POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

OS kan skapa kaos i allsvenskan - klubbarna kan få släppa stjärnorna

Foto: Scanpix

Går Sverige vidare till OS nästa sommar vill SvFF att allsvenskan fortsätter spelas över mästerskapet. Då kan svenska klubbar tvingas släppa sina stjärnor till landslaget.
- Vi förutsätter att klubbarna är villiga att släppa sina spelare till OS, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager till Fotbollskanalen.

Under de senaste åren har spelschemat varit svårt att få ihop i allsvenskan och superettan. Och problemen blir inte färre. Nästa säsong kan det mer eller mindre uppstå kaos.

EM i Frankrike spelas från i början av juni till i början av juli, men inte nog med det. Det är OS i Brasilien och fotbollsturneringen pågår mellan den 3 till 20 augusti, och Sverige kan vara kvalificerade.

Lagen i sommarens U21-EM i Tjeckien slåss nämligen om fyra platser i OS 2016. Om Sverige går till semifinal, eller blir bästa trean i gruppspelet om England avancerar till semifinal (registrerat som Storbritannien i OS), kommer Blågult alltså vara med i OS.

Och OS-spel skulle ställa till det rejält i det allsvenska spelschemat 2016. Frågan behandlas redan av Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté.

- Det kan skapa en del problem. Att göra ett långt uppehåll både för EM och OS är en omöjlighet. Då måste vi spela fram till jul, om vi inte börjar i början av februari. Det går inte att få ihop, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager till fotbollskanalen.se.

- Vi har föreslagit för Sef att de ska diskutera och fundera över om vi kan prioritera bort OS och låta EM vara det stora uppehållet, så får vi spela allsvenskan över OS. Det är vårt förslag från tävlingskommittén, att vi spelar över OS. Jag tror inte att Sef har några invändningar mot det.

"Finns en överenskommelse"
Om scenariot blir verklighet kan det alltså i praktiken bli upp till de allsvenska klubbarna att bestämma om de ska släppa spelare till OS.

- Ett OS ligger ju utanför de här fastställda landslagsperioderna och det trasslar till det hela. Det finns å andra sidan en överenskommelse om att vi ska släppa i väg spelare till stora mästerskap. U21-EM ligger ju i år också egentligen utanför landslagsperioderna, så i de stora turneringarna utanför de här perioderna ska klubbarna släppa spelare, menar Gerhard Sager.

Sager tror dock att många spelare som kan bli aktuella för OS-spel i Sverige lär spela i en annan liga än allsvenskan när det är dags för mästerskap.

- Om det skulle gå bra för U21 i sommar så är det ju en stor risk eller chans att nästan alla spelarna spelar utomlands när det är aktuellt med OS. Det har vi sett redan nu, efter det lyckade kvalspelet. Fyra-fem spelare i truppen har försvunnit utomlands.

Men de utländska klubbarna kanske inte är så sugna på att släppa spelare under ledigheten nästa sommar?
- Men det är så som jag säger, att OS räknas som en period där man ska släppa sina spelare även om det ligger utanför landslagsperioderna.

Svenska Fotbollsförbundet menar alltså de allsvenska klubbarna ska låta eventuellt uttagna OS-spelare spela för landslaget och därmed missa matcher i allsvenskan.

- Vi för alltid en dialog och vi kör inte över klubbarna. Men i svensk fotboll är vi eniga om att vi ska få framgång för våra landslag. Det gäller även OS. Vi förutsätter att klubbarna är villiga att släppa spelare, säger Gerhard Sager.

Hur känns det att situationen kan bli så?
- Jag tycker att det vore väldigt roligt om vi hamnar i den situationen. Det visar på kvalitet och är en otrolig framgång i sådana fall. Därför måste vi ställa upp. Att det sedan komplicerar spelprogram, den nackdelen får vi ta.

Sager öppnar för en kompromiss där allsvenska klubbarna släpper spelare, medan någon eller några omgångar flyttas till en annan tid på året.

- Vi får försöka fixa det på något sätt. Det finns olika möjligheter. Ett sätt är att förlänga säsongen ett par veckor på hösten och spela november ut. Det är säkert möjligt. Problemet med att spela november ut är att vädret är ganska ogynnsamt och publiken har tidigare inte velat komma på fotboll när det är vinter. Det såg vi drog igång säsongen tidigt ett år, säger Gerhard Sager.

"Vi måste analysera"
Svensk Elitfotboll (Sef) har tagit emot Svenska Fotbollförbundets förslag i frågan och kommer att diskutera ett upplägg framöver.

- Vi har haft uppe det för information på ett medlemsmöte. Nu kommer vi diskutera vidare hur vi ska förhålla oss i frågan, så att vi inför hösten när planeringen börjar inför nästa säsong har en uppfattning bland klubbarna, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till fotbollskanalen.se.

Enquist kan än så länge inte säga hur klubbarna ställer sig till OS.

- Vi måste analysera vad som går att göra. Dels vilka konsekvenser det får och dels vilka alternativ det finns. Först därefter kan vi bestämma något. Men vi har det högt på dagordningen. Det kommer bli ett kämpigt år, men ska man riktigt lyfta blicken så är det inte så mycket kring hur vi förhåller oss till 2016. Det stora problemet som vi har hamnat i flera gånger och kommer att hamna i framöver är att den internationella kalendern är så välfylld att vi till slut inte klarar av att ha en nationell liga och landslagsuppdrag samtidigt. Det är ett problem för hela Sverige, inte inom Sverige. De diskuterar samma sak i andra ligor och det är ett jätteproblem.

När kommer ni ha klart med en ställning i frågan?
- Vi kommer diskutera det här löpande under sommaren. Jag tror inget är färdigt förrän i höst. Vi försöker oftast hitta gemensamma lösningar och når vi inte en sådan får vi försöka hitta bästa möjliga väg ut. Vi tittar på det Gerhard (Sager) har skickat över, men även andra alternativ, säger Mats Enquist.

Skulle allsvenskan nästa säsong spelas som i år hade allsvenska klubbar fått vara utan sina OS-spelare i åtminstone tre omgångar. Kanske fler än så, beroende på när landslaget samlas och åker hem.

Publicerad 2015-04-09 kl 15:05
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto