annan? Man trivs ju bättre hemma, och så får man ett supporterstöd. 

Andersson fortsätter:

- Så våra siffror är inte unika. Men det vi har med oss är att vi avgjorde senaste VM-kvalplayoffet mot Italien på bortaplan, och när vi tog oss till EM gjorde vi det i Rumänien. Vi har klarat av de här matcherna väldigt bra tidigare och jag har förhoppningar om att vi kan göra det nu också.

ANNONS

Efter att ha avgjort i förlängning mot Tjeckien i playoff-semifinalen i torsdags har Sverige nu spelat tre raka matcher utan att ha gjort mål under ordinarie speltid.

- Det oroar mig absolut inte. Vi vill ju att spelarna ska göra mål på sina chanser men jag tycker vi har en väldigt bra forwardsuppsättning. De visar och har visat hur målfarliga de är. Det handlar om att fortsätta tro på det, säger Peter Wettergren.

- De är hungriga. På träningarna sätter de bollarna exakt där de vill. Och det viktigaste är att komma till lägen. Då kommer målen.

TV4 och C More sänder Polen-Sverige under tisdagen. Sändningsstart klockan 20.00. Avspark: 20.45.

Publicerad 2022-03-29 kl 17:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto