Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
10å

"Pappa kommer snart hem"

Ett EM-äventyr innebär inte bara stora fotbollsmässiga upplevelser - det innebär också lång tid borta från familjen.
Är det värt det?
-Det blir tuffare och tuffare för varje gång, säger Marcus Allbäck.

"Pappa kom hem, för jag längtar efter dig" sjöng Evert Taube i sången Brevet från Lillan.
Det sjungs och längtas en hel del runt om i de svenska stugorna i sommar.
Mer än hälften av spelarna i landslagstruppen är pappor, och ett EM inklusive förberedelselägren kan betyda sex veckor borta från familjen.
-Vi gör ju något roligt, och det är få förunnat. Men att inte få träffa sina barn, sin fru och sin familj är det jobbiga. Det blir mycket telefonsamtal. För min del är det ju inte första mästerskapet, men jag kan ju säga att inte blir lättare för varje gång direkt. Nu börjar barnen blir så pass stora att de förstår att jag inte är där, säger Marcus Allbäck till TT.

"Har vant sig"

Rami Shaaban, som har två barn från två olika förhållanden, tycker också det är tufft - men är glad att landslagsledningen lagt in flera lediga dagar under perioden.
-Det har blivit mycket bättre. Under VM i Tyskland kändes det långt även om min grabb kom ner, men i år fick vi en dag ledigt efter Stenungsundslägret, och efter Stockholmsdagarna var vi lediga i två dagar. Och från den 4 juni är det som ett vanligt träningsläger, man är borta en två-tre veckor så det är inte så väldigt farligt. Man har vant sig, både jag själv och familjen, säger han.
Tvåbarnspappan Daniel Andersson var naturligtvis glad över platsen i truppen - och numera även i startelvan - men det är inte utan uppoffringar.
Å andra sidan kan detta vara sista det sista mästerskapet.
-Jag förstår ju att frugan får dra ett tungt lass under den här perioden, och klart att det är jobbigt att vara borta från dem. Men de är ganska förstående också, när det är så här stora grejer.
Får du ingen dålig samvetes-tanke ibland att du inte är där i vardagen? -Jo, lite kan man känna när man pratar med barnen i telefon och de säger att de saknar en. Det är klart att det känns, säger Andersson.

"Fantastiska resor"

Niclas Alexandersson har det lite lättare.
Hans barn är äldre, och de hälsar dessutom på nere i Österrike.
-Barnen är så pass stora (nio och sju) och jätteintresserade av fotboll, så de tycker det mest är spännande. De hoppas ju till varje pris att jag ska få spela, säger Alexandersson.
Olof Mellberg väljer också att se det från den ljusa sidan:
-Jo, det är klart det är kul att vara med familjen, men det har varit fantastiska resor de här mästerskapen varje gång, och något som jag inte skulle vilja ha ogjort. Klart att man gör lite uppoffringar, men det har varit till en otroligt glädje också.
Men du tar väl naturligtvis igen det på annat sätt när du kommer hem? -Naturligtvis...

Publicerad 2008-06-16 kl 16:22
Annons
Annons
Annons