POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SERIE A
50v

Parma-doldisen med dubbla pass: Skulle tacka ja till svenska landslaget

Foto: Bildbyrån/Parma.

PARMA. Han har både svenskt och italienskt pass.
Och får Riccardo Gagliolo frågan av Janne Andersson är svaret solklart.
- Ja, säger han i en intervju med Fotbollskanalen, på frågan vad han skulle svara om förbundskaptenen ringde.

Serie A anno 2017/18 ser bättre ut på länge i svenskväg. Profilerade landslagsmän som Robin Olsen, Albin Ekdal och Oscar Hiljemark kompletteras av spelare på tillväxt till landslagselvan som Filip Helander. Därtill finns också den skadade Udinese-talangen Svante Ingelsson och Bolognas Mattias Svanberg.

Men för gemene man har ett namn hållit sig undan rubrikerna. Riccardo Gagliolo är 28 år år, spelar mittback i Parma och har både svenskt och italienskt medborgarskap. Han har spelat varje minut i nykomlingen hittills under säsongen och gjort det med bravur.

Redan för tre år sedan hintade mittbacken om önskemålet att spela för Sverige, i en intervju med La Gazzetta dello Sport. Då gjorde han sin debutsäsong i Serie A med Carpi, pytteklubben utanför Modena som med Gagliolo i leden rusade från Serie C till Serie A på tre säsonger. Dessvärre för Riccardo Gagliolo åkte Carpi ur direkt, men den blonde försvararen fick en ny chans i somras när Parma kallade.

Jag möter Riccardo Gagliolo på Parmas träningsanläggning i Collecchio utanför staden. Gagliolo pratar lite svenska och berättar om de årliga besöken han haft i Sundsvall, där mamma Eva kommer från. Att han är stolt över sitt svenska ursprung är uppenbart. Gagliolo berättar att gillar naturen i Sverige, tycker om att gå runt i skogarna där, och äta köttbullar och kanelbullar.

- Men maten är bättre här, den är bäst, även vinet, säger Riccardo Gagliolo när han jämför hemlandets fördelar med Sverige.

Halvsvensken har på varit på Norrporten Arena och har till och med koll på Gif Sundsvalls satsning på spanska spelare. Han har också tittat mycket på det svenska landslaget, senast på San Siro för knappt ett år sedan i det för Italien ödesdigra playoff-mötet till VM.

- Det var emotionellt, en väldigt stark känsla. Jag gillar de italienska spelarna och spelar i Italien. Men också för min mamma och morfar har jag känslor. Jag kunde känna mig nöjd med alla utgångar i mötet, men det vore bättre om de inte stött på varandra.

På 1990-talet var det en ung Tomas Brolin som gav Parma FC exponering i Sverige under samma veva som italiensk fotboll började tv-sändas här hemma. Att Brolin, som slog igenom i just Gif Sundsvall, fortfarande är stor i ost- och skinkstaden är uppenbart.

Taxichauffören som kör mig till träningsanläggningen nämner Brolins namn före Zlatans, och Parmas presschef Nicolò Fabris berättar att Brolin besökte Parma så sent som förra veckan.

Mycket har hänt i klubben sedan Hudiksvallsonens dagar där. Parma är en klubb som misskötts ekonomiskt som få andra, även med italienska mått mätt. 2015 gick klubben i konkurs efter ett år av totalt kaos och skickades ner till amatörserien, Serie D.

Klubben fick börja om på alla plan. Då talade de om "calcio biologico", ekologisk fotboll, för att rycka upp rötterna som fick klubben att gå under. Tre år senare har Parma Calcio 1913 blivit historiskt som den första klubben med tre raka uppflyttningar till Serie A. Sedan förra året är majoritetsägarna från Kina och klubben genomför en försiktig men tydlig satsning på att stanna uppe.

De tio första omgångarna har varit positiva för Parma som parkerar på 13:e plats i Serie A, sju poäng ovanför nedflyttningszonen. Riccardo Gagliolo betonar att målsättningen i första hand är att nå 40 poäng och vara säker på nytt kontrakt. Men i nykomlingen finns spelare som sticker ut. Framförallt yttern Gervinho, som hämtades från Hebei China Fortune sent i somras, har varit sensationellt bra och överraskat många de omgångar ivorianen varit skadefri.

- Ja han är väldigt, väldigt snabb (skratt), och en mycket bra person. Väldigt professionell. Jag vill också nämna ett annat nyförvärv, Bruno Alves. 36 år, men ett proffs och har rätt attityd. Varje dag, varje träning försöker han bli bättre, säger Riccardo Gagliolo.

Under förra landslagssamlingen sa förbundskaptenen Janne Andersson till Fotbollskanalen att Gagliolo är med på en lista över 80-90 man som landslaget studerar.

- Det jag vet är att han har en svensk mamma och gjort en resa i seriesystemet i Italien. Han är född 90, spelar mittback och gör det helt okej så det är en spelare vi har koll på. Han är med på vår berömda lista, sa Andersson då.

På frågan om han tycker att förbundskaptenen undervärderar honom, svarar han:

- Jag vet inte. Vill du ha min åsikt så finns det inte 90 svenska spelare i högstaligorna ens. Han kanske inte följt mig årligen, jag har heller inte spelat i Sverige eller för deras ungdomslandslag. Det är enklare när någon spelar i U21-landslaget, då kanske tränaren följer den på ett annat sätt och lyfter upp spelaren.

Men om han ringer, skulle du tacka ja till det svenska landslaget?
- Ja, svarar Riccardo Gagliolo bestämt, och han berättar också att han diskuterar ett samarbete med en svensk agent.

I Italien finns begreppet oriundi, som betyder naturaliserade italienare. Oriundi har funnits under decennier i italiensk landslagsfotboll och symboliseras idag främst av PSG:s Thiago Motta, och Chelseaduon Jorginho och Emerson Palmieri. Samtliga tre är födda i Brasilien men har italienskt påbrå. Dessa utlänningar som fått italienskt medborgarskap är på vissa håll omdiskuterade bland fotbollsfans i landet. En icke-fråga för Riccardo Gagliolo, som kan göra den omvända resan.

- För mig är "oriundi" okej, det är inga problem. Det är normalt i dagens globalisering. Det viktiga är att det bästa spelarna spelar i landslaget. Italien ska vinna oavsett vad eller vem, det är det enda som gäller.

Snart kanske italiensk landslagsfotboll går miste om en tuff mittback i sin bästa ålder. Gagliolo är vänsterfotad och säger själv att han kan spela både i mitten och som vänsterback. Egenskaper som borde intressera ett svenskt A-landslag. Gagliolo är uppvuxen i den liguriska staden Andora, mellan Genua och Monaco. Invånarna i Andora är väldigt stolta över mittbacken som presterar på den högsta nivån i Italien.

Om du möter Italien och spelar för Sverige, vilka kommer Andora heja på?
-  Mig! svarar Gaglilo snabbt.

Säker?
- Jag vet inte… det är svårt (skratt). Utmärkelsen som årets idrottare i Andora fick jag nu. Jag har fått stadsnycklarna också, men borgmästaren är min vän, säger Riccardo Gagliolo och skrattar.

Publicerad 2018-11-02 kl 14:45
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå