POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
5v

Oseriösa agenter ska stoppas inom damfotbollen: "Blev plötsligt en boom"

Foto: Bildbyrån.

ALBUFEIRA. Damfotbollen växer och då ser många agenter chansen att tjäna pengar.
En utmaning för klubbarna som nu får hjälp av Elitfotboll Dam.
- Det finns ju oseriösa agenter inom herrfotbollen och då lär det finnas, eller kommer att komma, inom dam också, i och med pengarna som ökar, säger Stefan Alvén.

I takt med att damfotbollen har tagit stora kliv framåt så dyker allt fler agenter upp. Elitfotboll Dam är en intresseorganisation för de två högsta ligorna inom damfotboll i Sverige och sportchefen Stefan Alvén berättar för Fotbollskanalen att man sedan en tid tillbaka pratar med klubbarna om vad som är viktigt att tänka på när det gäller agenter. 

- Vi har informerat våra medlemsföreningar om vad som gäller i förmedlarreglementet. Att man ska ha för vana att kontrollera att den som förmedlar är registrerad hos SvFF. Vi ber föreningarna att prata med spelarna och att spelarna ska kontrollera att agenterna är certifierade eller registrerade, säger Alvén.

Har ni och klubbarna märkt av att det har dykt upp massa oseriösa agenter?
Vi hör en del rykten om en ökad aktivitet. Att det är fler agenter inom damfotbollen nu jämfört med några år sedan och i takt med mer pengar inom damfotbollen är det mer intressant att vara i den branschen också.

- Sedan kan man ju bara gissa. Men det finns ju oseriösa agenter inom herrfotbollen och då lär det finnas, eller kommer att komma, inom dam också, i och med pengarna som ökar.

Stefan Alvén säger att det också finns seriösa agenter och Elitfotboll Dam
 välkomnar dem.

- Vi inom EFD ser agenter som en del av branschen och som är här för att stanna. Det lär vara en fördel för föreningarna att ha bra dialog med agenter. Vi vill att föreningarna jobbar med de seriösa, med personerna som tar yrket på allvar och som vill följa förbundets reglemente. Så vi ska inte se agenter som enbart dåligt. Agenter är också en del av branschen. Det är de oseriösa aktörerna som man vill få bort från branschen, säger han.

I slutet av 2018 stod det klart att att landslagsspelarna Jennifer Falk och Julia Zigiotti Olme, samt Fanny Lund, anmälts för brott mot agentreglerna. De tre spelarna hade använt sig av samma agent, som inte var en registrerad förmedlare hos SvFF, i olika förhandlingar.

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd beslutade sig senare för att ge Falk och Lund en tillrättavisning.

Det gjorde att EFD, klubbar och spelare blev mer vaksamma kring agenter.

- Det gjorde att vi tog upp det igen vi har informerat föreningar. Vi har pratat med spelarnas fackliga organisation. Sedan har vi också i vårt samarbete med Svenska spel kring matchfixning belyst det hela, säger Alvén.

Jennifer Falk och Julia Zigiotti Olme spelar i Kopparbergs/Göteborg, vilket båda fortfarande gör, och klubbens sportchef Lasse Svensson berättar att situationen påverkade sättet att se på agenter.

- Det var helt klart en väckarklocka. Vi var ju inte vana vid det, säger han till Fotbollskanalen.

- Det här med agenter på damsidan är ju något som helt klart växer. För några år sedan var det inga agenter. Vi märker att det är många utländska agenter som hör av sig om spelare och då är det svårt att veta om man kan lita på personerna eftersom man inte vet vilka det är. Men regelverket som finns gör det tydligare för oss. Det är den första frågan agenterna får av mig. Det är många som inte är registrerade och då blir det inga affärer.

Hur vet du vilka du kan lita på då?
- Man skapar sig relationer. Det blir ömsesidigt, att de här agenterna kontaktar oss och vi kontaktar dem om vi behöver. Man bygger upp en relation.

- Men det är svårt. Det dyker ju upp spelarnamn och sedan dyker det upp flera agenter som har samma spelare. Flera agenter kan ringa om samma spelare. Det är svårt att ha koll på om agenterna har skriftligt avtal med spelarna.

Hjälper ni spelarna?
- Vi har dialoger med spelarna om agenter. Det blev plötsligt en boom att alla skulle ha agenter, men ingen fattade riktigt varför. Om spelarna har som mål att komma ut i Europa så underlättar det ju att ha agent, att få hjälp att hitta vägar in i klubbar. Men ibland kan det vara statusgrej för spelare. Det finns agenter som kanske inte bryr sig så mycket om spelarnas utveckling utan att det mest är ett sätt att tjäna pengar. Det är känslan man får.

Publicerad 2020-03-03 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto